Suriye'de iç savaş

Suriyeli muhalifler Kalamun'da ilerledi

Muhalif birlikler Kalamun bölgesindeki Damir Havaalanı çevresinde bazı bölgeleri ele geçirdiğini duyurdu. Dera bölgesindeki şiddetli çatışmalar devam ediyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevine göre ülkede son 24 saate 91 kişi öldü.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Suriye'de rejime bağlı savaş uçakları Halep kentini aralıksız bombalıyor. [Fotoğraf: AP]

muhaliflere ait kalamun haber ajansı, son üç gündür bölgedeki şam-bağdat uluslararası karayolu çevresinde şiddetli çatışmalar yaşandığını duyurdu.

muhaliflere bağlı “sahva güçleri” tarafından rejimin elindeki kontrol noktalarına saldırı düzenlendi. ajansa göre, rejime bağlı bir karakol ile uçaklara füze ikmali yapılan bir lojistik destek merkezi ele geçirildi.

ele geçirilen merkezde savaş uçaklarının saldırılarda kullandığı çok sayıda "strela" füzesi ile bazı mühimmatlara el konuldu.

rejime bağlı savaş uçaklarının ikmal için kullandığı damir havaalanı’na yakın olan karakol ile lojistik destek merkezi boşaltıldıktan sonra, muhalifler tarafından bombalanarak kullanılamaz hale getirildi.

muhalifler çatışmalarda ayrıca onlarca rejim askerinin öldürüldüğünü ve bir savaş uçağının da düşürüldüğünü iddia etti.

şam kırsalında kalamun bölgesinde bulunan damir havaalanı stratejik bir öneme sahip. muhaliflerin kontrolündeki bölgeleri bombalayan savaş uçakları bu havaalanında ikmal yapıyor. aynı zamanda rusya’dan kalkan ve savaş malzemesi taşıyan uçaklar bu havaalanında yüklerini boşaltıyor.

muhalifler rejimin kalamun bölgesindeki en önemli lojistik destek ve ikmal noktasını ele geçirmek için 24 nisan’da başlattığı saldırıyı ilerleyerek devam ettiriyor.

diğer bölgeler

suriye’nin ürdün sınırında bulunan dera kentinde de nusra cephesi ile rejim güçleri arasında çatışmalar devam ediyor. kentin doğusunda rejime ait tel cebit askeri merkezi muhaliflerin iddiasına göre ele geçirildi.

DOSYA: SURİYE'DE İÇ SAVAŞ

askeri merkezin ele geçirilmesi ile yaklaşık bir buçuk yıldan bu yana kente yönelik rejimin kuşatması ilk kez delinmiş oldu.

halep kentine ise rejimin yoğun bombardımanı devam ediyor.

kentin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki mahalleler rejime bağlı savaş uçakları tarafından bombalandı. saldırılarda çok sayıda ev ve işyeri zarar gördü. muhaliflere göre onlarca sivil saldırılarda hayatını kaybetti.

al jazeera muhabiri ömer habi ise muhaliflerin zehra semtinde hava kuvvetlerine ait bir istihbarat binasını ele geçirdiğini söyledi. adalet sarayı olarak hizmet veren binanın uzun süredir rejim güçleri tarafından istihbarat merkezi olarak kullanıldığını ifade eden habi, çatışmalarda üç askerin de öldürüldüğünü vurguladı.

suriye'de insani durum gün geçtikçe daha da kötüleşmeye devam ediyor. ülke genelinde yaşanan çatışmalarda can kayıpları da artıyor. merkezi londra’da bulunan suriye insan hakları gözlemevi son 24 saatte ülke genelinde yaşanan çatışmalarda 91 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;