Suriye'de iç savaş

Suriyeli muhaliflerin başmüzakerecisi istifa etti

Suriyeli muhaliflerin Cenevre'deki görüşmelerde rejimle müzakereleri yürütmekle görevlendirdikleri Başmüzakereci Muhammed Alluş, 'uluslararası toplumun Suriye krizini bitirmedeki ciddiyetsizliğini protesto ederek görevi bıraktığını' açıkladı.

Şam yönetimi, Muhammed Alluş'un müzakere heyetinde yer almasına yönelik itirazları vardı. [Fotoğraf:Al Jazeera]

suriyeli muhalif gruplardan ceyşul islam'ın (islam ordusu) siyasi lideri de olan başmüzakereci alluş, sosyal paylaşım sitesi twitter hesabından yaptığı açıklamada, "uluslararası toplumun suriye'de akan kanı durdurmaya gücü yeter, ancak suriye halkının dramına son vermek için ciddi bir istek söz konusu değil" ifadesini kullandı. 

"suriye rejiminin halkını bombalamakta ısrarı" nedeniyle cenevre'de yapılan daha önceki üç turda bir sonuç elde edilemediğini belirten alluş, uluslararası toplumun da insani durum başta olmak üzere aldığı kararları uygulatmaktan aciz kaldığını ifade etti.

birleşmiş milletler'in müzakerelerin gündeminin belirlenmesine ilişkin anlaşmayı sağlayamadığını hatırlatan alluş, "istifamın, uluslararası topluma, suriye halkının akan kanının önemini hissettirmesini umuyorum. özgür suriye ordusu, devrimci gruplar ve tüm siyasi taraflara birlik çağrısında bulunuyorum. bu zaferin tek yoludur. yüsek müzakere heyeti devrimin kazanımlarına bağlı kalmaya devam etmeli" değerlendirmesini yaptı.

al jazeera'nin canlı yayınına telefonla bağlanan alluş, istifasının rusya ve şam yönetiminin muhaliflere yönelik baskılarından dolayı gelmediğini vurgulayarak onların bu istifadan dolayı mutluluk duymaması gerektiğini savundu.

esed rejimi ve müttefiki rusya, muhammed alluş'un mensubu olduğu ceyşul islam'ın 'terörist grup' olarak nitelendiriyor. rejim'in cenevre görüşmelerindeki temsilcisi beşşar caferi, muhammed alluş için de 'terörist' sıfatını kullanarak onunla masaya oturmayacaklarını söylemişti.

kaynak: aa, al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;