IŞİD

Suriyeli muhaliflerin eğitimi ilkbaharda

Londra'daki IŞİD ile mücadele toplantısında konuşan ABD Dışişleri Bakanı Kerry, "İlkbaharda Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar'daki kamplarda Suriyeli muhalif güçlerini eğitmeye başlayacağız" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Irak Başbakanı Haydar İbadi ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry. [Fotoğraf: Reuters]

ingiltere'nin başkenti londra'da yapılan "işid ile mücadele" toplantısının ardından ingiltere dışişleri bakanı philip hammond, abd'li mevkidaşı john kerry ve irak başbakanı haydar ibadi, ingiltere dışişleri bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.

abd dışişleri bakanı john kerry, irak'ta son aylarda işid'in zayıflatıldığına dikkat çekerek, "bu ilkbaharda, suudi arabistan, türkiye ve katar'daki kamplarda suriyeli muhalif güçlerini eğitmeye başlayacağız" dedi.

işid'in sadece irak'ın ya da suriye'nin sorunu değil küresel bir sorun olduğunu tekrarlayan kerry, işid ile kapsamlı bir mücadeleye ihtiyaç olduğunu söyledi. abd'li bakan, işid ile mücadele koalisyonundaki tüm ülkelerin önemli katkılarda bulunduğunu ifade ederek, "brüksel'de karar verdiğimiz gibi, işid'i bozguna uğratmak için uzman düzeyinde çalışma grupları oluşturacağız" dedi. 

üst düzey komutanların yüzde 50'si öldürüldü

işid'e karşı suriye ve irak'ta 2 bine yakın saldırı gerçekleştirildiğini belirten kerry, "işid'in üst düzey komutanlarının yüzde 50'si öldürüldü. yüzlerce araç ve tank imha edildi. işid'in kullandığı yaklaşık 200 petrol ve doğalgaz tesisi devre dışı bırakıldı. avusturya, malezya, kosova ve diğer ülkelerdeki yabancı savaşçı ağları kırıldı. almanya, avustralya ve ingiltere'de yabancı savaşçılar yargılandı" diye konuştu. 

"silah ve mühimmatta artış"

irak başbakanı haydar ibadi de, daha fazla destek için londra'da bulunduğunu belirterek, "son aylarda, irak'a silah ve mühimmat sağlanmada artış yaşandığını" dile getirdi. iraklı askerlere verilen eğitime de değinen ibadi, eğitim programının başarılı bir şekilde devam ettiğini söyledi. irak başbakanı, "bugünkü toplantı çok açık, samimi ve faydalıydı. işid'in kökünü kazımak için birçok konu üzerinde görüştük. iraklı güçler sahada birçok gelişme gösteriyor" dedi.

ibadi, irak hükümetinin hem irak sınırları içerisinde hem de bölgedeki güçlerle başarılı ağlar ve işbirliği geliştirdiğini belirterek, "işid ırk, din, bölge tanımayan bir terör örgütüdür" diye konuştu.

"yabancı savaşçıları engellemeliyiz"

bir gazeteci, ingiliz bakan hammond'a, yabancı savaşçıların suriye'ye gitmelerinin ve ingiltere'ye dönmelerinin engellenmesiyle ilgili değerlendirmesini sordu. hammond'ın cevabı şöyle oldu:

"ingiltere'den giden yabancı savaşçılarla mücadele çok katmanlı bir yaklaşım gerektiriyor. bu kişileri belirlemeli ve gitmelerini engellemeliyiz. eğer giderlerse, dönüşlerini engellemeliyiz. avrupa'daki ortaklarımızla bu konuda çalışmalıyız. çünkü birçok kişi avrupa ülkelerini transit olarak kullanıyor. transit rotaları olarak kullanılan ülkelerdeki güvenlik güçleriyle irtibat halindeyiz. türkiye, suriye'ye gitmek isteyen kişileri durdurma konusunda harika bir iş çıkarıyor. sınırın yapısından yüzde yüz başarılı olamazlar, türk başbakanı bu konuda kesinlikle haklıdır. ancak harika bir iş çıkarıyorlar"

barzani'den tepki

irak kürt bölgesel yönetimi (ikby) başkanı mesut barzani, londra'da yapılan ve birçok ülkenin katıldığı toplantıya kürt bölgesinden temsilci davet edilmemesine tepki gösterdi. barzani, "tüm tarafların kürdistan bölgesinin kahraman peşmergesine ve kürt halkının verdiği kurbanlara saygı göstermesini beklerdik. bu ve buna benzer toplantılara kürdistan bölgesinden de bir temsilcinin yer almasını isterdik. kürdistan halkının ve yöneticilerinin rahatsızlığını ifade etmek isteriz. kurban verme ve şehit olma kürdistan halkının, itibar ise başka milletlerin hissesine düşüyor. bu, bize çok ağır gelmiştir ve bizi çok üzmüştür" dedi.

londra'da yapılan ve 20 ülkeden yetkilinin katıldığı "işid ile mücadele" toplantısında türkiye'yi dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu temsil etti. toplantıya ayrıca, birleşmiş milletler genel sekreteri'nin irak özel temsilcisi nickolay mladenov ve ab yüksek temsilcisi federica mogherini de katıldı.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;