Ortadoğu

Suriyeli sığınmacılar konuştu

Türkiye’de bulunan Suriyeli sığınmacılar, Beşşar Esed birliklerine yönelik muhtemel bir hava saldırısını gecikmiş ama gene de etkili olacak bir hamle olarak görüyor.

Konular: Türkiye, Suriye

al jazeera türk türkiye’nin suriye sınırındaki hatay kentinde suriyeli sığınmacıların, abd önderliğinde beşşar esed güçlerini hedef alacak askeri harekat hazırlıkları ile ilgili görüşlerini sordu.

35 yaşındaki abu hamza, abd'nin kendilerine uzun süredir verdiği bir sözü geç ve eksik bir şekilde yerine getirdiğini düşünüyor. suriye’nin lazkiye kentinde öğretmenlik yaparken 2011 yılında ailesiyle birlikte evini terk ederek türkiye’ye gelen abu hamza, suriye halkının amerikan yönetiminin sözleriyle umutlandığını ve silahlı mücadeleye bu güvenceyle başlandığını söylüyor. ona göre suriye direnişi, washington yönetiminin hem askeri hem de siyasi olarak daha fazla destek vereceğini sanarak iki yıldır büyük can kayıpları veriyor.

operasyon gerçekleşene kadar amerika ve batıya güvenmediğini söyleyen abu hamza “eğer gerçekten esed’i vururlarsa bu fiziki olarak yönetimin güçlerine büyük zararlar vermese de morallerini bozar. direnişin de psikolojisi güçlenir” diyor.

nusra cephesi destekçisi olduğunu söyleyen abu nur, halep kırsalında yaralandıktan sonra tedavi için türkiye’ye getirilmiş. bacağından kurşun yarası alan abu nur iyileşince yeniden direniş saflarına katılacağını söylüyor. “el nusra, esed güçlerine ağır kayıplar verdirdi. ağır silahlar konusundaki eksiğimiz olmasa durum çak daha farklı olurdu. ama amerika bizim sahadaki üstünlüğümüzü görünce suriye direnişine olan desteğini çekti. bir yıldır bizim olmadığımız bir çözüm üretmek için çalışıyorlar. geçen zaman içinde esed güçleri toparlandı, kaybettikleri mevzilerin bir kısmını geri aldı. esed yanlısı kürt birlikler de bu oyunun bir parçası. bunların hepsi amerika’nın yüzünden oluyor. eğer askeri operasyonun hedefleri arasında bizim mevziler de yer alırsa hiç şaşırmam. ama kardeşlerim böyle bir durumda onları şaşırtmayı bilecektir. el nusra, afganistan ve irak’tan çıkardığı derslerle bu korkak düşmanın taktiklerini iyi biliyor.”

ahmet salih ise suriyeli sığınmacılar ile türk hükümeti arasında insani yardımları koordine edenlerden biri. aynı zamanda internette yayınlanan savaş görüntülerinin montajını ve yayınlanmasını sağlıyor. ona göre amerika ve batı’nın müdahale için kimyasal silah kullanılmasını beklemesi cinayete iştirak etmekle eş : “üç yıldır süren savaşta yaşamını yitiren sivillerin sayısı kimyasal saldırıda ölenlerin sayısından 100 kat fazla. kullanılan silaha değil sonuca bakmak gerekiyor. esed sivilleri boğarak öldürse kimse müdahale etmeyecek mi ?”

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;