Türkiye

Suriyeli sığınmacıların darbe korkusu

Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler 15 Temmuz gecesi yaşanan darbe girişiminde büyük korku yaşadı. Türkiye'de huzuru bulduklarını söyleyen Suriyeliler, Türkiye'de birliğin devam etmesi amacıyla dua ettiklerini söylüyorlar.

“türkiye'de huzurun bozulmasını, darbe olmasını istemiyoruz.”

bu cümleler esma salih’e ait. salih, suriyeli bir sığınmacı. iki yıl önce suriye’nin haseke kentinden türkiye’ye geldi. mardin’in kızıltepe ilçesine yerleşti. bir kursa devam ederek türkçe öğrenmeye başladı. ülkesinde yaşanan iç savaşta çok acılara şahit oldu, kardeşini kaybetti. kendine türkiye'de yeni bir hayat kurdu. tam huzuru bulduğunu düşündüğü sırada türkiye’de darbe girişimi yaşanması onu derinden etkiledi. esma salih, o gece türkiye’de huzun bozulmaması için çok dua ettiğini söylüyor:

suriye'deki savaşta suçsuz olduğu halde çok sayıda kişi hayatını kaybetti, benim kardeşim de öldü. türkiye'yi seviyorum. içten, en kalbi duygularımla tüm müslümanlara barış diliyorum. cumhurbaşkanı erdoğan'a çok saygı duyuyor, onu çok seviyoruz. türkiye'de huzurun bozulmasını, darbe olmasını istemiyoruz. darbeci askerleri gördüğüm gece türkiye'de huzurun daim olması için namaz kılarak dua ettiğim. bu güzel ülkede tek isteğimiz barış.”

Esma Salih
[[Fotoğraf: Anadolu Ajansı]]

huzurlu bir yaşam için geldik

savaştan kaçarak türkiye’ye sığınan suriyeliler için darbe girişimi ayrı bir travma oldu. olası darbe durumunda suriye’ye dönemeyeceklerdi. türkiye’deki gelecekleri de belirsiz olacaktı. yeniden aynı acıları yaşamak, mülteci olmak istemiyorlardı.türkiye’de düzenlerinin bozulmaması için iyi dileklerde bulunuyorlar.

suriyeli şükriye abdurrahman da onlardan biri. dört yıl önce suriye'den türkiye'ye huzurlu bir yaşam için geldiklerini anlatıyor:

 "biz türkiye için güzel olan ne varsa onu istiyoruz. türkiye'yi seviyoruz. türkiye halkı bize çok yardım etti."

niroz mamo da dört yıl önce şam'dan mardin’e geldiğini söylüyor. suriye'deki savaşta çok mağduriyet yaşadıklarını belirtiyor. aynı şeyleri yaşamak istemediğini ifade ediyor:

"suriye'deki savaşta çok eziyet, açlık ve sefalet çektik. türkiye'ye geldiğimiz zaman rahata kavuştuk. burada huzurluyuz. darbeyi kesinlikle istemiyoruz, çocuklarımızın rahat yaşamasını istiyoruz."

yedi ay önce suriye’den mardin’e gelen nevruz maruf çocuklarına huzurlu bir gelecek sunmak istediğini söylüyor:

“huzurlu bir yaşam için çocuklarımla türkiye'ye geldik. darbeye karşıyız. türkiye'de sıkıntı yaşanmasını istemiyoruz. darbe dönemlerinde insanlar zarar görecek, devletin sağladığı imkanlarla yaşamımızı sürdürüyoruz. türkiye'de huzurun daim olmasını istiyoruz.”

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;