Ortadoğu

Suriyeliler kum fırtınasından memnun

Ortadoğu'da en az 15 kişinin ölümüne neden olan kum fırtınası muhaliflerin denetimindeki bölgelerde yaşayan Suriyelileri memnun etti. Kum fırtınasının doğal bir uçuşa yasak bölge oluşturduğunu söyleyen Suriyeliler, "Kum fırtınası Esed'in bize attığı varil bombalardan daha iyi" diyor.

Konular: Ortadoğu, Suriye
Normal ortalamaların üstünde seyreden hava sıcaklıklarla beraber gelen fırtına, su ve elektrik hizmetlerinin sağlanamadığı muhalif bölgeleri etkiledi. [Fotoğraf: AA]

suriye, ürdün, lübnan ve filistin’de etkili olan kum fırtınası en az 15 kişinin ölümüne neden oldu. fırtınadan en çok etkilenen, elektrik ve su hizmetlerinin sağlanamadığı suriye'nin muhaliflerin denetimindeki bölgeleri... ancak bu bölgelerde yaşayanlar durumdan pek de şikayetçi değil.

'kum fırtınası varil bombalarından daha iyi'

muhaliflerin denetimindeki bölgelerde yaşayan bazı siviller, sağlık açısından kötü etkilenmelerine rağmen fırtınadan memnun olduklarını ifade etti. fırtına nedeniyle doğal bir uçuşa yasak bölge oluştuğunu belirten suriyeliler, üzerlerine varil bombaları düşmediği için mutlu olduklarını söyledi. idlib kentinde aa'ya konuşan aktivist meyyad gacar, 'kum fırtınası esed'in bize attığı varil bombalardan daha iyi. bu fırtınanın bitmemesi için her gün dua ediyorum' dedi.

kum fırtınası, ortadoğu'da birçok bölgeyi etkiledi. ürdün'ün birçok bölgesinde okullar tatil edildi. yetkililer, halkın evlerinden çıkmamasını istedi. nefes almayı zorlaştıran kum fırtınası özellikle astım hastalarını etkiledi. ülkedeki hastanelere yüzlerce kişi başvurdu.

normalin üzerinde seyreden hava sıcaklığıyla beraber gelen fırtına, özellikle kamplardaki suriyeli mültecileri olumsuz etkiledi. afp lübnan’daki kamplarda kalan suriyeli sığınmacıların sıcak hava nedeni ile kapalı çadırlarda durmakta zorlandıklarını aktardı. suriye insan hakları gözlemevi, ülkenin doğusunda yer alan deyr ez  zor kentinin hastanelerinde oksijen stoklarının tükenmesinden dolayı hastalara tedavi sağlanamadığını açıklamıştı.

lübnan bilimsel araştırmalar kurumu genel sekreteri muin hamza, uydudan alınan görüntülere göre, fırtınanın önce irak’ta başladığını, suriye’den lübnan, ürdün ve filistin’e geçtiğini belirtti. ortadoğu’nun bu bölgesinde kum fırtınalarına yılda iki veya üç kez rastlandığına dikkat çeken hamza, genellikle bu fırtınaların bahara denk geldiğini ancak bu kez sıcak havalarla gelmesi nedeni ile hayatı olumsuz etkilediğini belirtti.

suudi arabistan'ın kuzeyini ve türkiye'nin güneyini de etkileyen fırtına, kıbrıs’ta bazı hava uçuşlarının iptal edilmesine yol açtı. fırtınanın bugün de sürmesi bekleniyor.

kaynak: al jazeera ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;