Suriye'de iç savaş

Suriye'nin kimyasalları imha edildi

ABD ordusu, Suriye’nin kimyasal silahlarının imha işleminin tamamlandığını duyurdu. Başkan Obama gelişmeyi, 'bu silahları kullanan ülkelere bir mesaj' olarak niteledi.

Konular: Suriye, ABD
Suriye'nin kimyasal silahlarının ülke dışına çıkarılmasında pek çok ülkenin donanması görev almıştı. [Fotoğraf: Reuters]

abd deniz kuvvetleri, suriye rejimine ait kimyasal silahların yok edilmesi çalışmalarının pazartesi günü tamamlandığını duyurdu. akdeniz açıklarında çalışan gemi, oluşan atıkların güvenli imhası için de finlandiya ve almanya'daki özel tesislere gidecek.

çalışmanın bitmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren abd başkanı barack obama, “bugün suriye’nin açıklanan kimyasal silah stokunun yok edilmesiyle, kitle imha silahlarının yayılmasına karşı yürüttüğümüz çabada önemli bir başarıya imza attık” dedi.

imha işlemi hakkında beyaz saray’dan yapılan yazılı açıklamada obama, “bu menfur (nefret edilen) silahların kullanılmasının sonuçları olduğu ve uluslararası toplum tarafından tahammül edilmeyeceği yönünde açık bir mesaj gönderdik” dedi.

beklenenden kısa sürdü

suriye rejimi, abd ve fransa'nın askeri müdahale tehdidinin ardından rusya'nın önerisiyle eylül ayında silahları teslim edeceğini açıklamıştı. haziran ayı sonunda, çeşitli ülkelerin donanmalarından gönderilen askeri kargo gemileri parçalar halinde silahları italya'ya taşımıştı.

kimyasal silahların yasaklanması örgütü (ksyö) tarafından başlatılan operasyon kapsamında abd askeri kargo gemisi mv cape ray, italya'dan aldığı 600 ton kimyasal silah yüküyle 3 temmuz’da akdeniz’e açılmıştı.

gemideki özel ekipmanlar ve iki hidroliz sistemiyle silahların nötralize edilmesi için, ksyö genel direktörü ahmet üzümcü 60 gün süre biçmişti. imha işlemi 45 günde tamamlandı.

danimarka gemisi ark futura’da kalan ikinci derece öncelikli cephanelik de imha edilmek üzere ingiltere, almanya ve finlandiya’ya götürülmüştü.

kaynak: afp, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;