Gezi Parkı eylemleri

'Susma hakkımı kullanacağım'

Gezi Parkı eylemleri sırasında polis kurşunuyla başından vurularak hayatını kaybeden Ethem Sarısülük davası 7 Temmuz'a ertelendi. Susma hakkını kullanan sanık polis Ahmet Ş.'nin tutuklanması talebinin reddedildiği duruşmada arbede yaşandı.

Ethem Sarısülük'ün annesi, sanık polisin tutuklanması talebinin reddedilmesine tepki gösterdi. [Zahidin Köşüş - Al Jazeera]

gezi parkı eylemleri sırasında ankara'da polis kurşunuyla başından vurularak hayatını kaybeden ethem sarısülük'ün katil zanlısı ahmet ş.'nin yargılandığı davanın duruşması 7 temmuz'a ertelendi. duruşmada sanık polisin tutuklanması talebi reddedildi.

duruşmaya tutuklu sanık ahmet şahbaz, ethem sarısülük'ün annesi ve kardeşleri ile tarafların avukatları katıldı. sarısülük ailesinin savunmasını çok sayıda avukatın üstlendiği duruşmayı, bazı milletvekilleri ile berkin elvan'ın annesi gülsüm ve babası sami elvan da izledi.

jandarma yoğunluğuna itiraz

duruşma öncesinde yoğun güvenlik önlemleri tartışma yarattı. sarısülük'ün avukatları salondaki jandarma yoğunluğuna itiraz etti, "duruşmanın sanığını, katibini ve heyeti göremiyoruz, davada bu kadar silahlı kuvvete ihtiyaç yoktur" dedi. 

sanık polis ahmet ş.'nin avukatı ise duruşmanın kapalı yapılmasını talep etti, salonda görüntü alınmasıyla ilgili yaptırım uygulanmasını istedi. 

mahkeme heyeti davanın güvenli ortamda yapıldığını belirterek "kapalı duruşma talebini" reddetti. 

sanık şahbaz susma hakkını kullandı

sanık polis ahmet ş. susma hakkını kullanmak istediğini söyledi; "daha önce de yaptığım savunmayı tekrar ediyorum" dedi. sanık avukatı ısrar edilmemesini, müvekkilinin susma hakkını kullanacağını belirtti.

ethem sarısülük'ün avukatları bazı tutanaklarla ilgili yanıt beklediklerini söylese de sanık polis ş. "tutanaktaki imza bana aittir. bu imzayla ilgili soruya ayrıntılı cevabım yazılı beyanımda mevcuttur. susma hakkımı kullanıyorum" demekle yetindi. sarısülük'ün avukatları "sanık susma hakkını kullanabilir ancak biz sorularımızı soracağız" diyerek ısrarlarını sürdürdü.

bu sırada anne sayfı sarısülük de şahbaz'a tepki gösterdi.

görüntüler izlendi

müdahil avukatlarınca salona getirilen perdeye, olay sırasında kaydedilen kamera ve mobese görüntüleri yansıtıldı.

avukat bülent teoman özkan, zaman zaman durdurulan ve başa alınan görüntüler izlenirken, değerlendirmelerde bulundu. sanığın olay yerine elinde silah varken geldiğini belirten özkan özetle şunları söyledi:

"sanığın, 'omuzdan yukarı tuttum, havaya ateş ettim' demesi tamamen yalan. cinayetten 5 saniye sonra güvenli olabilecek yere, arkadaşlarının yanına gidiyor. yani, 'ben orada korku halindeydim, sıkıntı halindeydim' tamamen yalan. meşru müdafaanın hiçbir koşulu yok. vücuduna gelen herhangi bir taş yok. bir tane taş kaskına geliyor. sonraki görüntülerde 'çektim, sıktım üç tane' diyor. bu mu korku, bu mu telaş? sanık mesleğine uygun davranmadı, yaptığı cinayeti meşru müdafaaya sığdırmaya çalıştı. siz daha önce sulh ceza mahkemesi hakimiyken protesto düzenleyen, taş atmayan öğrencileri tutuklamıştınız. bizce artık sanığın tutuklanması gerekir."

görüntüler izlenirken anne sarısülük, şahbaz'a tepki göstermeye devam etti.

sayfı sarısülük hakime, "hakim bey, gayri vicdana gel" diye seslendi. berkin elvan'ın babası sami elvan ise "evet, biz vicdan istiyoruz" dedi.

'meşru müdafaa' dedi

tutuklama taleplerine ilişkin görüşü sorulan sanık avukatlarından ceyhan söz alarak "müvekkile taş atılmadığı ileri sürülüyor. görüntüler olayın meşru müdafaa olduğunu gösteriyor. saldırıya uğruyor, saldırı devam ediyor" dedi.

avukatın bu sözlerine salondan tepkiler yükseldi. tepkilerin ardından sözüne devam eden avukat, "müvekkilinin her türlü tehdide karşın mahkemeye geldiğini, bundan sonra da geleceğini" ifade ederek, tutuklama talebinin reddini istedi.

ceyhan, müvekkilinin şanlıurfa'da görevli olduğu gerekçesiyle duruşmalardan vareste tutulmasını talep etti.

mahkeme heyeti, taraflara belge ve beyanlarını sunmaları için süre verdi. sanığın vareste tutulma talebini reddeden mahkeme, duruşmaya gelmediği takdirde tutuklama kararı çıkarılmasını kararlaştırdı. sanığın adli kontrole tabi olduğu, çağrıldığı duruşmalara geldiği gerekçesiyle tutuklama talebini reddeden mahkeme, dosyadaki kayıtların bilirkişiye gönderilmesine karar verdi. 

salonda ve adliye önünde tepkiler

duruşmanın ertelendiğinin açıklanmasıyla birlikte, salondan sanık şahbaz'a tepkiler yükseldi. bazı kişilerin, ellerindeki su şişelerini atması üzerine jandarma ekipleri kalkanlarıyla şahbaz'ı korudu. şahbaz tepkiler ve sloganlar devam ederken heyetin kürsüsünün arkasındaki kapıdan dışarı çıkarıldı.

duruşmayı izleyen chp milletvekilleri levent gök ve mahmut tanal da izleyicileri sakinleştirmeye çalıştı.

ethem sarısülük'ün ağabeyi mustafa sarısülük artık adalet beklemediklerini, adaleti sokakta sağlayacaklarını belirterek, ahmet şahbaz'ın "tarihteki yerini alacağını" kaydetti.

sayfı sarısülük de oğlunu öldüren polisin mutlaka cezaevine gireceğini söyledi.

berkin elvan'ın babası sami elvan da "bizim çocuklarımız ölmedi, yaşıyor. onlar her gün ölecekler. bizim çocuklarımızın kanında boğulacaklar" dedi.

sanık için istenen ceza

ethem sarısülük ankara'daki gezi olayları sırasında başından yaralanmış, hastanede hayatını kaybetmişti. 

sarısülük'ün ölümüne ilişkin davayı gören ankara 6. ağır ceza mahkemesi, ilk duruşmada yaşanan arbede ve mahkemeye yöneltilen eleştiriler nedeniyle yargılamadan çekilme kararı aldı. ankara 7. ağır ceza mahkemesi bunu uygun bulmayınca, davaya bakan mahkeme adalet bakanlığı'na başvurdu. bakanlık da olumsuz görüş bildirince 6. ağır ceza mahkemesi davayı aynı heyetle görmeye devam etti.

iddianamede polis memuru ahmet şahbaz hakkında 1 yıl  4 aydan 5 yıla kadar hapis cezası isteniyor. "meşru savunmada sınırın aşılması suretiyle öldürmek" suçlamasıyla hazırlanan iddianamede, şahbaz'ın "meşru savunma sınırını kasten aştığının söylenemeyeceği, sınırın kasıt olmaksızın aşıldığı" kaydedildi.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;