Kadına şiddet

'Sütünü ve harçlığını verdim gitti'

Mersin'in Tarsus ilçesinde öldürüldükten sonra cesedi yakılan üniversiteli Özgecan Aslan'ın annesi onu kaybolduğu gün nasıl uğurladığını anlattı. "Kızımın tek hatası dolmuşa binip evine gelmek mi?" diyen anne idam cezası istedi.

Konular: Türkiye

tarsus ilçesinden mersin’e gitmek isterken kaybolan, daha sonra bıçaklanmış ve yakılmış cesedine ulaşılan özgecan aslan’ın iki katil zanlısının ardından aranan üçüncü şüpheli yakalandı. üç kişi sağlık kontrolünden geçirilmek için getirildikleri tarsus devlet hastanesi'nde kalabalık tarafından linç edilmek istendi. özgecan'ın annesi kızını öldürenlerin en ağır cezayı almasını istedi ve "sabah sütünü verdim, harçlığını verdim gitti. saatler geçti gelmeyince gece karakola 'kızım kayıp, kaçırdılar mı' diye başvuruda bulundum... masum bir kızın ölmesine neden olanların benim kızımdan beter olmasını istiyorum" dedi.

"kızımın tek hatası dolmuşa binip evine gelmek mi?"

özgecan aslan'ın annesi songül aslan, kızının ölümüyle ilgili olarak "bir dolmuşa binip de evine gelirken bu katliamın olmasına benim aklım ermiyor; akıl, sır erdiremiyorum. kızımın tek hatası dolmuşa binip evine gelmek mi?" diye konuştu.

aslan, kızı için mersin şehir mezarlığı'nda düzenlenecek cenaze töreni öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada, kızının katil zanlılarının en büyük cezayı almasını istediğini söyledi:

Özgecan Aslan, psikoloji bölümü 1'nci sınıf öğrencisiydi. [Fotoğraf: DHA]
"masum bir kızın ölmesine neden olanların benim kızımdan beter olmasını istiyorum. bu hakkın yerde kalmamasını istiyorum. idam edilsin, işkence edilsin. özgecan melek gibi kalbi temiz, yüreği temiz, her konuda herkese iyilik yapan bir insandı. okuyup adam olma hedefleri vardı. psikolojiyi bitirip kendine işyeri açmak hedefiydi. hep çalışıyordu ve çok başarılıydı ama yapamadı maalesef. bir dolmuşa binip de evine gelirken bu katliamın olmasına benim aklım ermiyor; akıl, sır erdiremiyorum. kızımın tek hatası dolmuşa binip evine gelmek mi?"

"sütünü ve harçlığını verdim gitti"

kızını en son okula yolcu ettiği sabah gördüğünü anlatan aslan, "sabah sütünü verdim, harçlığını verdim gitti. üç gün önce telefonu bozuktu. arkadaşının telefonundan ablasına 'annem merak etmesin 20.00'de mersin'de olacağım' diye mesaj atıyor. bekliyorum, bekliyorum, gelmiyor. saatler geçti gelmeyince gece karakola 'kızım kayıp, kaçırdılar mı' diye başvuruda bulundum. kimliğini verdim, araştırıyoruz dediler" diye konuştu.

özgecan'ın ablası beste de kardeşinin en son kendisine mesaj attığını kaydetti.

cenazesini kadınlar taşıdı

Özgecan'ın cenazesini kadınlar taşıdı.
[[Fotoğraf: AA]]

20 yaşındaki üniversite öğrencisi aslan'ın mersin'deki evine çok sayıda arkadaşı ve vatandaş geldi. mersin büyükşehir belediye başkanı burhanettin kocamaz da evin önünde kurulan taziye çadırına gelerek, aileye başsağlığı diledi. aile fertlerinin sinir krizi geçirdiği taziye çadırında, arkadaşları da özgecan'ın fotoğraflarına "seni unutmayacağız özgecan" yazısını yazdı.

aslan'ın cenazesi mersin üniversitesi tıp fakültesi hastanesi morgundan alınarak mersin şehir mezarlığı'na getirildi. cenaze aracından tabutu alan kadınlar musalla taşına kadar taşıdı.

anne songül ile baba mehmet aslan kızlarının tabutuna sarılarak uzun süre gözyaşı döktü. anne songül aslan gözyaşları içinde "kızım, canım kızım benim. kanı yerde kalmasın. benim melek yüzlü kızım. bebeğim benim. onları ben nasıl büyüttüm, ne emeklerle ne zorluklarla büyüttüm" diyerek ağladı.

sinir krizi geçiren anne aslan ile baba mehmet aslan'a 112 acil servis ekipleri müdahale etti.

kadınlar arka saflara geçmedi

Cenazede kadınlar arka safta durmayı reddetti.
[[Fotoğraf: AA]]

cenaze namazını kadınların ön safta kılmak istemesi üzerine tartışma yaşandı. imam tartışmaya müdahale etti. daha sonra ise cenaze namazı kadın ve erkeklerin karışık şekilde saf tutmasıyla kılındı.

bu arada törene katılan kadınlar, "kadın cinayetlerini durduracağız, özge'ye uzanan eller kırılsın, özge için adalet istiyoruz, kadınlar için özgürlük" sloganları atarak alkışlarla cenazeyi mezara kadar götürdü.

kalabalık linç etmek istedi

cinayetle ilgili araştırmasını sürdüren polis ve jandarma ekipleri, cuma günü üçüncü şüpheli olan firari suphi a.'yı, saat 21.00 sıralarında fatih mahallesi'nde bir alışveriş merkezinin yakınlarında saklanırken yakalandı. gözaltına alınan şüpheli önce sorgulanmak için emniyete götürüldü. burada işlemleri yapılan suphi a., babası necmettin a., ile fatih g., ile birlikte sağlık kontrolü için tarsus devlet hastanesi'ne getirildiler. jandarma ve polis ekipleri çevrede geniş güvenlik önlemi alırken, hastanede bulunan kalabalık, cinayet zanlılarına saldırarak linç etmek istediler. sağlık kontrolünden geçirilen şüpheliler, polis ve jandarma ekipleri tarafından kordon oluşturularak hastaneden çıkarıldı.

şüphelilerden suphi a.'nın jandarma tarafından, necmettin a. ile fatih g.'nin ise polis tarafından ifadesi alındı.

evine gidiyordu

Özgecan Aslan

20 yaşındaki özgecen aslan 11 şubat 2015 günü okuldan çıktıktan sonra tarsus’ta bir alışveriş merkezinde arkadaşıyla buluştu.

birlikte yemek yiyen iki kız daha sonra mersin'e sefer yapan bir midibüse bindi. arkadaşı yolda inen özgecan aslan'ı bundan sonra gören olmadı. kızlarından haber alamayan ailesi kayıp başvurusu yaptı.

jandarmaya yol sordular

perşembe akşam saatlerinde tarsus-mersin-adana arasında yolcu taşımacılığı yapan midibüs sürücüsü 26 yaşındaki suphi a. jandarma noktasında durarak otoyola nasıl çıkacağını sordu.

jandarma ekipleri, midibüsün tarif ettikleri yol yerine ormanlık alana doğru gittiğini fark edince şüphelenip takip etti. jandarma peşinden gittiği midibüsü yol kenarında durdurup arama yaptı. midibüste kan izlerine rastlandı.

sürücü ile beraberinde babası 50 yaşındaki necmettin a. ile 20 yaşındaki fatih g.'nin bulunduğu midibüste kan izlerine rastlandı. necmettin a, kan izlerini müşteri olarak midibüse aldıkları iki yolcunun kavga etmesi sonucu olduğunu açıkladı.

bunun üzerine araçta bulunan sürücü, 50 yaşındaki babası necmettin a. ve 20 yaşındaki fatih g. gözaltına alındı. üç kişi işlemlerin ardından serbest bırakıldı.

şapkası bulundu

bu arada jandarmaya özgecan aslan'ın kayıp bilgisi ulaştı. ekipler bunun üzerine tekrar söz konusu midibüsü aramaya başladı. tarsus'ta yapılan yol kontrolü sırasında aynı midibüs içindeki necmettin a., fatih g. ile birlikte yakalandı.

midibüste yeniden yapılan aramada bulunan bir kadın şapkası, kayıp öğrencinin babası mehmet aslan'a gösterildi. baba mehmet aslan şapkanın kızı özgecan'a ait olduğunu söyledi.

bunun üzerine sorgulanan necmettin a. ve fatih g., suçlarını itiraf ederek, genç kızı öldürdükten sonra benzin dökerek yakıp, çamalan köyü alman mezarlığı yakınındaki cin deresi'ne attıklarını itiraf ettiler.

ceset arkadaşına gösterildi

Özgecan Aslan'ın cesedini jandarma ekipleri buldu
[[Fotoğraf: AA]]

zanlıların gösterdiği yerde yapılan aramada bir bölümü yanmış kadın cesedi bulundu.

tarsus devlet hastanesi'ne getirilen cenaze, kayıp genç kızın tarsus'ta en son birlikte görüldüğü kız arkadaşına gösterildi. cesedi teşhis edemeyen ve ismi açıklanmayan genç kız, kıyafetleri görünce arkadaşına ait olduğunu söyleyip fenalık geçirdi.

jandarma tarafından sakinleştirilen genç kız, "öğlene kadar birlikte okuldaydık. saat 13.30'da okuldan birlikte çıktık. alışveriş merkezinde yemek yedik, akşam saatlerinde midibüse bindik. ben yolda indim, o da evine gitmek üzere devam etti. aynı gece kayıp olduğu bilgisini aldık, bir gün sonra da okula gelmedi" dedi.

dna belirleyecek

yüzüyle birlikte vücudunun bir bölümü yanan cenazenin kesin olarak özgecan aslan'a ait olduğunu belirlemek için aile fertlerinden alınan dna örnekleri ile karşılaştırma yapılacak.

necmettin a. ve fatih g.'nin sorgusu devam ederken ilk gözaltına alındıklarında midibüsü kullanan şoför suphi a.'in yakalanması için çalışma başlatılmıştı. şüphelilerin genç kızı neden öldürüp yaktıkları ise yapılan soruşturma sonucu ortaya çıkacak.

kaynak: al jazeera, dha, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;