Suudi Arabistan

Suudi Arabistan’a ikinci veliaht

Suudi Arabistan Kralı Abdullah bin Abdülaziz, üvey kardeşi Prens Mukrin Bin Abdulaziz'i, Veliaht Prens Selman bin Abdulaziz'den sonraki veliaht olarak tayin etti.

Veliaht prens seçilen Mukrin bin Abdulaziz, ülkenin kurucusu Kral Abdulaziz'in en küçük oğlu. [Fotoğraf: AFP-Arşiv]

kral'ın oğlu ve torunu 34 prensten oluşan biat heyeti'nde yapılan oylamada, dörtte üç çoğunluğun kabulüyle prens mukrin, ‘sıradaki veliaht prens’ tayin edildi.

biat heyeti’nin aldığı karara göre bu kararın iptal edilmesi veya herhangi bir kişinin  kararı değiştirmesi mümkün değil.

karar cuma günü abd başkanı barack obama’nın suudi arabistan ziyaretinden bir gün önce alındı.

prens mukrin, veliaht prenslik makamının boşalması durumunda bu göreve gelecek kişi olacak.

ülkenin ilk veliaht prensi ise hali hazırda savunma bakanlığı görevinde bulunan selman bin abdülaziz.

krallık tarihinde bir ilk

bu kararla suudi arabistan, krallık tarihinde ilk defa, veliaht prens görev başındayken ondan sonra yerini alacak kişiyi tayin etmiş oldu.

böylelikle kraliyet ailesinin en genç üyesi olan prens mukrin'e, sıradaki veliaht olarak dolaylı yoldan, krallık ve veliahtlık makamının aynı anda boşalması durumunda ise doğrudan krallık yolu açıldı.

90 yaşındaki kral abdullah ve veliaht 78 yaşındaki prens selman, ilerlemiş yaşlarına bağlı olarak son dönemlerde sağlık sorunlarının arttığı biliniyor.

veliaht prens’in sağlık durumunun iyi olmamasının suudi arabistan’ı bu karara itmiş olabileceği tahmin ediliyor.

kral'ın en küçük kardeşi ve başbakan ikinci yardımcısı olan mukrin, 2005-2012 tarihlerinde istihbarat şefi olarak görev yapmıştı. 

devlet kademelerinde birçok görev alan mukrin, son olarak suudi arabistan kralı müsteşarı ve özel temsilcisi görevini yürütüyordu.

suudi arabistan’da devlet geleneği olarak krallık ülkenin kurucusu abdülaziz’in oğulları arasında değişiyor. ikinci veliaht ilan edilen prens mukrin ise abdülaziz’in en genç oğlu.

kaynak: aa, reuters ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;