Suudi Arabistan

Suudi Arabistan'daki cami saldırısını IŞİD üstlendi

Suudi Arabistan’ın doğusundaki Katif bölgesinde bir Şii camisine düzenlenen ve 21 kişinin hayatını kaybettiği intihar saldırısını IŞİD üstlendi.

Suudi Arabistan'ın doğusundaki Katif'te çoğunluğu Şii nüfus oluşturuyor. [Foto: Reuters]

yaklaşık 150 kişinin cuma namazı kıldığı şii camisine yönelik intihar saldırısını işid üstlendi. işid tarafından internette yayımlanan açıklamada, saldırının arkasında “hilafetin askerleri”nin olduğu ve bir intihar bombacısının beline bağladığı patlayıcılarla saldırıyı gerçekleştirdiği belirtildi. grup, saldırganının kimliğini de ebu amir en-necidi olarak açıkladı. intihar eylemcisi olduğu ileri sürülen kişinin fotoğrafı da yayınlandı.

işid'ın sosyal paylaşım sitesi youtube’da yayınladığı 2 dakikalık, ‘islam devleti’nin necid vilayeti’ndeki katif operasyonunu üstlendiğine dair resmi açıklama’ adıyla yayınlanan ses kaydında, intihar saldırısında ölen ve yaralanan sayısının toplam 250 civarında olduğu belirtildi.

suudi arabistan sağlık bakanlığından yapılan açıklamada, saldırıda 21 kişinin hayatını kaybettiği, 102 kişinin yaralandığı, bunlardan 52'sinin hastanede tedavi gördüğü, 50'sinin ise taburcu edildiği belirtildi.

suudi arabistan resmi haber ajansı spa'ya saldırının detaylarına ilişkin açıklama yapan içişleri bakanlığı güvenlik sözcüsü mansur er-türki de intihar eylemcisinin katif ilinin kadih beldesindeki imam ali bin ebi talib camisi'ne girerek, üzerindeki bomba kuşağını patlattığını söyledi. türki, olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü ifade etti

saldırıdan bir süre sonra suudi arabistan içişleri bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, olay 'terörist bir saldırı' olarak değerlendirildi, saldırganın elbiselerinin altına yerleştirdiği patlayıcılarla eylemi gerçekleştirdiğini belirtildi.

iran saldırıyı kınadı

iran dışişleri bakanlığı, suudi arabistan'da şiilerin yoğunlukta olduğu katif ilinde bir camiye düzenlenen intihar saldırısını kınadı.

dışişleri bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan açıklamada, cuma namazı sırasında düzenlenen ve 21 kişinin ölümüne neden olan intihar saldırısının "şiddetle" kınandığı belirtildi.

açıklamada, saldırganların bir an önce yakalanması ve  adalet önüne çıkarılması gerektiği ifade edilerek, "terörist ve aşırı örgütlerle mücadele, dış maceralardan uzak durulması ve bölge halkına telafisi olmayan maliyetler çıkarılmamasının zorunlu ve öncelik verilmesi gereken konular olduğu" denildi. 

petrol kuyularının yoğun olduğu yerler

şiiler, suudi arabistan nüfusunun yüzde 10 - 15’ini oluşturuyor. ülkenin doğusunda şii nüfusun ağırlıkta olduğu katif ve ahsa, suudi arabistan’ın en yoğun petrol kuyularının olduğu yerlerden.

2014'ün kasım ayında suudi arabistan’ın doğusunda şiilerin dini törenine düzenlenen saldırıda en az 8 kişi ölmüştü.

suudi arabistan önderliğindeki koalisyaon güçlerinin yemen’de husilere yönelik hava saldırılarının ardından bölgede şii sünni gerilimi iyice arttı.

son yılların en büyük saldırısı

görgü tanıklarının ifadelerine göre, cuma namazı sırada sırasında camiye giren saldırgan üzerindeki bombayı patlattı. ilk belirlemelere göre, en az 19 kişi hayatını kaybetti, en az 30 yaralı var. 

görgü şahitlerinin verdiği bilgiye göre, patlamanın meydana geldiği sırada imam ali camii’nde 150’den fazla kişi namaz kılıyordu.

saldırıdan sağ kurtulanlar, cuma namazı nedeniyle caminin dolu olduğunu belirterek, intihar eylemcisinin üzerindeki bombayı patlatmasıyla şiddetli bir sarsıntının meydana geldiğini ifade etti.   

kemal cafer isimli görgü şahidi, reuters’a telefonla yaptığı açıklamada, ‘patlama sesi duyduğumuzda namazın ilk rekatını kılıyorduk’ dedi.

bir hastane yetkilisi de, reuters’a telefonla yaptığı açıklamada saldırıda yaklaşık 20 kişinin öldüğünü ve 50’den fazla kişinin yaralandığını ifade etti.

suudi arabistan içişleri bakanlığı, yaptığı yazılı açıklamada katif bölgesinin kudeh beldesinde şii mezhepli suud vatandaşlarının namaz kıldığı camiyi hedef alan intihar saldırısı ile ilgili soruşturma başlattığını duyurdu.

türkiye’den kınama

açıklama yayımlayan türk dışişleri bakanlığı, intihar saldırısını kınadı. açıklamada, saldırıda hayatını kaybedenlere allah'tan rahmet, yakınlarına ve kardeş suudi arabistan halkına ve makamlarına başsağlığı, yaralılara acil şifa dileğinde bulunuldu.

kaynak: al jazeera, aa ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;