Yemen

Suudi Arabistan'dan Yemen'e insani yardım

Siyasi krizin sürdüğü Yemen'de BM'nin insani yardım çağrısına cevap veren Suudi Arabistan 274 milyon dolar yardım sağlayacağını açıkladı. Ülkedeki insani krizden dolayı binlerce aile evini terk etti.

Hava saldırıları ve çatışmalar Yemen'de hâlihazırda yoksullukla mücadele eden sivillerin hayatını iyice zorlaştırdı. [Fotoğraf: Reuters-Arşiv]

26 mart'tan bu yana öncülük ettiği koalisyonla birlikte yemen'de başkenti ele geçiren ve parlamentoyu fesheden husileri vuran suudi arabistan, yemen'e 274 milyon dolar tutarında insani yardım taahhüdünde bulundu.

riyad'ın yardım duyurusu, bm'nin çatışmalardan dolayı binlerce ailenin evini terk ettiği yemen'deki durum için acil yardım çağrısının ardından geldi.

bm insani yardım koordinatörü johannes van der klaauw, "aileler sağlık hizmetleri, gıda ve akaryakıt gibi temel ihtiyaçları edinmede büyük güçlük yaşıyor" dedi.

dünya sağlık örgütü'ne göre, 19 mart'tan bu yana yaşanan çatışmalarda ve hava saldırılarında 767 kişi hayatını kaybetti, 2900'den fazla kişi yaralandı. ölenlerin çoğu sivillerden oluşuyor.

obama, kral selman'ı aradı

abd başkanı barack obama, suudi arabistan kralı selman bin abdülaziz ile yemen’deki gelişmelerin ele alındığı bir telefon görüşmesi yaptı.

beyaz saray’dan yapılan açıklamaya göre, obama, kral selman ile görüşmesinde, "abd ile suudi arabistan arasındaki güçlü dostluğu bir kez daha teyit etti ve abd’nin suudi arabistan’ın güvenliğine yönelik taahhütlerinin altını çizdi."

iki lider, birleşmiş milletler (bm) güvenlik konseyi’nden geçen yemen tasarısının yanı sıra bm tarafından yürütülen görüşmeler dahil, yemen’de siyasi dönüşümün sağlanmasına yönelik çabalardaki gelecek adımları da ele aldı.

iran'dan suudi arabistan'a cevap

iran genelkurmay başkanı tümgeneral hasan firuzabadi, ülkesinin yemen'deki husilere silah desteği sağladığı yönünde riyad yönetimi tarafından gündeme getirilen iddiayı "gülünç" sözüyle nitelendirerek, "iran'ın bağımsız ve demokratik bir yemen'i desteklediğini” söyledi.

iran ulusal ordu günü münasebetiyle düzenlenen törenin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan tümgeneral firuzabadi, yemen konusunda açıklamalarda bulundu.

yemen'deki 'husiler ile husi olmayanlar ayrımının' gerçeği yansıtmadığını savunan firuzabadi, “konu husiler ile husi olmayanlar değil, yemen halkı bir bütün olarak düşmanla savaşıyor” dedi.

iran cumhurbaşkanı hasan ruhani de bu sabah ordu günü kutlamalarındaki konuşmasında, suudi arabistan öncülüğünde kurulan koalisyonun yemen’e düzenlediği askeri operasyonu sert bir dille eleştirerek, "mazlum halklara saldırmak, saldırganlara her iki dünyada utanç getirecektir" ifadesini kullanmıştı.

insani durum kötüleşiyor

birleşmiş milletler (bm) genel sekreter sözcülüğü, 14 nisan'daki açıklamasında, yemen'de hava saldırılarının başladığı 26 mart'tan bu yana 120 bin kişinin yerinden olduğunu, abyan kentinde 1730 ailenin okullarda kaldığını duyurmuştu.

bm insani işler koordinasyon ofisi'nin verilerine göre de ülkenin birçok kesiminde gıda ve diğer temel ihtiyaçlara erişim zorluğu yaşanıyor.

aden'de un olmadığı için tüm fırınların kapandığı, birçok bölgede cep telefonları ile karasal hatların devre dışı kaldığı ve elektrik kesintilerinin 12 saati bulduğu ifade edildi.

açıklamada bm ve diğer insani yardım kuruluşlarının su, hijyen ve sağlık yardımlarını hazırladığı ve bu yardımların yolların açılması halinde ihtiyaç duyulan bölgelere ulaştırılabileceği kaydedildi.

26 mart'ta başlamıştı

siyasi krizin yaşandığı yemen'de husilerin başkent sana'nın yanı sıra bazı kentleri ele geçirmesi sonrasında cumhurbaşkanı abdurabbu mansur hadi, aden'i 'geçici merkez' ilan etmiş ve bazı ülkeler de diplomatik temsilciliklerini burada sürdüreceği yönündeki açıklamalarda bulunmuştu.

bu gelişmelerden sonra husilerin aden'e doğru harekete geçip, kentteki bazı stratejik noktaların denetimini ele geçirmesi üzerine hadi yönetimi, arap birliği ve uluslararası topluma acil askeri müdahale çağrısında bulunmuştu. suudi arabistan öncülüğündeki koalisyon 26 mart'ta husilere yönelik hava harekâtı başlatmıştı.

operasyona suudi arabistan, bahreyn, katar, kuveyt ve birleşik arap emirlikleri'nden oluşan körfez ülkelerinin yanı sıra fas, sudan, ürdün ve mısır da katılıyor.

kaynak: al jazeera, afp ve aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;