Suudi Arabistan

Suudi istihbarat şefi görevden ayrıldı

Suudi Arabistan’ın Suriye politikasının mimarı olarak bilinen İstihbarat Şefi Prens Bender bin Sultan görevden ayrıldı, yerine yardımcısı Yusuf İdrisi getirildi.

Prens Bandar bin Sultan istihbarat şefliği görevine Temmuz 2012’de getirilmişti. [AFP-Arşiv]

reuters haber ajansının suudi arabistan resmi haber ajansına dayandırdığı bilgiye göre, istihbarat şefi prens bender bin sultan kraliyet kararnamesiyle görevden alınarak yerine yardımcısı yusuf idrisi getirildi.

ajansa göre prens bender 'kendi isteğiyle' görevinden ayrıldı. kraliyet kararnamesi bender'in bir diğer görevi olan ulusal güvenlik konseyi genel sekreterliği'ne devam edip etmeyeceğine dair ise bilgi içermiyor.

bender daha önce abd'nin suriye ve iran politikasından rahatsız olduklarını belirtmiş ve abd'nin orta doğu politikasında 'büyük değişim' uyarısı yapmıştı. bender aynı zamanda abd ile ilişkilerde 'ciddi bir değişiklik' olacağını da söylemişti.

aynı zamanda eski washington büyükelçisi olan prens bender bin sultan birkaç aydan beri sağlık sorunları sebebiyle yurtdışındaydı. abd'de ameliyat olan bender istirahat dönemini ise fas'ta geçiriyordu.

bender, suudi arabistan’ın suriye politikasında önemli roller üstleniyordu. temmuz 2012’de bu göreve gelen bender'e riyad yönetimi tarafından suriyeli muhaliflere esed rejimiyle olan savaşında yardım etme görevi verilmişti.

körfez'deki diplomatik kaynaklara göre ise bender ayrıca, mısır'da ordunun eski cumhurbaşkanı muhammed mursi'yi devirmesinden sonra suudi arabistan'ın ülkeye olan desteğinin artmasında aktif katkı sağladı.

kaynak: reuters ve afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;