Bilim-Teknoloji

T. Rex’in kuzeni bulundu

Çin’de yeni bir tiranozor türü keşfeden araştırmacılar, dinozora uzun burnu sebebiyle 'Pinokyo Rex' adını taktı. Pinokyo Rex'in, en yırtıcı dinozor T. Rex ile kuzen olduğu ve beraber avlandıkları belirtildi.

Konular: Bilim-Teknoloji
Pinokyo rex kuzeni kadar olmasa da korkulan bir yırtıcıydı. [Çizim: Chuang Zhao]

sonuçları nature communications’da yayımlanan araştırmaya göre, tiranozor rex’in kuzeni olan ve uzun burnuyla dikkati çeken bu yeni tür, 9 metre uzunluğunda ve yaklaşık 800 kilogram ağırlığındaydı. t. rex ile beraber avlanan pinokyo rex, yine kuzeni gibi yırtıcı bir etoburdu.

iskeleti, çin’de bir inşaat sahasında büyük ölçüde zarar görmemiş halde bulunan ve özellikleri edinburgh üniversitesi’nden bilim insanları tarafından keşfedilen hayvanın, 66 milyon yıl önce yaşadığı ve literature "qianzhousaurus sinensis" ismiyle geçtiği belirtildi. 

uzun burnu küçük boynuzlara sahip olan pinokyo rex, 13 metrelik kuzeni kadar yırtıcı olmasa da onunla beraber kretas döneminde yaşanan yok oluşun hemen öncesinde beraber avlanıyordu.

bilim insanı steve brusatte, tiranozorun uzun burnunun üstünde bir dizi boynuz bulunduğunu, bunun komik görünüşünün yanı sıra hayvanı diğer hemcinslerinden çok daha ölümcül hale getirmiş olabileceğini söyledi.

“pinokyo rex”in kertenkeleler ve tüylü dinozorlar gibi küçük canlıları avladığı sanılırken, hayvanın burnunun, kendi boyutundaki diğer dinozorların burunlarından yüzde 35 daha büyük olduğu kaydedildi.

araştırmacılar, neredeyse eksiksiz olan pinokyo rex fosilini bulmanın ‘milyonda bir şans olduğunu’ belirtti. fosil, arkeolojik kalıntılarıyla son derece zengin olan bir bölgede yer alan çin’in güneyindeki ganzhou kentinde bulundu.

araştırmacılar, birçok farklı tiranozorun, tebeşir dönemi’nin sonunda asya’da birlikte yaşadığı ve avlandığı görüşünü taşıyor.  

kaynak: aa ve al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;