Bilim-Teknoloji

Tablette Android iPad'i geçti

Dünya çapında geçen yıl satılan 195 milyon tabletten yüzde 62'sinin Android işletim sistemine sahipti. Tablet satışlarında iPad'i payı ise yüzde 36'da kaldı.

Konular: Bilim-Teknoloji
Tablette Android iPad'i geçti

mobil cihazlar dendiğinde akla gelen işletim sistemlerinden olan android ve ios rekabeti sadece telefonlarda değil tablet bilgisayarlarda da devam ediyor. geçen yılın satış rakamlarına göre bu alandaki lider android oldu.

araştırma şirketi gartner'in açıkladığı rapora göre geçen yıl dünya çapında 195 milyon adet tablet bilgisayar satıldı. bu tabletlerin yüzde 62'si android işletim sistemini kullanan ürünlerden oluşuyor. yakın zamana kadar tablet pazarının hakimi olan ipad'de ise bu rakam yüzde 36'da kaldı. microsoft ise yaklaşık 4 milyon adetlik tablet satışıyla yüzde 2.1'de kaldı.

bu sonuçlara göre android işletim sistemli tabletler satışları ilk kez ipad'i geçmiş oldu. 2012 yılında 116 milyon tablet satılmış ve bunun yüzde 53'e tekabül eden 61 milyon adeti ipad, yüzde 46'ya tekabül eden 53 milyon adedi de android olmuştu.

küçük ekranlı ucuz cihazlar tetikledi

rakamlara bakıldığında android'in liderliği ele geçirmesinin en önemli sebeplerinden biri 7 inçlik küçük ekranlı tabletlerin satışlarının artması olduğu düşünülüyor. türkiye'de de 150 tl'den başlayan fiyatlarla satılan bu giriş seviyesi modeller çok tutuyor.

gartner'a göre önümüzdeki yıllarda bu pazarın satışlarını etkileyecek faktör küçük ekranlı ucuz cihazlar olmayacak. gartner araştırma direktörlerinden roberta cozza, 'üreticiler 2014 yılında androd talet eko sisteminin değerini artırmak için cihaz deneyimi ve gelişmiş teknolojilere odaklanmalılar' diyor.

üretici bazında apple hala lider

işletim sistemi olarak bakıldığında android liderliği ele geçirse de marka bazında apple'ın öncülüğü halen sürüyor. geçen yıl satılan tablet bilgisayarlaın yüzde 36'sı apple marka iken onu yüzde 19.1 ile samsung, yüzde 5.6 ile asus takip ediyor.

apple geçen yıl 70 milyon tablet satarken, samsung 37.4 milyon, asusise 11 milyon adetlik satış rakamlarına ulaştı.

kaynak: gartner inc.

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;