Suriye'de iç savaş

Tahran’dan 'Şah Fırat'a tepki

İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Emir Abdullahiyan, Süleyman Şah Türbesi'nin tahliyesine yönelik operasyonun ‘meşru’ olmadığını ve bölgedeki durumu daha da karmaşık hale getireceğini açıkladı.

Konular: Suriye, Ortadoğu
Abdullahiyan, Türkiye, İran ve Suudi Arabistan’ın bölgede sorunların çözümü için ortak bir siyasi yaklaşım sergilemesi gerektiğini vurguladı. [Fotoğraf: AP]

abdulahiyan, fars haber ajansı'na konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “bir komşu ülkenin suriye topraklarındaki askeri operasyonu hiçbir şekilde meşru olamaz” dedi.

abdullahiyan, “komşularının suriye’ye askeri müdahalede bulunması bölgede durumu daha da karmaşık hale getirir. ortadoğu’da güvensizliğin artmasından da başka bir sonuç getirmez” ifadelerini kullandı.

dışişleri bakanı yardımcısı, türkiye, iran ve suudi arabistan’ın bölgede sorunların çözümü için ortak bir siyasi yaklaşım sergilemesi gerektiğini de vurguladı.

abdullahiyan “silahlı grupları kiralamak kısırdöngüyü tetikler, bu durum terörizmi tırmandırır ve bölge ülkelerini daha güvensiz hale getirir” dedi.

suriye’de beşşar esed rejiminin en büyük destekçisi olan iran, sahada rejimin yanında aktif bir şekilde savaşıyor.

iran devrim muhafızlarının suriye topraklarındaki varlığını inkâr etmeyen tahran, şii milisleri ve hizbullah’a da sahada destek veriyor.

iç savaş beşinci yılına girmeye hazırlanırken suriye rejimi şu ana kadar iran’ın askeri desteği sayesinde ayakta kalmayı başarabildi.

'şah fırat' operasyonu

türkiye'nin sınırları dışındaki tek türk toprağı olan ve suriye sınırları içerisinde yer alan süleyman şah türbesi'ndeki emanetlerin alınması ve askerlerin getirilmesi için cumartesi akşamı eş zamanlı iki operasyon yapıldı. saat 21:00'de başlayan bu operasyonlar, pazar günü saat 06:00 sıralarında sona erdi.

türbenin sınıra daha yakın bölgedeki suriye eşmesi bölgesine taşınması bekleniyor.

başbakanlık'tan türbenin yeni yerine taşınmasıyla ilgili hukuki durumla ilgili de şu açıklama yapıldı:

"1921 ankara antlaşması, 1956 halep protokolü, 2003 mutabakatı ve 2012 tarihli nota çerçevesinde türbenin bulunduğu 10 dönümlük arazi ve müştemilatı türk toprağı olma niteliğini haizdir.

bu çerçevenin sağladığı hukuki meşruiyet etrafında, türbenin konulacağı yeni geçici alan yine sınırlarımızın dışında, suriye tarafında bulunmaktadır. türbenin bulunacağı alan, hudutlarımızın dışında bulunmakla beraber, türk toprağıdır.

suriye’deki durum normalleşirse, bu tedbir ihtiyacı ortadan kalkacak ve yeni duruma göre şartlar şekillenecektir.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;