Türkiye

'Taksim eskilerde kaldı'

İçişleri Bakanı Efkan Âlâ, 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen sendikalara bir kez daha ret yanıtı verdi. 'Taksim kutlama yeri değil' dedi.

Konular: Türkiye
Taksim Meydanı 2010 yılında 33 yılın ardından kutlamalara açılmıştı ancak bu durum devam etmemişti.

içişleri bakanı efkan âlâ gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "biz, 1 mayıs'ın huzur ve güven ortamı içerisinde, vatandaşlarımızın güvenliğini de devlet olarak sağladığımız bir ortamda yapılmasını istiyoruz. bu hükümet döneminde 1 mayıs tatil edilmiştir, bayram olarak ilan edilmiştir, ilk defa taksim'de kutlanmasına izin verilmiştir ama biz vatandaşlarımıza çok daha güzel imkanları olan yenikapı meydanı'nı inşa ettik ve sunduk" dedi. 

bir gazetecinin 'yayalaştırma projesi ile taksim yayalara açılırken, neden kutlamalara izin verilmediği' sorusuna, "peki neden yenikapı'ya gidilmiyor, yenikapı da merkez değil mi? biz, toplantı yerine karar verirken onlarca faktör dikkate alınır, bir olumsuzluk halinde tahliye planları, şehrin diğer çalışan insanlarının ve esnafın zarar görmemesi, vatandaşın yollarının kesilmemesi. bir kutlama olduğu zaman bütün istanbul duruyor. 15 milyon insanın seyahat özgürlüğünü kısıtlamak zorunda kalıyoruz" yanıtını verdi. maltepe, yenikapı ve kadıköy için 'şehrin merkezi değil denemeyeceğini' söyledi. 

taksim'in kutlama yeri olmadığını belirten âlâ 'dolayısıyla yasak da yok' dedi. bakan âlâ, iktidar partisinin yenikapı'da miting yaptığını hatırlattı:

"iktidar partisi toplantılarını kazlıçeşme'de yapıyor. yenikapı'da yapıyor. böyle birine ayrıcalık durumu sağlanmış olsa burada itirazları anlarım. ama itiraz edenler kendilerine ayrıcalık sağlanması istiyorsa burada da bir yanlışlık var. biz sonuç olarak 1 mayıs'ın doğru dürüst bir şekilde ve yine şehrin meydanında, seçebilirler maltepe olabilir, yenikapı olabilir. valiliğin, kamu otoritesinin, yerel otoritenin belirlediği bir yerde, bizim de güvenliğini aldığımız biçimde huzur ve güven ortamı içinde kutlanmasını arzu ediyoruz."

mit yasası
içişleri bakanı efkan âlâ, mit yasası'na ilişkin zorular üzerine de, "biz darbe mevzuatlarının ortaya koyduğu düzenlemeleri demokratik süreç içerisinde meclis'ten geçirerek, tartışarak yeniliyor, demokratikleştiriyoruz. doğru düzgün türkiye'ye yakışacak adımlar atıyoruz" dedi. 
yasa için "sivil otoritenin demokratik bir biçimde kamu otoriteleri üzerinde, güvenlik birimleri üzerindeki etkinliklerinin artırılması adımlarıdır" ifadesini kullandı. 
 
içişleri bakanı âlâ sorular üzerine chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu'na yapılan yumruklu saldırının üzerinde büyük bir hassasiyetle durduklarını söyledi. polis muhbirinin saldırıyı bir ay önce haber verdiği iddiası için de 'saldırıyı soru işareti kalmayacak şekilde araştırdıklarını ve aydınlatacaklarını' söyledi.
 
kaynak: aa
 
 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;