Suriye'de iç savaş

Tan: Türkiye ve PKK'nın Suriye politikası çöktü

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan, Türkiye ve PKK’nın Ortadoğu politikasının çöktüğünü söyledi.

ARŞİV [Fotoğraf: Zahidin Köşüş / Al Jazeera Türk]

kürdistan özerk bölgesi yönetimine yakınlığıyla bilinen rûdaw’a konuşan hdp diyarbakır milletvekili altan tan, türkiye ve pkk’nın suriye politikalarının çöktüğünü ifade etti. tan, türkiye’nin ve kürtlerin yeni politikalar geliştirmesi gerektiğini şu ifadelerle belirtti:

"arap baharı’ndan sonra türkiye’nin bütün ortadoğu politikası ve özellikle suriye politikası yanlıştı. şu an türkiye’nin ortadoğu ve suriye politikası çöktü. tamamen yanlış olduğu ortaya çıktı ve bunu hükümet sözcüsü ve başbakan yardımcısı numan kurtulmuş da başta olmak üzere birçok insan söylüyor. diyor ki, ‘biz yanlış yaptık.’ peki şimdi ne yapıyor? bir yanlışı bir başka yanlışla düzeltmeye çalışıyor. bu da yanlış.

gelelim kürt siyasetine; pkk’ye pyd’ye. onlar da maalesef suriye siyasetini, ortadoğu siyasetini yanlış okudular. ve bugün pkk’nin, pyd’nin suriye politikası da çöktü. yani bir kürt koridoru kurup hatay’a, iskenderun’a veya lazkiye’ye kadar uzanma, amerika’nın da buna sonuna kadar destek vereceği hesaplandı. bunun böyle olmadığı ortaya çıktı.

türkiye’nin ortadoğu, suriye ve özellikle kürt siyasetini yeniden inşa etmesi lâzım. pkk’nin, pyd’nin hdp’nin, kdp’nin, yekiti’nin; bütün bir kürt siyasetinin de yeni okumalarla, yeni analizlerle, yeni durum tespitiyle yeni bir kürt siyaseti, suriye ve türkiye siyaseti ortaya koymaları lâzım.

bunun da yolu şudur: yeni demokratik bir suriye’de kürtler’in el cezire merkezli, kamışlo merkezli siyasi hak ve hukuklarının garanti altına alınmasıdır. türkiye’de de silahların susması, demokratik mücadelenin öne çıkması ve türkiye devletinin demokratikleşmesidir. çözüm budur. bunun ötesinde savaş ve hayal kurmalar, -kürtler açısından da, türkiye cumhuriyeti açısından da- sadece acıları arttırır ve zararı arttırır. kürt de zarar eder türk de zarar eder.”

kaynak: rudaw

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;