Ortadoğu

‘Tanklar neden hareket etmedi?’

Vatan gazetesi yazarı Hüseyin Yayman, Ağustos ayında IŞİD’in Erbil’e yönelik saldırısında Barzani’nin destek talebi üzerine Ankara’nın yardım etmek istediğini ancak askerlerin harekete geçmediğini yazdı. Yayman’a göre bu durum, Erbil ile Ankara arasında bir güven sorunu yaratırken, durum İran’a yaradı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kasım 2014'te Erbil'e giderek Irak Kürdistan Özerk Bölgesi Başkanı Mesut Barzani ile görüşmüştü. [Fotoğraf: AA / Arşiv]

hükümetten iyi haber alan yazarlardan biri olarak bilinen hüseyin yayman, pazar günkü "tanklar neden hareket etmedi?" yazısında, ankara'da yaşanan "işid krizi"nden bahsetti. yayman, irak şam islam devleti'nin (işid) 8 ağustos 2014'te erbil'e yöneldiğini hatırlattı ve erbil'den ankara'ya yardım çağrısı yapıldığını ancak bu çağrıya yanıt verilmediğini iddia etti: 

"türkiye’nin erbil’de çok sayıda güvenlik birimi var. bunların en başında da mit (milli istihbarat teşkilatı) erbil ofisi geliyor. mit, durum raporu hazırlayarak meselenin aciliyetini ankara’ya iletiyor. istihbaratçılar yaptıkları değerlendirmelerde işid kuşatmasına karşı türkiye’nin erbil’e yardım etmesini istiyorlar. ankara’ya farklı senaryolar sunuluyor. a planında, erbil’e hava desteği sağlanması ve bölgesel yönetimin içine girdiği krizden kurtarılması var. b planında ise bamerni ve kanimaso’da bulunan zırhlı birliklerin harekete geçirilmesi isteniyor."

'fidan, tsk'ya iletti, asker kabul etmedi'

hüseyin yayman, başta iran olmak üzere birçok ülkenin bölgesel yönetime yardım sözü verdiğini söylüyor. ancak irak kürdistan özerk bölgesi başkanı mesut barzani'nin "özellikle türkiye’nin yardım etmesini istediğini" de ekliyor. talep mit müsteşarı hakan fidan'a iletildikten sonra fidan askeri yetkililerle görüşüyor. 

"erbil’deki güvenlik bürokrasisi bu psikolojiyi ankara’ya bildiriyor. hatta konuşmalar öyle bir noktaya geliyor ki bölgede bulunan tank taburunun hareket ettirilmese dahi manevra yaptırılması isteniyor. bu talep mit müsteşarı hakan fidan’a iletiliyor. fidan, tsk yetkilileriyle görüşüyor ve konunun önemini anlatıyor. ancak ankara’daki askeri yetkililer hiçbir şekilde bu teklife sıcak bakmıyorlar. o ana kadar türkiye ile stratejik müttefik ve kardeş olduklarını sanan barzani yönetiminde bu durum hayal kırıklığına yol açıyor."

"siyasi iradenin onayına" rağmen

yayman yazısında tsk'nın gelen bu raporlara rağmen harekete geçmemesinin oluşturduğu sorunlara da şu ifadelerle dikkat çekiyor:  

"tsk’nın, siyasi iradenin onayına, bölgede de facto bir durum elde etme ihtimali doğmasına rağmen kritik bir zamanda erbil’e yardım etmemesi izahı zor bir durum oluşturuyor. uzmanlar, türkiye tank birliğini harekete geçirseydi hem fiili bir kazanım elde edecekti hem de erbil yönetiminin güveni pekişmiş olacaktı diyorlar.
genelkurmayın neden böyle bir hal tarzı benimsediğini ileride öğreneceğiz. ancak görünen o ki ortada birçok cevapsız soru var. askerler farkında olmadan, abd’nin işid üzerinden ankara ve erbil’i terbiye etme stratejisini hayat geçirmesine olanak sağladılar."

"ankara - erbil ilişkilerinde kırgınlık" 

hüseyin yayman, başbakan ahmet davutoğlu'nun kasım 2014'teki erbil ziyaretiyle ankara - erbil ilişkilerindeki kırgınlığın bir nebze giderildiğini ancak krizin hâlâ atlatılmadığını söyledi. yazısında, "son günlerde hatırlı dostların araya girmesiyle yeni bir arka kapı diplomasisi başlamış. ancak özellikle neçirvan barzani’nin (irak kürdistan özerk bölgesi başbakanı) üzerinde büyük baskı olduğu öne sürülüyor" dedi.

türkiye’nin kürdistan bölgesel yönetimi'yle stratejik düzeyde işbirliği anlaşmaları var. türkiye geçen yıl kürt yönetimiyle 49 yıllık bir enerji anlaşması imzalamıştı.

kaynak: vatan gazetesi

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;