Bilim-Teknoloji

Tarihi buluşma gerçekleşti

Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) Rosetta uzay aracı, 10 yıl süren 6.5 milyar kilometrelik yolculuğun ardından takip ettiği kuyrukluyıldızın yörüngesine girdi.

Konular: Bilim-Teknoloji
Rosetta, 67P/Churyumov-Gerasimenko kuyruklu yıldızını böyle görüntüledi. [Fotoğraf: ESA]

rosetta uzay aracı, 10 yıllık takibin ardından bugün 67p/churyumov-gerasimenko kuyrukluyıldızının yörüngesine girdi. uydu, tsi 11.00'da başlayan manevra hareketiyle kuyrukluyıldızın 100 km ötesinde konumlandı.

dünya'dan şu anda 450 milyon kilometre mesafede bulunan 67p/churyumov-gerasimenko ile ilerleyen tek vücut haline gelen rosetta, kasım ayında gök cismi üzerine inecek ve araştırma robotu philae'yi bırakacak.

esa'nın web sayfasından canlı yayınlanan manevra sürecinin ardından, rosetta uçuş direktörü andrea accomazzo, "10 yıllık gezegenlerarası uçuşun sonuna geldik" açıklamasını yaptı. almanya'nın darmstadt kentindeki yer kontrol merkezinde görev alan rosetta operasyon müdürü sylvian lodiot ise 'kuyrukluyıldıza ulaştıklarını' belirtti.

sıra philae'de

rosetta, bir turu birkaç gün içinde tamamlayacağı yörünge hareketi esnasında, 67p/churyumov-gerasimenko'nun yüzeyini inceleyerek iniş için en ideal noktayı belirlemeye çalışacak.

uydunun gövdesindeki keşif aracı philae, kasım ayında gök cismi üzerinde ölçümlere başlayacak ve 67p/churyumov-gerasimenko'nun kimyasal-fiziksel yapısını ortaya çıkaracak.

1.7 milyar dolarlık bir projenin ürünü olan rosetta, mart 2004'te ateşlenmişti. uydu, aslında bir yıl öncesinde ateşlenecek ve 46/pwirtanen adındaki başka bir kuyrukluyıldızı takip edecekti. ancak ateşleme roketinde yaşanan teknik arıza, projenin bir yıl ertelenmesine ve hedefin değişmesine neden oldu.

rosetta, adını mısır hiyerogliflerini deşifre eden ilk bilim insanı olan rosetta stone'da alırken, philae ismi de nil nehri'nde keşfedilen bir dikilitaştan geliyor.

rosetta, jüpiter'in yörüngesinden çıktıktan sonra asteroidler steins ve lutetia'yı gözlemlemiş ve 2011'de üç yıllık 'kış uykusuna' yatmıştı. uzay aracı, ocak 2014'te tekrar canlandı ve hedefinin peşine düştü.

67p/churyumov-gerasimenko yörüngesinde 2015'in sonuna kadar kalacak olan rosetta, kuyrukluyıldızlar hakkında birçok yeni bilgi sağlayacağı gibi, güneş sistemi'nin geçmişi ve oluşumuna ait yeni bilgiler elde edecek.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;