IŞİD

Tarihi kent tehdit altında

IŞİD, Suriye'de Humus'un doğusundaki antik kent Palmira yakınlarında bir hava üssünde Esed rejimi güçleriyle savaşıyor. Yetkililer, IŞİD'in tarihi kentteki eserleri yıkmasından endişe ediyor.

Palmira antik kenti 1980'den bu yana UNESCO Dünya Kültür Mirası kapsamında koruma altında. [Fotoğraf: AP]

suriye insan hakları gözlemevi başkanı rami abdurrahman, işid'in suriye’nin tarihi kenti palmira (tedmur) yakınlarında bulunan amiriye köyünü ele geçirdiğini ve burada dokuzu çocuk 23 sivili kurşun dizdiğini söyledi.

afp’ye konuşan abdurrahman, öldürülen siviller arasında hükümet çalışanlarının ailelerinin de olduğunu belirtti.

abdurrahman, örgütün perşembe günü de esed rejimiyle işbirliği yaptığı iddia edilen 26 sivili öldürdüğünü, bu kişilerden 10'unun başlarının kesildiğini söyledi.

reuters'a konuşan bir işid üyesi ise palmira yakınlarındaki rejime ait tedmur hava üssü'nde esed yönetimine bağlı güçlerle savaştıklarını söylemişti.

'tarihi kent yıkılabilir'

humus'un doğusunda kalan palmira kenti, birleşmiş milletler eğitim, bilim ve kültür örgütü’nün (unesco) dünya mirası listesinde.

suriyeli antik kentlerden sorumlu yetkili mamun abdülkerim ise işid'in tedmur hava üssü'ne 1 km uzaklıktaki tarihi palmira kentini 'yıkabileceği' uyarısını yaptı.

işid daha önce de ele geçirdiği antik eserleri tahrip etmiş, yayınlanan görüntüler büyük tepki çekmişti.

kaynak: afp ve reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;