Dünya

Tarihteki kanlı okul baskınları

Pakistan'ın Peşaver kentindeki katliam tarihteki en kanlı okul baskınları arasında yerini aldı. Bugüne kadar ABD'den Almanya'ya kadar pek çok benzer olayda öğrenciler hedef oldu. 2004'teki Beslan katliamı en fazla can kaybının yaşandığı olaydı.

Konular: Dünya
Kuzey Osetya'nın Beslan kasabasındaki saldırı şu ana kadarki en kanlı okul baskını olarak kayıtlara geçti. [Reuters]

pakistan talibanı'nın 132'si çocuk 142 kişiyi öldürdüğü okul baskını birleşmiş milletler, abd ve pek çok ülkenin yanı sıra afgan talibanı’nın da tepkisini çekti. bu saldırı akıllara dünyanın değişik bölgelerindeki okul baskınlarını da getirdi.

dünya tarihindeki en kanlı okul baskınlarından bazıları şunlar:

18 mayıs 1927: abd'nin michigan kentinde andrew kehoe’nin bir okula düzenlediği saldırıda 45 kişi öldü, 58 kişi de yaralandı.

11 haziran 1964: abd’nin minnesota eyaletinde ise walter seifert bir okulun bahçesinde oynayan kız çocuklarına ateş açtı. 42 yaşındaki saldırgan bir sınıfın pencerelerini kapatarak ateşe verdi. sekizi öğrenci, ikisi öğretmen olmak üzere 10 kişinin ölümüne neden oldu.

13 mart 1966: thomas watt hamilton, iskoçya’da çoğu ilkokul öğrencisi olan 18 kişiyi öldürdü.

1 ağustos 1966: abd'de bir saldırgan teksas üniversitesi kampüsü'nün merkezindeki bir kuleye çıkarak ateş açtı. 13 kişi öldü, 31 kişi yaralandı. saldırgan bir gece önce de annesiyle eşini öldürmüştü.

6 aralık 1989: 25 yaşındaki marc lepine kanada’daki montreal üniversitesi’ne saldırı düzenledi. 14 kadın öldü, 13 kadın yaralandı. saldırganın ardında bıraktığı mektuptaki ifadeler, olayın lepine'nin kadın düşmanlığından kaynaklandığı yorumlarını getirdi. olay kanada'nın tarihindeki en kanlı saldırılardan biri olarak biliniyor.

26 nisan 2002: almanya'nın bilinen ilk okul saldırısı 2002 yılının nisan ayında meydana geldi. 19 yaşındaki robert steinhaeuser, 13'ü öğretmen, ikisi öğrenci, biri sekreter ve biri de polis olmak üzere toplam 17 kişiyi katletti. saldırı, steinhaeuser'in de öğrencisi olduğu gutenberg lisesi'nde gerçekleşti. silah kulübü üyesi olan steinhaeuser katliamın ardından intihar etti.

1-3 eylül 2004: bir grup silahlı eylemci rusya'ya bağlı kuzey osetya özerk cumhuriyeti'nin beslan kasabasındaki bir okulun açılışında binden fazla kişiyi rehin aldı. olayların üçüncü gününde rus güvenlik güçlerinin düzenlediği operasyon çatışmaya yol açtı. 180'i çocuk 330 sivil hayatını kaybetti. eylemciler ve güvenlik güçleriyle birlikte toplam 385 kişi öldü, en az 700 kişi yaralandı.

22 mart 2005: abd'nin minnesota eyaletinde yaşayan 16 yaşındaki jeffrey weise, büyükbabasını ve büyükbabasının arkadaşını öldürdükten sonra red lake lisesi'ne saldırdı. 10 dakika süren silahlı çatışmada bir öğretmeni, bir güvenlik görevlisini ve beş öğrenciyi öldüren weise intihar etti.

16 nisan 2007: abd'deki virginia tech üniversitesi ülkenin en kanlı okul saldırılarından birine tanıklık etti. olayda aralarında saldırganın da bulunduğu 32 kişi öldü, 29 kişi de yaralandı. seung-hui cho isimli saldırganın polis tarafından vurularak mı öldürüldüğü, yoksa intihar mı ettiği netlik kazanmadı.

23 eylül 2008: finlandiya da ülkenin batısındaki kauhajoki kasabasında eğitim veren bir meslek okulunda gerçekleştirilen silahlı saldırının şokunu yaşadı. okul öğrencilerinden matti juhani saari 10 öğrenciyi katletti, çok sayıda kişiyi de yaraladı. yaklaşık bir buçuk saat boyunca etrafa ateş eden saari, daha sonra kendisini başından vurdu ve olaydan beş saat sonra kaldırıldığı hastanede öldü.

11 mart 2009: tim kretschmer mezun olduğu albertville ortaokulu'nda çoğu kız 16 kişiyi öldürdü, 11 kişiyi yaraladı. olay almanya'nın kuzeyindeki winnenden şehrinde gerçekleşti.

14 aralık 2012: abd’nin conneticut eyaletine bağlı newtown’da 20 yaşındaki adam lanza annesini vurduktan sonra yarı otomatik silah ve iki tabanca ile sandy hook ilkokulu’na gitti, öğrencilere ateş açtı. 20 çocuk ve altı çalışanı öldürdü. emniyet güçleri olay yerine gelince kendini başından vurdu. newtown saldırısı abd tarihindeki en kanlı okul saldırısı oldu.

6 temmuz 2013: boko haram mensubu olduklarından şüphelenilen silahlı bir grup yatılı bir okula saldırdı. 20’si öğrenci 42 kişiyi öldürdü. saldırıdan kurtulanlar bazı öğrencilerin vurulmadan evvel yan yana dizildiğini, bazı öğrencilerin de diri diri yakıldığını anlattı.

6 ekim 2013: irak’ın telafer kenti yakınlarındaki şii köyü kabak’ta bir ilkokulun oyun bahçesine saldıran intihar bombacısı aralarında çocukların ve okul müdürünün de bulunduğu 15 kişiyi öldürmüştü.

10 kasım 2014: nijerya’nın yobe eyaletine bağlı potiskum kasabasında bir okula intihar saldırısı düzenlendi. sabah toplanması sırasında gerçekleşen saldırıda çoğunluğu öğrenci en az 47 kişi olay yerinde hayatını kaybetti. nijeryalı yetkililere göre olayın sorumlusu boko haram’dı.

kaynak: al jazeera, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;