Euro Bölgesi borç krizi

Tartışmalı tasarıda değişiklik

Mali krizle boğuşan Güney Kıbrıs'ta hükümet, banka hesaplarında zorunlu kesinti öngören yasa tasarısında değişikliğe gitti.

Haberin Öne Çıkanları

Alt sınır 20 bin euro

Parlamento toplanacak

'Bankalar iki gün daha kapalı'

Anastasiadis, Türkiye'nin 1974'te adaya müdahalesi sonrası en büyük krizle karşı karşıya olduklarını söylemişti.
Anastasiadis, Türkiye'nin 1974'te adaya müdahalesi sonrası en büyük krizle karşı karşıya olduklarını söylemişti. [Reuters]

güney kıbrıs hükümeti, ab'nin mevduatlardan alınmasını talep ettiği zorunlu kesintilere ilişkin yasa tasarısında değişiklik yaptı. yeni tasarı, 20 bin euronun altındaki mevduatlardan zorunlu ödeme alınmamasını öngörüyor.

tasarının yasalaşması halinde ise 20 ile 100 bin euro arasındaki mevduatlardan yüzde 6,75, 100 bin euronun üzerindeki mevduatlardan ise yüzde 9,9 oranında kesinti yapılacak.

yasa tasarısında değişiklikler yapıldığında dair haber, ab ve uluslararası para fonu’nun (imf), batmanın eşiğindeki iki güney kıbrıs bankasını kurtaracak paket karşılığında, mevduatlardan zorunlu ödeme alınmasını talep ettiği bir ortamda geldi. önceki taslak düzenleme ise mevduatlardan, oranı yüzde 10'a kadar çıkabilen kesintiler yapılmasını öngörüyordu.

euro bölgesi maliye bakanları son olarak güney kıbrıs’ta banka hesaplarına uygulanması planlanan zorunlu kesintilerden, küçük mevduat sahiplerinin muaf tutulması gerektiğini bildirmişti. bakanların belçika’nın başkenti brüksel’de pazartesi akşamı düzenlediği toplantının ardından yapılan açıklamada, ülkedeki ‘küçük mudilere farklı davranılması gerektiği görüşüne’ yer verilmişti. 100 bin euronun altındaki mevduatlara devlet korumasının sürmesinin önemi de ‘bir kez daha’ vurgulanmıştı.  

güney kıbrıs'ta, tartışmalı düzenlemeye ilişkin parlamento oturum 'milletvekillerinin daha fazla bilgilendirilebilmesi' amacıyla, önce pazar gününden pazartesi gününe, ardından da salı gününe ertelenmişti.

putin tepki gösterdi

rusya devlet başkanı vladimir putin ise pazartesi günü konuyla ilgili yaptığı açıklamada, hayata geçirilmesi durumunda uygulamanın 'profesyonellikten uzak, haksız ve tehlikeli' olacağını söylemişti.

geçen ay yapılan seçimleri kazanan güney kıbrıs cumhurbaşkanı nikos anastasiadis, pazar günü televizyon ekranlarından yaptığı konuşmada, türkiye’nin 1974'te adaya müdahalesi sonrası en büyük krizle karşı karşıya olduklarını söylemişti.

taslak düzenlemeyi destekleyen anastasiadis'in merkez sağ demokratik seferberlik partisi'nin (disi), 56 üyeli parlamentoda 20 üyesi bulunuyor. tasarının kabul edilmesi için parti üyesi olmayan dokuz milletvekilinin daha desteği gerekiyor. 

ab maliye bakanları, cumartesi günü belçika’nın başkenti brüksel’de yaptıkları toplantıda, güney kıbrıs'a 10 milyar euroluk yardım paketi sağlanması konusunda uzlaşmıştı.

10 milyar euroluk pakete ek olarak, bankaların kurtarılması için gerekli mali kaynağın altı milyar euroya yakın bir bölümünün de hesaplardan yapılacak zorunlu kesintilerle finanse edilmesi istenmişti.

Bankalar kapalı

taslak düzenlemenin parlamentoda görüşüleceğinin duyulması üzerine, güney kıbrıslılar hafta sonu banka hesaplarını boşaltmaya başlamış ve bankamatiklerde para tükenmişti. adanın güneyinde, pazartesi günü kapalı kalan bankaların, salı ve çarşamba da bu uygulamayı sürdüreceği açıklanmıştı.

ab bünyesinde bir ilk

talep, euro bölgesi'nde yaşanan kriz çerçevesinde ilk kez bir ülkede banka mevduatlarından kesinti yapılmasını içeriyor.

mevduat sahipleri uygulama bünyesinde, ödedikleri miktar kadar banka hisse senedine sahip olacak.

hayata geçmesi durumunda, uygulamadan en çok etkilenecek kişiler arasında, güney kıbrıs bankalarında mevduatı bulunan ruslar başta olmak üzere çeşitli avrupa ülkelerinin vatandaşları da yer alacak.

güney kıbrıs'ın almayı planladığı önlemler arasında, bankacılık sektörünün küçültülmesi, kurumlar vergisinin artırılması ve özelleştirmelere ağırlık verilmesi bulunuyor.

üç küresel kredi derecelendirme kuruluşu da, içine girdiği ekonomik darboğaz nedeniyle güney kıbrıs'ın notunu düşürmüştü.

kaynak: ajanslar

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;