Ukrayna

Tatarlar Rus yönetiminden korkuyor

Rusya’nın ilhak ettiği Kırım’da Tatarlar endişeli. Binlerce Kırım Tatarı, Ukrayna'nın batısına kaçmaya başladı.

Konular: Avrupa

kırım tatarları 16 mart 2014’te yapılan referandumda ukrayna’dan ayrılarak rusya’ya bağlanmak istemedi. bunun için de çoğu referandumu boykot etti.

referandumun ardından rusya devlet başkanı vladimir putin, tatar azınlığın haklarına saygı gösterileceğini söyledi. ancak daha sonra kırım parlamentosu’ndaki tatarca yazılar sökülerek yerlerine rusça yazılar yerleştirildi.

sovyetler birliği’nin dağılmasının ardından ülkelerine dönen tatarlar, kültürlerinin ve özgürlüklerinin tehdit altında olduğunu hissediyor.

yüzlerce yıl boyunca kırım’ı kontrol eden tatarlar, rusya’nın bölgeyi yeniden kontrol altına almasıyla birlikte endişe içinde.

yüzbinlerce kırım tatarı 1944 yılında sovyet lideri stalin tarafından yurtlarından sürgün edilmiş, yerlerine ukraynalı ve rus nüfus yerleştirilmişti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;