Avrupa

"Telefon dinlemeler kabul edilemez"

Fransa cumhurbaşkanı Hollande, ABD'nin Fransa’da milyonlarca telefonun dinlenmesinin kabul edilemez olduğunu söyledi.

ABD'nin gizli dinleme programını basına sızdıran Snowden Rusya'ya sığındı. [AFP]

fransa ile abd arasında diplomatik krize yol açan telekulak krizinin ardından abd başkanı barack obama, holande'ı aradı. iki başkan olayın detaylarını diplomatik kanallar yoluyla ele almakta anlaştı. fransa cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada iki başkanın dinleme faaliyetinin gerçek boyutunu belirlemek amacıyla ortak çalışma yürütme konusunda anlaştıkları duyuruldu. 

fransız le monde gazetesi ve alman der spiegel dergisi, pazartesi günü, abd ulusal güvenlik kurumu (nsa)'nun 10 aralık 2012-8 ocak 2013 tarihlerinde fransa’da 70 milyon 300 bin telefon görüşmesini kaydettiğini duyurmuştu. haberin ardından abd’nin paris büyükelçisi fransa dışişleri bakanlığı’na çağrılmıştı.

abd: yöntemlerimizi gözden geçiriyoruz 

fransa cumhurbaşkanı francois hollande iddiaların fransız vatandaşlarının gizlilik hakkının ihlali olduğunu ve açıklama beklediklerini ifade etti. hollande "müttefikler arasında bu türden uygulamalar kabul edilemez" dedi. 

beyaz saray’dan yapılan açıklamada ise, "basına sızdırılan bazı bilgiler, abd’nin dost ve müttefiklerinde meşru sorulara neden olmuştur” denildi, abd’nin güvenlik ve mahremiyeti dengeleyecek şekilde istihbarat toplama yöntemlerini gözden geçirdiği belirtildi.

 

abd'deki telekulak krizi 

iki ülke arasında gerginliğe neden olan olay, eski abd istihbarat uzmanı edward snowden tarafından basına sızdırılan dinleme skandalının bir parçası.

le monde gazetesinin haberine göre, nsa fransa'da belli telefon numaralarını otomatik olarak kaydetti, yazılı kısa mesajları da us-985d kodlu bir program ile kayıt altına aldı.        

gazeteye göre belgeler, amerikan istihabarat servislerinin hedefinde sadece terörle bağlantılı kişilerin olmadığını, siyaset ve iş dünyasından üst düzey isimlerin de dinlemeye alındığını gösteriyor.

 

snowden hala rusya’da

eski nsa çalışanı edward snowden, nsa’nın internetteki faaliyetleri ve telefonları dünya çapında yasadışı olarak izlemeye aldığını basına sızdırmıştı. 

snowden'ın sızdırdığı belgeler nsa’nın 2007’den bu yana google, facebook ve microsoft gibi internet sitelerinin verilerine kolayca erişebildiğini gösteriyor.

ingiliz guardian gazetesi haziran ayında bu belgelere dayanarak bir dizi haber yapmıştı. 

abd, casusluk suçlaması ile hakkında saoruşturma başlattığı snowden geçici siyasi sığınmacı olarak rusya’da yaşıyor. 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;