Eğitim

TEOG'da matematik sıralamayı belirleyecek

Yaklaşık 1 milyon 280 bin 8. sınıf öğrencisi Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında, ikinci dönem ortak sınavlarının ilk oturumuna girdi. Uzmanlara göre din kültürü soruları zorlayıcıydı. Sıralamayı belirleyecek olan ders ise “olasılık” sorusuyla matematik oldu.

Konular: Eğitim, Türkiye
1. dönem TEOG sınavlarının ilk oturumu yarın yapılacak. [Fotoğraf: AA_Arşiv]

ortaokul 8. sınıf öğrencileri, temel eğitimden ortaöğretime geçiş (teog) kapsamında ikinci dönem ortak sınavlarının ilk oturumuna girdi. öğrenciler bugün türkçe, matematik, din kültürü ve ahlâk bilgisi derslerinden testleri yanıtladı.  

ortak sınavlar türkiye saatiyle 09.00, 10.10 ve 11.20'de başladı ve aynı anda yapıldı. her ders için çoktan seçmeli 20 soru soruldu ve her teste 40'ar dakika süre tanındı. üç test arasında da 30'ar dakika dinlenme süresi verildi. değerlendirmede yanlış cevap sayısı, doğru cevap sayısını etkilemeyecek.

olasılık sorusu sıralamayı belirleyecek

bilfen ilköğretim kurumları bölüm başkanları ilk oturum testlerini değerlendirdi. uzmanlara göre türkçe soruları beklendiği gibi 8. sınıfta öğretilen tüm kazanımları içeriyordu. din kültürü ve ahlâk bilgisinde ayet ve hadis ağırlıklı yorum soruları zorlayıcıydı. uzmanlar ilk oturumda sıralamayı belirleyecek olan dersin “olasılık” sorusu ile matematik olduğunu söyledi.  

ikinci oturum yarın 
sınavın ikinci oturumu ise yarın yapılacak. bu oturumda da öğrenciler fen ve teknoloji, t.c inkılâp tarihi ve atatürkçülük ile yabancı dil ders testlerini yanıtlayacak. sınav soru kitapçıkları ikinci gün oturumu tamamlandıktan sonraki gün isteyen öğrencilere dağıtılacak.
 
soru ve cevaplar eba'da yayınlanacak
teog sınavı sonrası milli eğitim bakanlığı yeni bir uygulama gerçekleştirecek. yarın gerçekleştirilecek son oturumun hemen ardından, soru ve cevaplar, hem yazılı hem de ders öğretmenlerinin anlatımıyla videolu olarak eba portalın web adresi "www.eba.gov.tr" üzerinden yayınlanacak.
 
ilk oturum testleri türkçe, matematik, din kültürü ve ahlâk bilgisi derslerine ait soru ve cevaplarının videolu anlatımı perşembe günü saat 13.00'te, ikinci oturumun fen ve teknoloji, t.c. inkılâp tarihi ve atatürkçülük, ingilizce derslerine ait ortak sınav soru ve cevaplarının videolu anlatımı da  saat 14.00 ile 16.00 arasında eba'da yayınlanacak.
 
meb'in eğitim bilişim ağı eba'da farklı içeriklerle hazırlanmış 150 binin üzerinde dijital eğitim içeriği bulunuyor. bakanlık, eba portal üzerinden merkezi ortak sınavlara girecek 8. sınıf öğrencileri için altı dersten hazırladığı ders videolarını bir süre önce yayınlamaya başlamıştı.
portala cep telefonlarından, tabletlerden ya da tüm bilgisayarlardan ulaşılabiliyor. 
 
mazeret sınavları mayıs'ta sonuçlar haziran'da 
bu sınavlara giremeyen öğrenciler için mazeret sınavları ise 16-17 mayıs'ta gerçekleştirilecek. sonuçlar haziran ayında açıklanacak. ortak sınavların gerçekleştirileceği günlerde, sınavların yapıldığı okullardaki 5., 6. ve 7. sınıf öğrencileri ve ortaokullarla aynı bahçede eğitim gören diğer okullardaki öğrenciler ders yapmayacak.
 
10 bin soru hazırlandı
teog ikinci dönem sınavlarını hazırlamak için türkiye'nin çeşitli okullarından 93 öğretmen görevlendirildi. bu öğretmenlere soru hazırlamada uzmanlaşmış 42 öğretmen de destek verdi. ayrıca soruları hazırlama ve redaksiyon aşamasında 135 öğretmen çalıştı ve sorular 28 ölçme değerlendirme ve alan uzmanı akademisyen tarafından incelendi. yaklaşık 10 bin soru, talim terbiye kurulu başkanlığı'nın programı ölçü alınarak kazanım esaslı hazırlandı.
 
 
kaynak: anadolu ajansı, al jazeera

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;