Eğitim

TEOG'da Türkçe ve Matematik soruları zordu

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) kapsamında yapılan merkezi sınavların ilk oturumu tamamlandı. 1 milyon 287 bin 847 öğrencinin iyi bir liseye girmek için yarıştığı sınavlarda öğrencileri en çok matematik testi zorladı. Uzmanlara göre ise Türkçe ve Matematik testi geçen seneden daha zordu.

Konular: Türkiye
1. dönem TEOG sınavlarının ilk oturumu yarın yapılacak. [Fotoğraf: AA_Arşiv]

öğrenciler merkezi ortak sınavlar kapsamında ilk oturumda, türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi testlerine girdi. toplamda 60 soru yanıtladı. bazı ilçelerde ise kar yağışı nedeniyle sınav yapılamadı.

kar yağışı yüzünden sınav yapılamadı

milli eğitim bakanı nabi avcı, “antalya akseki’de, karaman’da, bazı ilçelerimizde teog sınavları yapılamadı. buradaki öğrencilerimiz telafi sınavına girecekler” dedi. çeşitli nedenlerle sınava giremeyen öğrenciler için telafi sınavları 13-14 aralık tarihinde yapılacak. sekizinci sınıflar ise yarın fen ve teknoloji, inkılap tarihi ve yabancı dil testlerini cevaplandıracak.

öğrencilerin sınav sonrasında sosyal medyada yaptığı yorumlara göre onları en çok zorlayan test matematik oldu. uzmanlar da aynı görüşte.  bilfen ilköğretim kurumları bölüm başkanları bugün yapılan oturumun sorularını değerlendirdi.

'türkçe soruları eleyici' 

bilfen ilköğretim kurumu türkçe bölüm başkanı sündüs demirdağ, türkçe testinin geçen yılla kıyaslandığında bu yıl daha eleyici sorulardan oluştuğunu söylüyor. demirdağ’a soruların geneline baktığında günceli takip eden, genel kültürü sağlam, yorum kabiliyeti gelişmiş öğrencilerin başarılı olacağı bir test olarak değerlendiriyor. 

'türkçe'de kusurlu soru var'

demirdağ’a göre türkçe testinde teknik olarak kusurlu bir soru var:

“ a ve c kitapçığında 17, b ve d kitapçığında ise 20. soru teknik olarak kusurlu. çünkü cümledeki virgüllerin ikisi eş görevli kelimeleri, biri ise özneyi ayırmak için kullanılmıştır. ayrıca seçeneklerde bu iki kullanım alanına da yer verilmesi, öğrencilerin soruyu yanlış çözmelerine neden oldu.”

'matematik müfredata uygun ama zordu'

bilfen ilköğretim kurumu matematik bölüm başkanı ali keskin ise, bu seneki matematik sorularının işlem yoğunluğu nedeniyle daha zor olduğunu belirterek soruları şöyle değerlendirdi:

"beklenildiği gibi kazanımların tamamını içeren sorulardan oluşuyordu. sınavdaki seçici ve eleyici soruları, üslü ifadeleri içeren sorular oluşturdu. müfredattaki kazanımları ayrıntılı olarak çalışan bir öğrenci bu sınavda başarılı olur."

bilfen ilköğretim kurumu din kültürü ve ahlak bilgisi bölüm başkanı numan erdem ise “din kültürü ve ahlâk bilgisi dersinin bu seneki teog sınavındaki kazanımları “kaza ve kader” ünitesi ile "zekât, hac ve kurban ibadeti” isimli ünitenin ilk iki konu başlığını içerdi. geçen seneki konulara göre daha soyut konulardı. ancak kazanımlara uygundu" diye konuştu. 

sosyal medyada 'selfie' sorusu olay oldu

sosyal medyada öğrencilerin en çok tartıştığı ve yorumladığı  sorulardan biri de, türkçe testindeki ‘selfie’ sorusu oldu. "yabancı kelimeler yerine türkçe kelimelerin kullanımının özendirilmesi gerektiği" cevabını içeren soruda özçekim yerine ‘selfie’ kelimesini kullanan şaire, yazar arkadaşı tarafından  "kendi fotoğrafını çekmek” anlamına gelen “selfie” yerine türkçe karşılık olarak “özçekim” sözcüğünü seçseydin daha mutlu olurdum" deniyor.

kaynak: al jazeera 

 

 

 

 

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;