Kürt sorunu

'Teröre karşı tek ses' mitingi

"Teröre Karşı Tek Ses" mitinginde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan,"1 Kasım seçimlerinde hangi partiden olursa olsun TBMM’ye 550 tane yerli, milli, bedeni ve kalbiyle bu ülke için çalışacak milletvekili göndermenizi istiyorum" dedi. Davutoğlu, "Meclis'te PKK istemiyoruz" sloganına cevap verdi: O zaman 1 Kasım’da çok çalışacaksınız, onları baraj altında bırakacaksınız.

[Fotoğraf: Al Jazeera - Güray Ervin]

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, başbakan ahmet davutoğlu ve meclis başkanı ismet yılmaz istanbul'da "milyonlarca nefes teröre karşı tek ses" mitinginde konuştu. erdoğan, isim vermeden hdp eş genel başkanı selahattin demirtaş'ı eleştirdi. 90'a yakın muhtarın tehdit altında oldukları için cumhurbaşkanlığı sarayı'ndaki buluşmaya gidemediğini söyledi:

"çıkmış birisi, “bayrağa saldırı mı var?” diyor. yalan üzerine yalan inşa ettiğiniz dünyanız var. cesetleri kendilerine ait paçavraya sararlar, sonra bayrağa saldırı mı var… zaman geldi bayrağımızı indirmeye kalktınız. şimdi bazı beyaz türklerin destekleriyle ayakta kalmaya çalışıyorsunuz. sazla cazla bu iş yürümez.

1 kasım için sizlerden tarihi bir karar, tarihi bir gayret istiyorum. hani diyorlar ya 'biz herhangi bir şey yapmıyoruz.' bakın ben söyleyeyim; 7 haziran'da gittiler, muhtarları tehdit ettiler. her ay içinde, her hafta en az bir kez muhtarlarla toplantı yapıyorum. 350-400 muhtarı ankara'ya davet ediyorum. geçenlerde güneydoğu, doğu, o bölgeden davet ettim. 90 tanesi gelemedi. inceledik, geleceklerini bildirmişlerdi. neden? 'tehdit altındayız, onun için gelemiyoruz' dediler. cici çocuk, siz kimi aldatıyorsunuz? televizyon ekranlarında kimi aldatıyorsunuz? şimdi 1 kasım'a gidiyoruz, aynı oyunu yine oynayacaklar. ama biz diyoruz ki bu millet, evelallah adam gibi adam bu millet inşallah bu tehditlere kulak asmadan gereğini yapacaktır."

'malazgirt'te de onlar vardı'

erdoğan konuşmasına mitinge katılanlara teşekkür ederek başladı:  

"ebedi vatanımızı, son devletimizi, bin yıllık kardeşliğimizi kimi zaman tüm fesat odaklarına rağmen o etnik fitneyle, mezhep fitnesiyle, sapkın akımlarla bölmek isteyenlere en güzel cevabı işte burada yenikapı'da bugün sizler veriyorsunuz. bu bayrağın yere düşmemesi için hiçbir fedakârlıktan kaçınmadık, kaçınmayacağız.

bugün milletimizin karşısında kim varsa, dün malazgirt’te de onlar vardı. isimler, yöntemler değişti, amaç değişmedi. bugün de bu milletin ferdi olan herkes oynanan oyunun farkındadır. 

kim ki bu bayrağa sahip çıkıyorsa işte o yerlidir, millidir, türkiyeli'dir. kim ki bu bayrağa yan gözle bakıyorsa indirmeye, yıkmaya, yakmaya çalışıyorsa; işte o bu vatanla da, milletle de bağı kalmamış olan köksüz, ruhsuz, aşksız, sevgisiz bir mankurttur."

'550 tane yerli ve milli milletvekili'

“1 kasım seçimlerinde hangi partiden olursa olsun tbmm’ye 550 tane yerli, milli, bedeni ve kalbiyle bu ülke için çalışacak milletvekili göndermenizi istiyorum. herhalde ne demek istediğimi anlıyorsunuz değil mi? şu anda türkiye’nin tek ihtiyacı budur. milli irade dışında bir çözüm asla yok. gün bölücülük, fitne, kavga değil; birleşme, kenetlenme, hedeflerimize odaklanma günüdür. biz işte bunun için rabia diyoruz. tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet diyoruz.”

'etnik sorun değil, terör sorunu var'

"benim ülkemde etnik sorun değil, terör sorunu vardır. bir kez daha ifade ediyorum. 'verilen mücadeleler sonunda artık türkiye'nin kürt sorunu yoktur, terör sorunu vardır' diyecek bir noktaya geldik. elbette tüm etnik unsurlar gibi kürt kardeşlerimin de sıkıntıları, beklentileri vardır. peki türk'ün yok mu; laz'ın, arap'ın, boşnak'ın, çerkez'in, gürcü'nün yok mu? zaza'nın yok mu? velhasıl 78 milyon içindeki tüm etnik unsurların kendine has sorunları vardır.

türkiye'nin geldiği noktadan geriye adım atılmayacağından herkes emin olsun. milli birlik ve kardeşlik sürecinin geriye doğru işletilmesine asla izin vermeyeceğiz. demokrasiyi güçlendirmekte, hak ve özgürlükleri korumakta kararlıyız. kardeş kavgası çıkarmak isteyenlere asla fırsat vermeyeceğiz. işte bu şekilde yeni türkiye'nin yolunu açacak ve kapılarını aralayacağız."

[Fotoğraf: Al Jazeera - Güray Ervin]

'sadece kardeşlik nefesi var'

başbakan ahmet davutoğlu, "meclis'te pkk istemiyoruz" sloganı üzerine “o zaman 1 kasım’da çok çalışacaksınız, onları baraj altında bırakacaksınız. çok çalışacaksınız, meclis’te yeniden birliğin sembolü olan ak parti’yi tek başına iktidara getireceksiniz” dedi.

davutoğlu’nun diğer öne çıkan ifadeleri şunlar:

"burada sadece kardeşlik nefesi var. sadece yenikapı meydanı'ndaki milyonlarca nefes değil, türkiye'nin her bir köşesindeki 78 milyon nefes bugün aynı ritmle çarpıyor: birlik, birlik, kardeşlik...

mehmetçiğin son nefesine sahip çıktık, sahip çıkacağız. malazgirt’e yürüyen kürt ve türk çocuklarının nefesini burada birleştiriyoruz. silvan’da annesinin ekmek almaya gönderdiği 12 yaşındaki fırat çocuğumuzun nefesini burada hissediyorum. diyarbakır’da aracı taranarak öldürülen doktor abdullah biroğul'un nefesini hissediyorum. çalıştığı çorbacıda şehit edilen şehmuz’un nefesini hissediyorum. öldürülen 64 yaşındaki makbule teyzemizin nefesini hissediyorum.

aziz kardeşlerim, şu anda türkiye'de iki farklı yaklaşım var. bir nefesleri birleştiren, yürekleri birleştiren anlayış; bir de nefesleri bölen, yürekleri parçalayan anlayış. işte biz 13 yıldır sayın cumhurbaşkanımızın öncülüğü ile başlayan ak parti iktidarları döneminde tek bir şey hedefledik; yürekleri birleştirmek, gönülleri birleştirmek, nefesleri birleştirmek."

'sonuna kadar mücadele'

"bu milleti bölmek isteyen, bu milleti parçalayarak eti kemikten ayırmak isteyen herkes kahrolsun, kahrolacak inşallah. çanakkale'ye, yemen'e yürüyen yiğitlerin torunlarını bölmek isteyenler kahrolacak ve söz veriyoruz size onların hak ettiği cezayı vermek için gece gündüz çalışmaya devam edeceğiz. hiç kimse bizim rehavete kapılacağımızı, yavaşlayacağımızı ya da milletimizi tehdit eden terör odaklarına karşı işi yavaşlatacağımızı düşünmesin. bu mücadeleyi sonuna kadar, silahlar bırakılana kadar sürdürmeye kararlıyız.

dağlarımız bu çetelerden temizlenene kadar, şehirlerimizin etrafı vatandaşlardan haraç alan, baskı yapan zalimlerden, teröristlerden temizleninceye kadar bu mücadele gece ve gündüz aralıksız devam edecek. 1 kasım'a giderken seçim güvenliğini de alacağız, huzur operasyonuna da devam edeceğiz."

'türk-kürt kardeştir deyin'

"bazı çeteler, teröristler doğuda, güneydoğudaki kürt kardeşlerimize zulmederken sizler sakın ola ki batıdaki şehirlerde gördüğünüz kürt kardeşinizi potansiyel bir suçlu gibi görmeyin. aksine bağrınıza basın, yüreğinize basın, nefesini nefesinizle birleştirin. 'türk-kürt kardeştir' deyin."

[Fotoğraf: AA]

meclis başkanı yılmaz da konuştu

tbmm başkanı ismet yılmaz konuşmasında, “devletimiz, ülkemize yönelik her türlü tehdidi bertaraf edebilecek güce ve iradeye sahiptir. en zor dönemlerde yedi düvele karşı koymasını bilen bu millet, yaşadığımız bu zor dönemleri de mutlaka aşacaktır. en son ocak sönmeden, en son nefer şehit olmadan, bu bayrak inmez, bu vatan bölünmez” ifadelerini kullandı.

kılıçdaroğlu’ndan eleştiri

chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu sosyal paylaşım sitesi twitter üzerinden paylaştığı mesajında, "terörü besleyip büyüten, terörün araştırılmasını reddedenler, terörle şarkılı türkülü miting yaparak mücadele edildiğini sanıyorlar" dedi.

trafiğe kapatılan yollar

miting dolayısıyla bazı yollar trafiğe kapatıldı. istanbul emniyet müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, yenikapı miting alanında gerçekleştirilecek etkinlik nedeniyle bazı güzergâhlarda değişikliğe gidilecek. etkinlik bitimine kadar bakırköy taşhanlar köprü, aksu caddesi çıkışından sahil kennedy caddesi yenikapı kavşağı arası kapatılarak, araçlar bakırköy istikametine yönlendirildi. 

gazi mustafa kemal paşa caddesi sahil istikametiyle namık kemal ve sahil kennedy caddeleri de kapatılıyor. atatürk bulvarı pertevniyal lisesi önünden gazi mustafa kemal paşa caddesi istikameti kapatılarak, araçlar millet ve vatan caddelerine yönlendirildi.

miting alanında, iki yanında dev ekranlar bulunan ve üzerinde "milyonlarca nefes teröre karşı tek ses" yazısının yer aldığı büyük bir sahne kuruldu. alanın çeşitli yerlerine vinçlerle ses sistemleri yerleştirildi. alan çevresine bariyerler konuldu.

çalışmaları yerinde inceleyen sivil dayanışma platformu başkanı ayhan oğan yaptığı açıklamada, 'insanların her gün şehit haberleriyle uyanmak istemediğini, böyle bir ortamda halk olarak tepkilerini göstermek istediklerini' söyledi. 

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, tbmm başkanı ismet yılmaz ve başbakan ahmet davutoğlu'nun birer konuşma yapacağını anlatan oğan, mitingin diyanet işleri başkanı mehmet görmez'in duasıyla sona ereceğini söyledi.

ulaşım ücretsiz

ayhan oğan mitinge kara ve deniz yoluyla ulaşım sağlanacağını ifade ederek, istanbul'un ilçelerinden miting alanına otobüs kaldırılacağını, özel araçlarla gelinmesinin pek mümkün görünmediğini aktardı. mitinge katılacak vatandaşların aksaray'dan itibaren yürüyerek veya marmaray ile alana ulaşabileceklerini bildiren oğan, anadolu yakası'ndan da direkt vapurlarla ulaşımın sağlanacağını, tüm ulaşımın ücretsiz olacağını söyledi.

mitingde vatandaşların yalnızca türk bayrağı taşımalarını isteyen oğan, hiçbir siyasi parti veya kuruluşun flamasının mitinge alınmayacağını vurguladı.

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;