G20

'Terörle mücadelede' işbirliği sözü

Paris saldırılarının gölgesinde, G20 Zirvesi için Antalya’da toplanan dünya liderleri, terörle mücadele etmek için kapsamlı bir program ve işbirliği sözü verdi. Mevcut işbirliklerinin nasıl ileri taşınacağı ise belirsiz.

Konular: G20
G-20 liderleri terör konulu akşam yemeğinde bir araya geldi. [Fotoğraf: AA]

kararlarının bağlayıcılığının olmadığı g20 zirvesinde dönem başkanı türkiye’nin istediği gibi terörle mücadele konusunda da bir açıklama hazırlandı. liderlerin verdiği sözler arasında, terörün finansal kaynaklarıyla savaşmaktan, aşırıcılığı engellemek için sivil toplumla birlikte hareket etmeye kadar birçok söz var. 

terörizmle mücadele ortak açıklamasında 'terörü kim, nerede yaparsa yapsın' ifadesi var ama mevcut işbirliklerinin biraz daha öteye taşınmasının önüne geçen tanımlamaları içermiyor. açıklama, daha fazla bilgi alışverişi ve kapsamlı bir terörle mücadele anlayışı ortaya konulması gerektiğinin altını çiziyor.

açıklama; 13 kasım paris ve 10 ekim ankara saldırılarını en kuvvetli biçimde kınayarak başlıyor. terörün dünya barışını tehdit ettiği gibi ‘küresel ekonomiyi güçlendirme ve sürdürülebilir kalkınma çabalarının da altını oyduğunu vurguluyor.

liderler söz verdi

metinde yer alan ifadeler şu şekilde:

  • terörün hiç bir biçimde meşrulaştırılamayacak bütün yöntemlerini, motivasyonlarından bağımsız olarak kim tarafından ve nerede gerçekleştirilmiş olursa olsun bütün terör eylem ve metotlarını hiç tartışmasız biçimde kınıyoruz.
  • terör hiç bir din, millet, kültür ve etnik grupla ilişkilendirilemez.
  • terörle mücadele bizim için öncelik taşımaktadır bunu uluslararası dayanışma ve işbirliği içinde yapmaya devam edeceğiz. bu mücadelemizde uluslararası insani yardım hukuku, mülteci hukuku ve ilgili uluslararası hukukuna tam olarak uyulmasını sağlayacağız.
  • özellikle bilgi değişimi konusunda geliştirilmiş işbirliği, teröristlerin mal varlığının dondurulması, terörizmin finansmanının suç sayılması ve terörizm ile terörizmin finansmanıyla bağlantılı olarak hedef odaklı finansal yaptırım rejimleri vasıtasıyla, terörizmin mali kaynaklarıyla mücadele etme kararlığımız da devak etmektedir.   terörizmin finansmanı ve hedef odaklı finansal yaptırımlar ile uygulamalarının güçlendirilmesi amacıyla, hukuki çerçeve dahil önlemler belirlenmesi çağrısında bulunuyoruz. 
  • terörizme elverişli şartlar, şiddete varan aşırıcılık, radikalleşme ve eleman temin etmeyle mücadele, terörist hareketlerin engellenmesi, terörist propagandanın önlenmesine dayalı kapsamlı bir yaklaşımın parçası olarak devam etmelidir.        
  • büyüyen vahim yabancı terörist savaşçı akımı ve bu akımın kaynak, geçiş ve hedef ülkeler dahil olmak üzere bütün devletlere yönelttiği tehdit nedeniyle kaygılıyız. bu tehdide karşı, bilgi paylaşımı, seyahatleri saptamak için sınır yönetimi ve uygun cezai müeyyideler oluşturulması da dahil olmak üzere, işbirliğimizi geliştirmek ve gerekli önlemleri almak suretiyle, mücadele etmek ve bu olguyu engellemek için kararlıyız. küresel havacılık güvenliğini güçlendirmek için birlikte çalışacağız. 

  • terör mağdurlarını her zaman hatırlayacağız.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;