Türkiye-AB ilişkileri

'Terörle mücadelede taviz yok'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel ile gerçekleştirdiği görüşmede Türkiye'nin terörle mücadelede taviz vermeyeceğini vurguladı. İkili, AB ile Türkiye arasında vize muafiyeti anlaşmasında tıkanmaya sebep olan bu hususun taraflar arasında yeniden ele alınmasını kararlaştırdı.

Konular: Almanya, Türkiye
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Almanya Başbakanı Merkel, BM Zirvesi'nde görüştü.

cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan, istanbul kongre merkezinde düzenlenen dünya insani zirvesi kapsamında, almanya başbakanı angela merkel ile bir araya geldi.basına kapalı görüşme yaklaşık 1 saat sürdü. görüşmenin ardından cumhurbaşkanlığı tarafından yapılan açıklamada, erdoğan'ın ikili görüşmelerde, türkiye'nin "terörle mücadelesinde" herhangi bir tavizin söz konusu olmayacağını da vurguladı belirtildi.  merkel ile yapılan görüşmede, vize serbestisi çerçevesinde "terörle mücadele" konusunda türkiye'nin hassasiyetlerini ve önceliklerini de dikkate alacak ayrıntılı bir değerlendirme için ab kurumlarıyla görüşmeler yapılması konusunda mutabakat sağlandı. türkiye-ab eylem planının meyvelerini vermeye başladığı, yasa dışı geçişlerde azalma yaşandığı, bu konuda işbirliğini sürdürmek gerektiği belirtildi.

"türkiye'nin güçlü parlamentoya ihtiyacı var"

görüşmenin ardından konuşan merkel ise yaptığı çıklamada dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla ilgili anayasa değişikliğinden bahsetti, “bugünkü görüşmemizde bağımsız yargı ve medya ile güçlü parlamentoya ihtiyacımız olduğunu düşündüğümü açıkça söyledim. tabii ki, her dört milletvekilinden birinin dokunulmazlığının kaldırılmasının derin endişelere yol açtığını da açık bir şekilde türk cumhurbaşkanına anlattım” dedi.

merkel, türkiye vatandaşlarına vize muafiyetiyle ilgili olarak da “türkiye, vize muafiyeti için tüm şartları yerine getirmeli” ifadesini kullandı.

erdoğan, ban ki mun ile de görüştü

erdoğan bm genel sekreteri ban ki mun ile de ikili görüşme yaptı. dünya insani zirvesi'ne ev sahipliğinden dolayı türkiye'ye teşekkür eden bm genel sekreteri ban, istanbul'da new york dışındaki en büyük bm zirvesinin gerçekleştirildiğine dikkati çekti. suriye konusunda cumhurbaşkanı erdoğan'ın terörden arındırılmış güvenli bölge oluşturmanın önemini hatırlattığı, ban'ın da cenevre görüşmelerinden netice almak için ateşkesin korunması gerektiğine işaret ettiği öğrenildi. türkiye'nin suriye'deki kaostan en fazla etkilenen ve başta işid olmak üzere terörle mücadelede ön safta yer alan ülke olduğuna değinen cumhurbaşkanı erdoğan, söz konusu yükün ve sorumluluğun adil bir şekilde paylaşılması gerektiğini belirtti.

kaynak: al jazeera, aa, reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;