İsrail - Filistin sorunu

TİKA çalışanına "teröre destek" suçlaması

İsrail İç İstihbarat Servisi Şin-Bet, gözaltında tutulan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'nın Gazze Şeridi'ndeki çalışanı Filistin uyruklu Muhammed Murteca'nın, Gazze'deki yardım faaliyetlerine, "teröre destek" suçlaması getirdi ve bu faaliyetlerinde TİKA'yı da aldattığını öne sürdü.

[Fotoğraf: AA]

israil iç istihbarat servisi şin-bet, gözaltında tutulan türk işbirliği ve koordinasyon ajansı başkanlığının (tika) gazze şeridi'ndeki çalışanı filistin uyruklu muhammed murteca'nın, gazze'deki yardım faaliyetlerine, "teröre destek" suçlaması getirdi.  şin-bet'ten yapılan yazılı açıklamada, murteca, tika'nın dünyanın en büyük insani dramlarından birinin yaşandığı gazze şeridi'ne yaptığı insani yardımları "askeri hedefler için kullanılmak üzere izzettin el-kassam tugayları üyelerine ve ailelerine dağıtmakla" suçlandı. murteca'nın türk hükümetine bağlı tika'nın çalışanı olduğu vurgulanan açıklamada, murteca'nın, tika'yı aldatarak, önemli insani yardım projeleri için gönderilen yardımları hamas'ın askeri kanadına aktardığı öne sürüldü.

murteca'nın bunu hamas'ın siyasi büro başkan yardımcısı ismail heniye ile "anlaşmalı olarak yaptığı" öne sürülen açıklamada, "murteca, izzettin kassam tugayları üyeleri veya ailelerinin ismini yardıma muhtaç oldukları gerekçesi ile tika'ya vererek maddi destek ve para yardımı almalarını sağladı." suçlamasında bulunuldu.

israil istihbaratı, filistin'deki muhtaç ailelere dağıtılan insani yardımların askeri kanat için nasıl kullanıldığına ise izahat getirmedi.

ihh insani yardım vakfı'nın da suçlandığı şin-bet'in açıklamasında, ihh'nın gazze temsilcisi mehmet kaya'nın, heniye ve raid saad gibi hamas liderlerine türkiye üzerinden gelen "nakdi parayı aktardığı" iddia edildi. açıklamada bu yardımların, "hamas'ın deniz kuvvetlerini eğitmek üzere tesis inşa edilmesinde kullanıldığı" öne sürüldü. 

israil'in yardım kuruluşlarına baskısı

israil 2006'dan beri abluka altında tuttuğu gazze şeridi'nde, insani yardım faaliyetleri yürüten uluslararası kurum ve kuruluşlara, "hamas'a yardım ettikleri" gerekçesi ile baskı yapıyor.

israil makamları geçtiğimiz ağustos ayında, birleşmiş milletlerin gazze'deki filistinli çalışanı vahid abdullah el-burş'u da "hamas'a yardım ettiği" iddiasıyla gözaltına alarak yargılamıştı.

bu baskılardan, israilli sivil toplum kuruluşları da payını alıyor. işgal altındaki batı şeria'da işlenen askeri ihlalleri kayıt altına alan israilli insan hakları örgütü b'tselem, "vatana ihanet" suçlamaları ile karşı karşıya kalmıştı.

israil ayrıca geçtiğimiz haftalarda çıkarılan bir kanunla, "israil'in veya işgal altındaki filistin topraklarında inşa edilen yahudi yerleşim birimlerinin boykot edilmesi" çağrısında bulunan aktivistlerin ülkeye girişini yasaklamıştı.

12 şubat'tan beri gözaltında tutulan evli ve 4 çocuk babası murteca, 2012'den bu yana gazze'de tika için çalışıyor.​

kaynak: aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;