IŞİD

Tikrit'e büyük operasyon

Bağdat yönetimi, 11 Haziran’dan beri Irak Şam İslam Devleti örgütü ve müttefiklerinin kontrolünde olan Tikrit’i geri almak için karadan ve havadan harekete geçti. Kentte çatışmalar devam ediyor.

Konular: Irak, Ortadoğu
Özellikle Kobani ve Cerablus arasında batıya doğru önemli mevzi kaybeden IŞİD, Haseke bölgesinde saldırılarını yoğunlaştırdı. [Fotoğraf: AP-Arşiv]

irak ordusunun işid'den geri almak için operasyonlarını yoğunlaştırdığı tikrit'te şiddetli çatışmalar devam ediyor. irak ordusu, samarra ve tikrit arasındaki 20 araçlık isyancı konvoyunu yok ettiklerini açıkladı.

cumartesi günü başlayan harekâtta tikrit üniversitesi çatışmaların odak noktası oldu. irak askeri kaynakları üniversiteyi ele geçirdiklerini açıklasa da, irak şam islam devleti (işid) öncülüğündeki muhalifler ordunun saldırısını püskürttüklerini söylüyor.

Tikrit

- nüfusu: 260 bin (2002)

- abd işgaliyle devrilen saddam hüseyin’in memleketi

- bağdat’a 140 km uzaklıkta

- dicle nehri’nin üzerinde

- selahaddin vilayeti’nin idari başkenti

afp'ye konuşan bir irak ordu yetkilisine göre, irak ordusu operasyonu hem karadan, hem de havadan yürütüyor.

samarra operasyon komutanı sabah fatlavi, "havadan ve karadan zırhlı araçlarla desteklenen özel eğitimli birlikler tikrit’e doğru yola çıktı” dedi.

bağdat’ta bulunan al jazeera muhabiri imran khan, irak ordusunun isyancıların kontrol ettiği bölgeye yönelik en büyük harekâtı düzenlediğini belirtti. 

afp’nin askeri kaynaklara dayandırdığı bilgiye göre, irak ordusunun tikrit’te ilerlemesi, musul kentinin kontrol altına alınmasının yolunun açılması anlamına geliyor. ayrıca tikrit’in ele geçirilmesi diyala eyaletine doğru önemli bir bölümün de yeniden kontrol altına alınması anlamı taşıyor.

irak'ın resmi televizyonuna göre, irak ordusu tikrit'i iki günde işid'den temizleyeceğini açıklamış ve tikrit'teki sivilleri evlerinden çıkmamaları konusunda uyarmıştı.

başkent bağdat'ın 140 kilometre kuzeyindeki tikrit, ülkenin eski lideri saddam hüseyin'in doğup büyüdüğü kent. isyancıların kentte etkin olmaya çalıştıkları biliniyor.

operasyon abd ile koordineli

abd yönetimi, insansız hava araçlarının 'gerektiği takdirde vatandaşlarını korumak amacıyla' irak’ın başkenti üzerinde uçtuğunu duyurmuştu. 

afp haber ajansında yer alan bilgiye göre, üst düzey bir abd’li yetkili, iha (insansız hava araçları) uçuşlarının bağdat’taki amerikan askerlerini ve diplomatlarını korumak amacıyla yapıldığını açıkladı. 

yetkili, iha’ların işid'e karşı bir operasyon ya da saldırı niyetinde olmadığını ifade etti.

savunma bakanlığı da uçakların abd büyükelçiliği dışında çalışan amerikan personelini izleyeceği ve güvenliğini sağlayacağını belirtti.

abd yönetimi, işid saldırılarının ardından birçok bölgeden çekilmek zorunda kalan irak ordusuna eğitim vermek amacıyla yaklaşık 200 askeri danışmanı başkent bağdat’a gönderdi.

ülkenin güneyindeki basra körfezi’nde de abd’ye ait uçak gemileri güvenliği arttırmak ve olası bir operasyona destek vermek amacıyla hazır bulunuyor.

abd başkanı barack obama geçtiğimiz hafta muharip askerlerin irak’a gönderilmesinin söz konusu olmadığını açıklamıştı.

musul'a iran yapımı uçakla operasyon

irak ordusunun işid'e karşı operasyonları da sürüyor. ordu, musul'a 11 haziran'dan bu yana ilk hava operasyonunu düzenledi. saldırı musul'un batısındaki sağlık müdürlüğü, fahamin çarşısı ve baştabya bölgesindeki bir eve gerçekleşti.

al jazeera muhabiri abdulazim muhammed, saldırının insansız hava araçlarıyla yapıldığını ve bu uçakların iran yapımı 'ebabil' uçakları olabileceğini söyledi. 

al jazeera'nin ulaştığı musul'daki tıbbi kaynaklara göre, musul'daki tayaran bölgesinde başından vurularak idam edilen dokuz kişinin cesedi bulundu. idam edildiği tahmin edilen kişiler gözleri bantlanmış ve elleri bağlanmış durumda bulundular.

anbar ve babil'de şiddetli çatışmalar

anbar ve babil eyaletleri arasındaki bölgede irak ordusu ile silahlı grupların arasında şiddetli çatışmalar yaşandı.

hastane kaynaklarına göre, çatışmalarda 20 irak askeri ve polisi hayatını kaybetti.

irak ordusu ise işid ve silahlı gruplardan 53 kişinin öldürüldüğünü açıkladı.

associated press haber ajansına göre, bölgedeki çatışma sırasında irak ordusu birçok silahlı grup üyesini esir aldı.

irak bölünmenin eşiğinde

irak’ta uzun süredir devam eden kaos, işid’in 10 haziran salı günü ülkenin ikinci büyük kenti musul’u ele geçirmesi ve diğer bölgelere ilerlemesi sonrasında daha da şiddetlendi.

işid’in bölgeye düzenlediği saldırının ardından irak ordusunun askerleri bölgeden çekilmişti.

irak’ta bir süredir şiiler gönüllü milisler oluşturuyor. ülkenin en büyük şii otoriteleri ayetullah ali sistani, ammar el hekim ve mukteda sadr, şiileri silah başına çağıran fetvalar yayınlıyor. irak televizyonu gönüllü sayısının 3 milyona ulaştığını iddia etti.

irak-şam islam devleti (işid), irak ve suriye’de faaliyet gösteren silahlı bir örgüt. selefi ideolojiye sahip olan işid; irak, suriye, filistin ve ürdün topraklarını içine alan bölgede şeriata dayalı bir devlet kurmak istiyor. 2004’te irak’ta kurulan ve şu anda liderliğini ebubekir el bağdadi’nin yaptığı işid, suriye ve irak’taki en güçlü silahlı gruplar arasında yer alıyor.

işid, suriye’de mumbuc, petrol bölgesi rakka ve irak sınırına yakın deyr ez-zor kentlerini elinde tutuyor. irak’ta ise anbar eyaletindeki felluce ve ramadi’yi büyük oranda kontrolü altına alan örgüt, son olarak musul, tikrit ve ürdün sınırına yakın bölgeleri de alarak suriye ve irak’ta sünni nüfusun yaşadığı geniş bir alana oturdu. 

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;