IŞİD

Tikrit'e ilerleyiş sürüyor

Irak ordusu, Tikrit'e 10 kilometre mesafedeki Tel Kuseyba bölgesini IŞİD'den geri aldı. Farklı yönlerden Tikrit'te ilerleyen ordunun amacı örgütün ikmal yollarını tamamen kesmek.

Konular: IŞİD, Irak, Ortadoğu
Irak ordusu, gönüllü Şii milisler eşliğinde Tikrit'e yönelik operasyonunu sürdürüyor. [Fotoğraf: Reuters]

irak'ta selahaddin eyaletinin merkezi tikrit'in işid'den temizlenmesi için irak ordusu ve şii gönüllü milislerden oluşan birliklerin düzenlediği operasyon sürüyor. 

cumartesi günkü çatışmalar sonrası milisler eşliğindeki irak ordusu tikrit'in yaklaşık 10 kilometre doğusunda bulunan tel kuseyba bölgesini ele geçirdi.

şii bedir tugayları'na bağlı ismail dia sultan, tel kuseyba'da yaşayanların güvenliğini sağlamak ve ilerleyişi sürdürmek için bölgeye saldırı düzenlediklerini ve evleri aradıklarını söyledi.

irak ordusunun üst düzey komutanlarından general raid şakir, ailelerin güvenli biçimde evlerine dönebilmesi ve onlara ihtiyaçları olan yardımı ulaştırmak çabaladıklarını ifade etti.

el dur da irak ordusunun elinde

irak ordusu ve gönüllü milisler cuma günü tikrit'in güney kırsalındaki el dur bölgesini işid'den kurtarmıştı. el dur, irak'ın idam edilen lideri saddam hüseyin'in yakalanmadan önce uzun süre saklandığı yer olarak biliniyor. 

işid'in direnişiyle karşılaşan irak ordusu ve gönüllü milislerin tikrit'e ilerleyişi ise yavaşlasa da devam ediyor. 

aynı bölgede bulunan alam bölgesinin belediye başkanı laith cuburi ise işid'in güçlü bir direnişiyle karşılaştıklarını ve işid'in el dur ve alam bölgelerindeki tüm ikmal yollarını kesip örgütü çevrelemeye çalıştıklarını belirtti.

musul operasyonunda 'aktör kim olacak' tartışması

cumartesi günü kürdistan yurtseverler birliği (kyb) peşmerge sorumlusu mustafa çavreş, irak'ın selahaddin eyaletinin merkezi tikrit'i işid'den kurtarma operasyonunun iran özel kuvvetler birimi kudüs gücü komutanı kasım süleymani tarafından yürütüldüğünü ileri sürmüştü.

çavreş, "daha önce kasım süleymani ile birçok toplantıya katıldık. süleymani, mahmur ilçesinin kurtarılmasında önemli bir rol oynadı. son üç gündür tikrit'te, işid'e karşı yürütülen operasyonu bizatihi süleymani yönetiyor. kendi tecrübelerime dayanarak söylüyorum. eğer tikrit ve enbar'da başarı sağlanırsa musul'a yönelik operasyona süleymani'nin emrindeki milisler ile heşdi şabi grubu (şii gönüllü milisler) ve irak ordusu dışında başka bir güç olmayacak" dedi. 

irak'taki bir diğer kürt partisi kdp'nin dış ilişkiler sorumlusu hemin hawrami ise cumartesi günkü açıklamasında musul operasyonunda sünnilerin öncü güç olması gerektiğini söylemişti.

hawrami, "musul'un kurtarılması son derece ciddi bir askeri ve siyasi stratejiyi gerektiriyor. musul'u kurtarmak için kapsayıcı bir plan ortaya konulursa ve koalisyon güçleri, irak ordusu, sünniler ile şiiler operasyona dahil olursa o zaman peşmergeler de harekâtın bir parçası olur. bu güçlerle birlikte işid'e karşı savaşırız. ancak operasyonun öncü gücü olmayız. operasyonun öncü gücü sünni halk olmalıdır. eğer sünniler en önde ilerlemezse, peşmerge güçleri musul'un içine girmez. çünkü o şehri kurtarması gereken sünni halkın bizzat kendisi olmalıdır" ifadelerini kullandı.

‘28 bin kişi evini terk etti’

bm, irak ordusunun işid’in kontrolü altında bulunduğu tikrit'i geri almak için başlattığı kapsamlı askeri operasyon ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, tikrit’ten 28 bin kişinin evini terk ederek samarra kentine sığındığını duyurdu.

açıklamada, samarra’ya sığınmaya çalışan birçok ailenin de askeri kontrol noktalarında mahsur kaldığı ifade edildi.

bm’nin irak temsilcisi nikolay miladinov ise, ordu ve yanında savaşan milislere tikrit operasyonu sırasında sivilleri korumak için çağrıda bulundu.

‘tikrit diğer kentleri kurtarmak için bir anahtar’

abd savunma bakanı ashton carter, irak ordusunun tikrit’i işid’den geril almak için başlattığı operasyonun diğer kentleri işid’den kurtarmak için bir ‘anahtar’ olacağını söyledi.

şii milisler ve silahlı aşiret gruplarının desteklediği irak ordusu, işid'in kontrolündeki tikrit kentini almak için geniş çaplı operasyon başlatmıştı.

operasyon emrini irak başbakanı haydar ibadi samarra'da bulunduğu ziyaret sırasında vermişti.

işid, 10 haziran 2014'ten beri irak'ın ikinci büyük kenti musul'u elinde tutuyor.

irak'ta işid'in, musul'u ve bazı bölgeleri ele geçirmesinin ardından ordu ile işid arasında bazı kentlerde başlayan çatışmalar devam ediyor. irak ordusu ile peşmerge güçleri, örgütün elindeki toprakları kurtarmak için operasyonlar düzenliyor. abd öncülüğündeki koalisyon güçleri de orduya havadan destek veriyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;