2012 Avrupa Futbol Şampiyonası

Timoşenko açlık grevini bitirdi

Ukrayna'da kaldığı hapishaneden hastaneye nakledilen eski başbakan, tedavi olmayı kabul etmesinin ardından 20 gün süren eylemini sonlandırdı.

Konular: Avrupa, Ukrayna

Haberin Öne Çıkanları

Dövüldüğünü iddia ediyor

Yurtdışına gönderilmedi

'Alman doktorlar bakacak'

Timoşenko, hapishanede kötü muamele gördüğünü öne sürmüştü. [Reuters]

geçen yıl ekim ayından bu yana hapiste bulunan ukrayna'nın eski başbakanı yulya timoşenko, 20 gün süren açlık grevine son verdi. 20 nisan’da kendisine kötü muamele edildiği gerekçesiyle açlık grevine başlayan timoşenko, çarşamba günü kaldığı hapishaneden hastaneye kaldırıldı. timoşenko'yu tedavi eden alman doktor lutz harms, açlık grevinin sona ermesiyle timoşenko için yeni bir beslenme programı hazırlayacaklarını söyledi. harms, timoşenko'nun öncelikle sıvı almaya başlayacağını ve kendisinin yakında katı yiyecek yemesine de izin verileceğini kaydett. timoşenko hapishanede kaldığı süre boyunca kronik sırt ağrılarından şikayet ediyordu.

ingiliz haber ajansı reuters’a konuşan görgü tanıkları, timoşenko’nun çarşamba günü erken saatlerde sıkı güvenlik önlemleri altında ambulansla hastanenin yan kapısından içeri sokulduğunu belirtti.

yetkililer, timoşenko’nun devlet tarafından atanan doktorlara tedavi olmayı kabul etmemesinin ardından yurt dışında tedavi görmesine de izin vermemişti. ancak eski başbakan, yapılan bir anlaşma sonucu kharkiv kentine giderek alman doktorlar tarafından tedavi edilmeyi kabul etti.   

timoşenko’nun kızı yevgenia salı günü yaptığı açıklamada annesinin doktor gözetiminde açlık grevini sona erdireceğini söylemişti.

boykota neden oldu

51 yaşındaki timoşenko, görevini kötüye kullandığı gerekçesiyle yedi yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. eski başbakan ise suçlamaların o dönemki rakibi viktor yanukoviç’in komplosu olduğunu öne sürmüştü. ab ve abd timoşenko’nun davasını ve hapis cezasını kınamış, eski başbakanın serbest bırakılması çağrısında bulunmuştu.

timoşenko’nun hapsihane gardiyanları tarafından dövüldüğünü iddia etmesi ve hakkındaki suçlamaların siyasi olduğunu söylemesi ülkenin batı tarafından tepki görmesine neden olmuştu. yetkililer ise timoşenko’nun suçlamalarını reddetmişti.

bazı avrupalı yetkililer, timoşenko’ya yönelik muamele nedeniyle ukrayna’nın gelecek ay polonya ile birlikte ev sahipliği yapacağı avrupa futbol şampiyonası’nı boykot etme tehdidinde bulunmuştu.

ukrayna cumhurbaşkanı victor yanukoviç, perşembe ve cuma günleri ülkede yapılması planlanan merkez ve doğu avrupa ülkeleri liderleri toplantısını da konuk ülkelerin boykotu nedeniyle iptal etmek zorunda kalmıştı.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;