Avrupa

Timoşenko cinayetle suçlanıyor

Savcılar, eski başbakanın 1996 yılında üç kişiyi öldürttüğünü öne sürdü, avukatları ise suçlamaları yalanladı.

Haberin Öne Çıkanları

'Aynı hesap kullanıldı'

'Kanıtlar sağlam'

'Suçlamalar siyasi'

Batılı ülkeler Timoşenko'ya yönelik davayı ve suçlamayı siyasi olduğu iddiasıyla eleştiriyor, [Reuters]

ukrayna’nın hapisteki eski başbakanı yulia timoşenko, para vererek 1996 yılında bir siyasetçiyi ve başka iki kişiyi öldürtmekle suçlanıyor.

savcı vekillerinden renat kuzmin, timoşenko ve yine eski başbakanlardan pavlo lazarenko’nun kontrolündeki şirketlerin yevhen shcherban’ın katillerine para verdiğini öne sürdü.

shcherban, 1996 yılında havaalanında eşi ve yardımcısıyla beraber  vurularak öldürülmiştü.

kuzmin, katillere cinayet için para aktarılan hesabın timoşenko'nun mücevherleri ve pahalı ihtiyaçları için kullandığı hesapla aynı olduğuna dair ellerinde sağlam bilgiler bulunduğunu söyledi.

kuzmin, timoşenko’nun resmi olarak cinayetlerle ilişkili olup olmadığının anlaşılması için lazarenko’yu sorgulamaları gerektiğini söyledi. ancak kuzmin’e göre abd, ukraynalı yetkililerin bu talebini bir yıldan uzun süredir reddediyor.

'amaç imajını zedelemek'

2009 yılında rusya ile imzaladığı doğalgaz anlaşması sırasında görevini kötüye kullanmakla suçlanan 51 yaşındaki timoşenko, yedi yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. lazarenko ise yolsuzluk suçlaması nedeniyle abd’de  hapis yatıyor.

timoşenko’nun avukatı serhiy vlasenko, kuzmin’in açıklamalarının gerçek dışı olduğunu söyleyerek kuzmin’in amacının timoşenko’nun ukraynalıların gözündeki imajını zedelemek olduğunu söyledi.  

vlasenko, başsavcının ofisinin dedikodu yayan bir reklam ajansına benzediğini ve bu kurumun adil gerçeklerle işlemediğini söyledi.

'suçlamalar siyasi'

timoşenko 2009 yılının ocak ayında rusya ile fiyatlar üzerinde büyük çekişme yaşanan bir doğalgaz anlaşması pazarlığında yetkisini kötüye kullanmaktan suçlu bulunmuştu. savcılar, timoşenko’nun ukrayna’nın rusya’ya ödediği doğalgaz parasını artıran ve ekonomiyi olumsuz etkileyen kontratı imzalama yetkisi olmadığını söylemişti.

tartışma rusya’nın ukrayna’ya ve avrupa’ya gaz transferinde kesintiler yaşanmasına neden olmuştu.

batılı ülkeler, timoşenko’ya yönelik davayı ve suçlamayı siyasi olduğu iddiasıyla eleştiriyor, avrupa birliği kiev ile önemli bir ortaklık anlaşmasını askıya almıştı.   

timoşenko ise cumhurbaşkanı viktor yanukoviç’i bu yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde yarışmasını önlemek için kendisini hapise attırmakla suçluyor.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;