Kafkasya

Timoşenko'ya Rusya izni çıkmadı

Moskova'nın hapiste kötü muamele gördüğü iddia edilen eski başbakanı ülkesinde tedavi etme talebi Ukrayna tarafından reddedildi.

Haberin Öne Çıkanları

Ülkede kalacak

Kiev tepkili

Boykot iddiaları

51 yaşındaki Timoşenko, 20 Nisan’dan bu yana hapishanede gardiyanlar tarafından dövüldüğü ve cezasının siyasi olduğu gerekçesiyle açlık grevi yapıyor. [Reuters]

yedi yıl hapis cezasına çarptırılan ukrayna eski başbakanı yulya timoşenko’nun moskova’da tedavi görmesi talebi kiev tarafından reddedildi.

davet, rusya’da bu yıl yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin galibi vladimir putin tarafından perşembe günü yapılmıştı.

ukraynalı yetkililer hapishanede bulunan bir mahkumun tedavi görmek için yurt dışına çıkmasının ukrayna kanunlarına göre mümkün olmadığını belirtti.

daha önce almanya da timoşenko’nun ülkede tedavi görmesini teklif etmiş, ancak teklif kiev yönetimi tarafından benzer şekilde reddedilmişti.

51 yaşındaki timoşenko, 20 nisan’dan bu yana hapishanede gardiyanlar tarafından dövüldüğü ve cezasının siyasi olduğu gerekçesiyle açlık grevi yapıyor. 

siyasi krize dönüştü

yaşanan kriz euro 2012’ye ev sahipliği yapacak ukrayna’yı zor durumda bıraktı.

almanya,  ingiltere ve hollanda’nın da aralarında bulunduğu bazı ülkeler euro 2012’yi boykot etmeyi planlıyor.

avusturya ve belçika’li siyasetçiler ise timoşenko’ya yönelik muamele nedeniyle şampiyonaya katılşmayacaklarını söylemişti.

avrupa komisyonu başkanı jose manuel barroso da komisyon üyelerinin  şampiyonaya katılmayacaklarını açıklamıştı.

kiev ve moskova tepkili

kiev ve moskova yönetimleri ise ab ülkelerinin siyaset ve sporu karıştırmamaları gerektiğini söyleyerek boykot haberlerine tepki göstermişti.

al jazeera’nın moskova’da bulunan muhabiri sue turton, kievli yetkililerin ab ülkelerinin boykot kararına tepkli olduklarını ve bunun ‘yıkıcı’ bir karar olduğunu düşündüklerini söyledi. ukrayna, olası bir boykotun euro 2012 şampiyonalarının imajını zedeleyeceğini ve hem ukraynalılara hem de polonyalılara zarar vereceğini söylüyor.

perşembe günü ukrayna dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada boykotun eski çağlardan bu yana uluslar arasında anlayış ve anlaşmayı sağlayan spor olaylarını politize etme gibi yıkıcı bir girişim olarak görüldüğü ifade edildi.

euro 2012 ev sahiplerinden polonya da timoşenko’ya yönelik muameleyi eleştirdi. başbakan donald tusk, ukrayna’nın konuya insani bir çözüm bulmaması halinde şöhretinin hızla zedeleneceğini söyledi.

timoşenko’nun destekçileri ise medyada yer alana fotoğrafların eski başbakanın kötü muamele gördüğünü kanıtlar nitelikte olduğunu söylüyor. bu fotoğraflarda timoşenko’nun karnında ve kollarında morluklar görülüyor.

al jazeera muıhabiri turton, avusturya, çek cumhuriyeti, almanya, italya ve slovenya liderlerinin gelecek hafta  yalta kentinde yapılacak uluslararası zirveye katılmayı reddettikleri haberlerinin de kulislerde dolaştığını söyledi.

kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;