Bilim-Teknoloji

Titanyumdan 4 kat sert

Bilim insanları titanyum ile altını karıştırarak, saf titanyumdan 4 kat daha dayanıklı bir alaşım elde etti.

Konular: Bilim-Teknoloji
Morosan (sağda), elektromanyetizma üzerinde çalışıyor. [Fotoğraf: Rice University]

abd’nin texas eyaletindeki rice üniversitesi’nden bilim insanları, titanyumu altın ile karıştırıp atomik yapısını yeniden düzenleyerek, saf titanyumdan 4 kat daha dayanıklı bir alaşım üretti.

fizik ve astronomi profesörü emilia morosan, tıpta yapay eklemler ve implantlarda da kullanılan titanyum ile altını 3’e 1 oranında karıştırıp, alaşımın atomik yapısını yeniden düzenlendiklerini anlattı.

manyetizma üzerine çalışıyordu

bileşiklerin manyetik özellikleri ve sentezi üzerinde uzmanlaşan morosan, “bu alaşıma yeni bir materyal veya bileşik denemez fakat üretimi oldukça kolay” diye konuştu.

karışımın atomlarını kübik, kristal bir yapıda sıkıştırdıklarını anlatan morosan, önceki araştırmasında titanyum ve altını 1’e 1 oranında karıştırarak manyetik olmayan iki elementten manyetik bir alaşım elde etmeyi başarmıştı.

tesadüfen buldular

morasan, bu karışımı tesadüfen nasıl bulduklarını şöyle anlattı:

“yeni bir bileşik ürettiğimizde ilk yaptığımız şey onu toz haline getirip x-ray cihazında incelemektir. böylece saflık derecesini ve yapısını daha rahat görürüz. fakat bu alaşımı ezmeye çalıştığımızda başaramadık. sırf bu işlem için elmas uçlu aletler aldık fakat olmadı.”

morosan ve ekibi, testlere devam ederek farklı oranlardaki alaşımlar ile dayanıklılık karşılaştırması yaptı. test sonuçlarında 3’e 1 oranında ve belli bir ısıda üretilen kristal yapının en dayanıklısı olduğu anlaşıldı.

titanyumdan daha sağlıklı

titanyum ve altının canlı dokulara en az zarar veren ve biyolojik uyumluluğu yüksek (biyo-uyumlu) maddeler olduğunu belirten fizikçi, texas a&m üniversitesi ile ortak yürüttükleri testlerde de elde edilen alaşımın saf titanyum ve altından daha ‘biyo-uyumlu’ olduğu tespit edildi.

morosan, tesadüfen buldukları bu alaşım üzerinde çalışmaya devam edeceklerini ama kendisini ilgilendiren asıl çalışma konusu olan elektromanyetizmaya odaklanmayı sürdüreceğini belirtti. çalışmanın tam bulgularına bilim dergisi science advances’den ulaşabilirsiniz.

kaynak: phys.org, rice university

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;