Türkiye

Torba tasarı komisyondan geçti

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu 37 günlük mesaisinin ardından, Soma'daki faciadan sonra madencilere yönelik düzenlemeler ve kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını da içeren 'torba tasarıyı' kabul etti.

Konular: Türkiye
Torba tasarı Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

soma’daki maden faciasının ardından torba tasarıyla kabul edilen maddelere göre, yeraltında çalışan maden işçilerine özel haklar sağlanıyor. tasarıya göre sağlanan yeni haklar şunlar:

- yeraltı maden işlerinde çalışan işçilerin emeklilik yaşı 55'ten 50'ye düşürülecek.

- yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. buna göre, yeraltı işlerinde bir gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanabilecek. 

- işverenler, alt işverene iş vermeleri halinde, bunların işçilerinin ücretlerinin ödenip ödenmediğini, işçinin başvurusu üzerine veya aylık olarak resen kontrol etmekle ve varsa ödenmeyen ücretleri hak edişlerinden keserek, işçilerin banka hesabına yatırmakla yükümlü olacak.

- zorunlu ve olağanüstü çalışılması gereken durumlar dışında yeraltı maden işlerinde çalışanlara fazla çalışma yaptırılamayacak.

- yeraltı maden işlerinde çalışanlara zorunlu ve olağanüstü hallerde haftalık 36 saati aşan her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 100 artırılmasıyla ödenecek.

- linyit ve taşkömürünün çıkarıldığı maden işyerlerinde çalışan işçilere ödenecek ücret, asgari ücretin iki katından az olmayacak.

- tasarıyla yeraltında çalışan işçiler için yıllık ücretli izin sürelerinin 4 gün artırılması öngörülüyor. böylece, yeraltında çalışan ve 5 yıldan az kıdeme sahip bir işçinin iş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesi ile daha fazla belirlenmediği durumlarda en az 18 gün yıllık ücretli izin hakkı olacak.

- alt işveren işçilerinden, alt işvereni değiştiği halde aynı iş yerinde çalışmaya devam edenlerin yıllık ücretli izin süresi, aynı işyerinde çalıştıkları süreler dikkate alınarak hesaplanacak. asıl işveren, alt işveren tarafından çalıştırılan işçilerin hak kazandıkları yıllık ücretli izin sürelerinin kullanılıp kullanılmadığını kontrol edecek ve ilgili yıl içinde kullanılmasını sağlayacak. alt işveren ise tutmak zorunda olduğu izin kayıt belgesinin bir örneğini asıl işverene verecek.

- yeraltı maden işlerinde çalışanlar için yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak, günlük çalışma süresi 6 saati geçemeyecek.

- yeraltı işlerinde maden ocakları (elementer cıva bulunduğu saptanan cıva maden ocakları hariç), "kanalizasyon ve tünel yapımı" gibi yeraltında yapılan işlerde çalışan sigortalıların, bu işlerde fiilen çalışmadıkları ücretli izin, sıhhi izin, yıllık izin, eğitim ve kurs, iş öncesi ve sonrası hazırlık süreleri ile resmi tatil günleri de fiili hizmet süresi zammı kapsamında olacak. 

kıdem tazminatına esas hizmet süreleri

tasarıyla kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler de yapılıyor.

buna göre, alt işverenin değişip değişmediğine bakılmaksızın, aralıksız olarak aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde çalışmış olanların, bu şekildeki çalışma sürelerine ilişkin kıdem tazminatına esas hizmet süreleri, aynı kamu kurum veya kuruluşuna ait işyerlerinde geçen toplam çalışma süreleri esas alınarak tespit edilecek.

kıdem tazminatları, çalıştırıldığı son kamu kurum ve kuruluşu tarafından işçinin banka hesabına aktarılacak. kıdem tazminatı tutarı, işyerlerinin bütçe tertibinde ve gider kalemlerinde yetip yetmediğine bakılmaksızın ödenecek. 

gerekçeli müfettiş raporuna karşı tebliğ tarihinden itibaren 6 gün yerine, 30 iş günü içinde işverenlerce yetkili iş mahkemesine itiraz edilebilecek. itiraz üzerine görülecek olan dava, basit yargılama usulüne göre 4 ay içinde sonuçlandırılacak. mahkemece verilen kararın temyizi halinde yargıtay, 6 ay içinde kesin karar verecek.  

işçi sağlığı ve işyeri güvenliği

- işveren, çalışanları arasından iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ile 10 ve daha fazla çalışanı bulunan ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerlerinde diğer sağlık personeli görevlendirecek. öğrenci statüsünde olan çırak ve stajyerler, çalışan sayısının toplamına dahil edilmeyecek.

- iş sağlığı ve güvenliği kanunu kapsamında alınması gereken sağlık raporları işyeri hekiminden alınacak. 10'dan az çalışanı bulunan ve az tehlikeli işyerleri için, kamu hizmet sunucuları veya aile hekimlerinden alınabilecek.

- işveren sendikaları, işçilerin sigorta primlerinin işveren payının ödemelerinde kullanılmak ve nakit mevcudunun yüzde 25'ini aşmamak üzere, karşılıksız yardıma dayalı dayanışma ve yardım fonu oluşturabilecek. 

- sendikalar ve toplu iş sözleşmesi kanunu'na göre, kurulu bulunduğu işkolunda en az yüzde 3 üye şartı, ekonomik ve sosyal konseye üye konfederasyonlara bağlı işçi sendikaları için yüzde 1 olarak uygulanacak.

yurtdışında çalıştıkları süreyi borçlanabilecek

tasarıyla, doğumla türk vatandaşı olup çıkma izni alarak türk vatandaşlığını kaybedenlerin yurtdışında türk vatandaşı olarak çalıştıkları süreleri için borçlanmalarına imkan tanınacak.

sgk'nın görevlerine; araştırma eğitim, araştırma ve danışmanlık ile ilgili yeni bir görev eklenecek. yeni kurulan eğitim, araştırma ve geliştirme merkezi başkanlığı yardımcı hizmet birimleri arasında yer alacak. 

sgk birçok vergiden muaf olacak

sgk, bu düzenleme kapsamındaki faaliyetleri nedeniyle yapılan işlemler yönünden; harçlar kanunu'ndan, belediye gelirleri kanunu gereğince alınan vergi, harç, katılma payı ile tasdik ücretlerinden, damga vergisinden, emlak vergisinden, döner sermaye bedellerinden, teminat yatırma mükellefiyetlerinden muaf olacak.

sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu'nun "yaşlılık sigortasından sağlanan haklar ve yararlanma şartları" başlıklı maddesinin 8. fıkrasında yer alan "malul" ibaresi "ağır engelli" olarak değiştirilecek. bu şekilde, çocukların malul sayılmasına esas olan çalışma gücündeki kaybın tespit edilmesinde yaşanan güçlüklerin ortadan kaldırılması ve bu konuda yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanıyor.

tasarı, sosyal sigortalar ve genel sağlık sigortası kanunu'ndaki sigortalıların borçlanabilecekleri sürelere ilişkin düzenlemede de değişiklik yapıyor. buna göre, köy ve mahalle muhtarları ile hizmet akdine bağlı olmaksızın kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar ile kamu idarelerinde çalışanlara doğum borçlanma hakkı getirilecek. ayrıca borçlanılabilecek çocuk sayısı 2'den 3'e çıkarılacak.

tüp bebek için kolaylık

nakdi tazminat ve aylık bağlanması hakkında kanun'un kapsamına girenler, tüp bebek uygulanmasında verilecek destek için aranan, "son 3 yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alamama" ve "en az 5 yıldır genel sağlık sigortalısı olma" şartlarından muaf olacak.

başka tıbbi bir yöntemle mümkün olmaması nedeniyle yapılacak yardımcı üreme yöntemi tedavisi dışındaki, yardımcı üreme yöntemi tedavisinde, katılım payı ilk denemede yüzde 30, ikinci denemede yüzde 25, üçüncü denemede yüzde 20 oranında uygulanacak.

sgk başkanlığı bünyesinde oluşturulan bilimsel komisyonlara, kurum dışından, alanlarında uzman olan öğretim üyeleri ile tabip, diş tabibi ve eczacılar da katılabilecek. 

yurtdışında iş üstlenen işverenlerce bu işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen türk işçileri adına sgk'ya ödenmesi gereken sigorta primlerinin üst sınırı, asgari ücretin üç katına indirilecek. böylece işgücü maliyeti düşürülerek türk firmalarının yurtdışındaki rekabet güçleri artırılacak.

sgk tarafından ödenen gelir ve aylıkların, kuruma iade süresi 6 aydan 12 aya çıkarılacak.

sgk sağlık hizmetlerinde, kurumun müfettişlerince yapılan incelemede telafisi güç veya imkansız bir zararın ortaya çıkması durumunda, müfettiş incelemesi sonuçlanıncaya kadar, sağlık hizmet sunucusuna ödeme yapılmayacak.

sgk kapsamındaki işyerlerinin 31 aralık 2013 tarihi öncesine ait ödenmemiş sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası ile eğitime katkı payı, özel işlem vergisi ve damga vergisi borçlarından 100 tl'yi aşmayan asli alacakları ve tutarına bakılmaksızın bu asılların gecikme cezası tahsilinden vazgeçilecek. 

soma’da ölenlerin ailelerine aylık bağlanacak

soma'daki maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi veya çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişiye istihdam sağlanacak. söz konusu kazada ölenlerin sgk'ya olan bütün borçları silinecek ve hak sahibine aylık bağlanacak.

soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden sigortalıların sgk'ya olan her türlü borçları silinecek. ölüm geliri bağlanan hak sahiplerine prim ödeme şartı aranmaksızın ölüm aylığı bağlanacak. anne ve babaya gelir ve aylık bağlanırken muhtaçlık şartı aranmayacak. maden kazasında ölenlerin eş ya da çocuklarından birisi, eşi ya da çocuğu yoksa kardeşlerinden birisi olmak üzere, toplam bir kişiye kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilebilme hakkı verilecek. söz konusu düzenleme 13 mayıs 2014 tarihi itibarıyla geçerli olacak. 

36 bin yeni atama

35 bin öğretmen ve milli eğitim bakanlığı'nın diğer hizmet sınıfı kadrolarından bin öğretmen olmak üzere 31 aralık 2014 tarihine kadar 36 bin atama yapılacak.

vergi cezaları silinmeyecek

tasarıda, ak parti'nin verdiği önergeyle önemli bir değişiklik yapıldı. buna göre, vergi aslına bağlı vergi cezaları tam olarak tahsil edilecek.

tasarıda, vergi aslına bağlı vergi cezalarının silinmesi öngörülüyordu ancak kabul edilen önergeyle, vergi aslına bağlı vergi cezalarının affından vazgeçildi. böylece vergi cezalarının silinmesi söz konusu olmayacak; vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı yeniden yapılandırma kapsamında tahsil edilecek.

bu kapsamda ödenecek motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye bağlı kesilen vergi cezaları ve bunlara bağlı gecikme faizi, gecikme zammı gibi feri amme alacakları yerine, bu düzenlemenin yayımlandığı tarihe kadar yi-üfe (yurtiçi üretici fiyat endeksi) aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın ait olduğu taşıt için, bu düzenleme hükümlerinin ihlal edilmemiş olması koşuluyla ödeme süresi sonuna kadar motorlu taşıtlar vergisi kanunu'nun ilgili hükmü uygulanmayacak.

azami 18 taksitte ödenecek

bu hükümlerden yararlanmak isteyen borçluların maddede belirtilen şartların yanı  sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şartı aranacak.

bu hükümlerden yararlanmak isteyen borçluların, kanunun yayımlandığı tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar başvuruda bulunmaları ve madde kapsamında ödenecek tutarları, ilk taksiti bu kanunun yayımlandığı tarihi izleyen üçüncü aydan başlamak üzere ikişer aylık dönemler halinde azami 18 eşit taksitte ödemeleri gerekecek.

süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksitlerin belirtilen şekilde ödenmemesi veya bir takvim yılında ikiden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi halinde bu madde hükümlerinden yararlanma hakkı kaybedilecek.

12 tl'nin altındaki geçiş ücretleri de tahsil edilmeyecek

karayolları genel müdürlüğü kanunu gereğince verilen idari para cezası ile birlikte ilgilisine tebliği gereken ve tutarı 12 tl ve altında kalan geçiş ücretleri tahsilinden de vazgeçilecek.

31 aralık 2007 tarihinden önce olduğu halde kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla ödenmemiş olan tutarı 50 tl'yi aşmayan asli alacakların ve tutarına bakılmaksızın bu asıllara bağlı feri alacakların, aslı ödenmiş feri alacaklardan tutarı 100 tl'yi aşmayanların tahsilinden vazgeçilecek.

emlak vergisi, çevre temizlik vergisi ve bunlara bağlı vergi cezaları, belediyelerin su abonelerinden su kullanımından kaynaklanan alacakları, büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları hakkında da bu kanundaki düzenlemeler uygulanacak.

sgk borçlarında gecikme cezası affı

tasarı, sgk borçlarını da yeniden yapılandırarak, gecikme cezası ve gecikme zammını yeniden düzenliyor. buna göre, 2014 yılı nisan ayı ve önceki aylara ilişkin ödenmemiş olan sigorta primi, emeklilik keseneği, kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi için hesaplanacak tutarın ödenmesi halinde, bu alacaklara uygulanan gecikme cezası ve gecikme zammı gibi alacakların tamamının tahsilinden vazgeçilecek.

ilgili mevzuata göre, ödenmesi imkanı ortadan kalkmamış isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi ile sgk tarafından takip  edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı da aynı kapsam içinde olacak.

esnaf, sanatkâr ve çiftçiler de faydalanacak

kamu borçlarının yapılandırılmasından esnaf, sanatkar, çiftçi ve diğer bağımsız çalışanlar da faydalanacak. söz konusu çalışanlarda prim borçları nedeniyle sigortalılık süreleri durdurulmuş olanlardan, kanunun yürürlüğe girmesinden sonra ilk dört ay içinde başvuruda bulunarak, primlerini ödemeleri halinde sigortalılık süreleri durdurulmamış gibi değerlendirilecek. 

kamuda atama ve görevden almalar

mahkemelerin kamu görevlileri hakkında verdiği atama, görevden alma, göreve son verme yer değiştirme, görev ve unvan değişikliğiyle ilgili iptal ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin kararların gereği iki yıl içinde yerine getirilecek; iki yıl sonunda da başka bir kadroya atanacak. 

bandrol zorunlu

kabul edilen "torba tasarıya" göre, radyo, televizyon, video ve birleşik cihazları imal edenler satıştan önce, ithal edenler ise serbest dolaşıma girişinde bandrol veya etiket almaya mecbur olacak.

bandrol ücretleri gümrük idarelerince ithalatta alınan gümrük vergilerinden ayrı olarak tahsil olunacak ve yapılan aylık tahsilat toplamı, en geç takip eden ayın 15. gününe kadar trt'ye intikal ettirilecek. 

belediyeler öğrenci yurtları yapacak

belediyeler, orta ve yüksek öğrenim öğrenci yurtları yapacak veya yaptıracak.

il sınırları içinde büyükşehir belediyeleri, belediye ve mücavir alan sınırları içinde il belediyeleri ile nüfusu 10 bini geçen belediyeler, meclis kararıyla; turizm, sağlık, sanayi ve ticaret yatırımlarının ve eğitim kurumlarının su, termal su, kanalizasyon, doğalgaz, yol ve aydınlatma gibi altyapı çalışmalarını faiz almaksızın 10 yıla kadar geri ödemeli veya ücretsiz olarak yapabilir veya yaptırabilecek, bunun karşılığında yapılan tesislere ortak olabilecek; sağlık, eğitim, sosyal hizmet ve turizmi geliştirecek projelere içişleri bakanlığı'nın onayı ile ücretsiz veya düşük bir bedelle amacı dışında kullanılmamak kaydıyla taşınmaz tahsis edebilecek.

beyanname zorunluluğu

medya hizmet sağlayıcıları, her takvim ayı içinde elde ettikleri ticari iletişim gelirlerini, takip eden ayın son gününe kadar şekil ve içeriğiyle verilme usul ve esasları üst kurul tarafından belirlenen beyanname ile beyan ederler. ilgili dönemde gelir elde edilmemiş olsa dahi beyanname verilmesi zorunlu olacak.

yayın lisans ücreti birinci taksiti lisans belgesinin verilmesinden önce ödenmek koşuluyla kalan taksitler takip eden her yılın şubat ayının son gününe kadar ödenecek şekilde 10 eşit taksitte; yayın iletim yetkilendirme ücreti, yetki belgesinin verilmesinden izleyen altı ay içinde eşit taksitlerde alınacak. 

beyannamenin kanuni süresinden sonraki ilk 30 gün içinde verilmesi halinde belirlenen ceza tutarı onda bir oranında, devam eden 30 gün içinde verilmesi halinde ceza tutarı beşte bir oranında, devam eden günlerde verilmesi halinde ise ceza tutarı tam olarak uygulanacak. rtük tarafından yapılacak icra takiplerinde, ankara icra daireleri yetkili olacak.

sıralama ihalesinde karasal sayısal televizyon multipleks kapasitesi tahsisine hak kazanan kuruluşlardan bir bölümüne, ihaledeki sıraları ve analog kanal kapasitesi dikkate alınarak, en fazla iki yıl süreysel karasal sayısal yayının yanı sıra analog televizyon yayın yapmalarına da imkan tanınacak. tahsisi izleyen en geç iki yıllık süre sonunda analog karasal televizyon yayınları ülke genelinde tümüyle sonlandırılacak ve analog karasal televizyon yayınları durdurulacak. rtük kendisine yapılan tahsisler çerçevesinde kurul tarafından verilen süre içinde karasal radyo ve televizyon yayınlarını eski kullandığı kanal ve frekanslardan tahsis edilen kanal, multileks kapasitesi ve frekanslara taşıyacak. ulusal karasal sayısal yayın lisansları verilinceye kadar, kurulması gereken verici tesis ve işletim şirketi, yayın izni verilmiş olan medya hizmet sağlayıcı kuruluşlar tarafından kurulabilecek ve bu şirkete rtük tarafından geçici yayın iletim yetkisi verilebilecek.

araç muayenesini zamanında yaptırmayanlara düzenleme

torba tasarıya göre, araç muayenesini zamanında yaptırmamış olanlar, 31 aralık 2014'e kadar araç muayenesini yaptırırsa aylık yüzde 5 ceza yerine kanunun yayımlandığı tarihe kadar enflasyon farkını, yayımı izleyen aylarda ise aylık yüzde 1 farkı ödeyecek.

gümrük vergilerine düzenleme

gümrük ve ticaret bakanlığı'nca takip ve tahsil edilen alacaklar da yeniden yapılandırılıyor. 30 nisan 2014'ten önce ödenmemiş gümrük vergileri ve cezaları ile bunlara bağlı idari para cezaları, faiz, gecikme faizi ve gecikme alacakları yerine, enflasyon farkının ödenmesi halinde, faiz ve gecikme faizi gibi diğer alacaklardan vazgeçilecek.

gümrük yükümlülüğü nedeniyle gümrük vergileri asıllarına bağlı olmaksızın kesilen ve kanunun yayımlandığı tarih itibariyle vadesi geldiği halde ödenmeyen ya da ödenme süresi henüz geçmemiş bulunan idari para cezaları da yapılandırılıyor. borçlara, 18 aya kadar taksit imkanı getiriliyor.

merkezi sınavlara ilişkin davalar hızlanacak

milli eğitim bakanlığı ve ösym'nin merkezi sınavları hakkında açılan davalarda hızlı yargılama öngörülüyor. merkezi sınavlar veya sonuçlarına ilişkin dava açma süresi 10 gün olacak. dava dilekçesinin tebliğinden itibaren 3 gün içinde savunma yapılacak. bu süre bir kereliğine ve en fazla 3 gün uzatılabilecek. yürütmenin durdurulması kararı verilemeyecek.

bu davalar dosyanın tekemmülünden itibaren en geç 15 gün içinde karara bağlanacak. verilen nihai kararlara karşı tebliğ tarihinden itibaren 3 gün içinde temyiz yoluna başvurulabilecek. temyiz istemi en geç 15 gün içinde karara bağlanacak. bu davalar açılmadan önce üst makamlara başvurma hakkı olmayacak.

kentsel dönüşüm ve gelişim projeleri kapsamında belediyenin vatandaşlarla yaptığı anlaşmalarla belediye mülkiyetine geçen ve üzerinde proje uygulanarak yeniden vatandaşlara verilecek olan taşınmazlara haciz uygulanamayacak.

başbakanlıkça veya bakanlar kurulu'nca başlatılan yardım kampanyalarına makbuz karşılığı yapılan ayni ve nakdi bağışların tamamı için kurumlar vergisi indirimi uygulanacak.

aday öğretmenliğe atanabilmek için milli eğitim bakanlığı'nın yanı sıra ösym'nin yapacağı sınavda başarılı olma şartı kaldırılıyor. böylece aday öğretmenliğe atanma sınavını milli eğitim bakanlığı yapacak. aday öğretmenler, bir yıl sonunda hem yazılı hem sözlü sınava değil, yazılı veya sözlü sınava tabi tutulacak. 

öğretmenlerin hizmet sürelerine, isteğe bağlı il içi veya il dışı yer değiştirmelerine ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenecek. 

gündelikçilere kolay sigortalılık

ev hizmetlerinde aynı kişi yanında ay içinde 10 günden az çalışanlar adına günlük kazanç alt sınırının yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi çalıştıranlar tarafından ödenecek. bu kişiler hakkında hastalık sigortası hükümleri uygulanmayacak. bu kişiler, emeklilik ve genel sağlık sigortası primlerini istemeleri halinde kendileri yatıracak. süresi içinde ödenmeyen primin ödenme hakkı düşecek. 

ev hizmetlerinde bir kişiyi ayda 10 günden az çalıştıranlar işveren sayılmayacak. iş kazası ve meslek hastalığı olaylarında, birisini ev hizmetinde çalıştıranlar işverenlerin yükümlülüklerinden muaf olacak.  

ev hizmetinde 10 günden fazla çalışanlar, "hizmet akdi ile bir veya birden fazla işveren tarafından çalıştırılanlar" kapsamında sigortalı yapılacak. sigorta bildirimini en geç çalışmanın geçtiği ayın sonuna kadar yapmayan işverene asgari ücret tutarında ceza kesilecek. 

internet erişimi engeli en geç 4 saatte uygulanacak

tanıtıcı bilgilerine usulüne uygun olarak internet sitesinde yer vermeyen içerik, erişim ve yer sağlayıcılara verilecek para cezasının üst sınırı 10 bin liradan 50 bin liraya çıkarıldı. düzenlemeyle, bir içerikle kişilik hakları ihlal edilen kişilerin doğrudan içerik ve yer sağlayıcıyla ulaşması ve içeriğin kaldırılması için uyarıda bulunması amaçlanıyor.  

internet ortamında yapılan yayınların düzenlenmesi ve bu yayınlar yoluyla işlenen suçlarla mücadele edilmesi hakkında kanun'da da değişikliğe gidilerek, eri­şi­min en­gel­len­me­si ka­ra­rı­nın ge­re­ğinin yerine getirilmesinde azami süre 24 saatten 4 saate indirildi. 

bucaklar kaldırılıyor 

tüm illerde bucaklar kaldırılıyor. kaldırılan bucaklara bağlı belde ve köyler, bucağın bağlı olduğu idari birime bağlanacak.

kaynak: anadolu ajansı

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;