Libya

Trablus Mısır’ın saldırılarını kınadı

Libya’nın Trablus merkezli parlamentosu Milli Genel Kongre, Mısır’ın Derne kentine yönelik hava saldırılarını kınayarak, 'Bu tarz eylemler, Libya hükümetinin yasal meşruiyeti altında gerçekleştirilmelidir' dedi.

Konular: Libya, Mısır, Ortadoğu
Sözcü, Milli Genel Kongre’nin Sirte kentinin güvenliğini sağlamak için Ortak Operasyon Komuta Merkezi kurmayı kararlaştırdığını da açıkladı. [Fotoğraf: Al Jazeera]

milli genel kongre sözcüsü avad abdussadık trablus’ta bir basın açıklaması yaptı.

abdussadık libyalılara seslendirerek 'mısır’ın sabah saatlerinde derne kentine yönelik saldırılarını kınıyoruz. bu saldırıları libya’nın bağımsızlığına bir saldırı olarak değerlendiriyoruz. bu saldırıda şehit olanların ailelerine başsağlığı diliyoruz. tüm libyalılardan bu zor dönemde birlik olmalarını talep ediyoruz' dedi.

abdussadık, işid'in 21 mısır vatandaşını öldürmesini kınadı ve mısır halkına başsağlığı diledi.

mgk sözcüsü, "bu iğrenç eylemlerin islam’la bir ilgisi yok ifadelerini kullandı

'teröre karşı mücadelenin libya hükümetinin yasal meşruiyeti altında gerçekleştirilmesi gerektiğini' ifade eden abdussadık, libya'nın bağımsız ve hükümran bir devlet olduğunu dikkat çekti.

ortak komuta merkezi

sözcü, milli genel kongre’nin sirte kentinin güvenliğini sağlamak  için ortak operasyon komuta merkezi kurmayı kararlaştırdığını da açıkladı.

abdussadık sözlerini bu ifadelerle devam etti:

‘yeniden hatırlatıyoruz ki, mısır yönetimi kaçırılan vatandaşlarının bulunduğu yerler ve libya’ya giriş şekilleriyle ilgili olarak daha önce direkt ya da dolaylı olarak bizimle ilişki kurmadı. mısır yönetimine, kendi topraklarında bulunan libyalıların güvenliğinden sorumlu olduğunu hatırlatırız.’

mgk sözcüsü, tobruk hükümeti ve parlamentosu tarafından desteklenen emekli general halife hafter’i suçladı.

abdussadık, hafter’in mayıs ayından beri bingazi’de başlattığı operasyonun ülkedeki güvenlik durumunun daha da kötüleşmesine neden olduğunu öne sürdü.

abdussadık, ‘onların hedefi ülkenin doğusunda ve batısındaki devrimcilere komplo kurmak ve darbeci hedeflerini gerçekleştirmek için dünyayı libya’ya çekmektir’ dedi.

libya'da tobruk ve trablus merkezli iki ayrı parlamento ve hükümet bulunuyor.
tobruk hükümeti libya'da darbe girişiminde bulunan emekli general halife hafter tarafından destekleniyor.
ülkedeki 'islamcı gruplara' karşı savaş ilan ettiğini duyuran hafter'e mısır'daki sisi yönetimi uzun süredir destek veriyor.

işid, 21 mısır vatandaşını öldürmüştü

işid, 15 şubatta aralık ve ocak aylarında libya’da kaçırdığı 21 mısırlı hıristiyanın öldürüldüğünü gösteren beş dakikalık bir video yayınlamıştı.

mısır bu videonun yayınlanmasından saatler sonra libya'nın derne kentine yönelik hava saldırıları düzenledi.

mısır, 'işid'e ait' mevzileri vurduğunu açıklamıştı. ancak saldırılarda aralarında üç çocuğun yer aldığı yedi sivil öldü.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;