Bilim-Teknoloji

Tropik bölgeler kuraklık tehdidi altında

Yeni bir araştırma atmosferde karbondioksit oranının artmasının tropik ve daha serin olan alt tropik bölgelerde kuraklığı belirgin şekilde artırabileceğini gösterdi. Kuraklığa neden olabilecek iklim değişikliğinin, sanılandan hızlı yaşandığı belirtildi.

Konular: Bilim-Teknoloji
Tropik bölgelerin tehlikeye girmesi CO2 artışını önleyen ormanları da tehdit edebilir. [Fotoğraf: Shutterstock]

atmosferde karbondioksit (co2) artışının durdurulamaması, avustralya, güney ve orta amerika ile amazon bölgesinin güneyinde kuraklığı sanılandan daha hızlı artırabilir.

texas üniversitesi'nden rong fu'nun, maryland üniversitesi ve nasa tarafından yapılan bir çalışmaya dayandırdığı araştırması, küresel atmosfer ısındıkça tropik bölgelerdeki atmosfer akımının da artacağına işaret etti.

proceedings of the national academy of sciences dergisinde yayımlanan araştırma, co2 artışı ile bağlantılı olan sıcaklığın, tropik bölgeleri etkileyen hava akımlarını tanımlamak için kullanılan hadley ilkesi'ni de etkileyeceği belirtildi. ekvator çevresinde etkili olan atmosferik akımları temsil eden hadley ilkesi, ekvator'un 30 derece altı ve üstündeki enlemleri etkiliyor.

phys.org haberine göre, ekvator genelinde geçerli olan atmosferik akımlar, dünya'nın yüzeyine düşen yağmur, bulut dağılımı ve nemliliği etkiliyor ve soğuk veya sıcak bir akıma dönüşmesi yağmur oranının değişimi gibi iklim üzerinde önemli değişikliklere neden oluyor. bilim insanları, antik maya uygarlığının yıkılışına uzanan süreçte hadley ilkesi'nin geçerli olduğuna inanıyor.

son 20 yıl içinde güçlendi

fu tarafından gerçekleştirilen iklim modelleri, ekvator üzerindeki atmosferik akımların güçlendiğini ve kutup noktalarına doğru genişlediğini gösterdi.

geride kalan 10-20 yıllık süreçte yaşanan bu değişim küresel iklim modellerinin savunduğundan daha hızlı bir etkileşimi ortaya koydu. sonuç olarak, ekvator bölgesinde yağmurların artabileceği, birçok tropik ve alt tropik bölgede ise kuraklığın yaşanabileceği belirtildi.

dahası, maryland üniversitesi'nden william lau ile nasa goddard uzay uçuş merkezi'nden kyu-myong kim'in yaptığı araştırma, atmosferik akımların sanıldığı gibi iklim modelleri değiştikçe zayıflamayacağını, aksine sıcaklık artışıyla güçleneceğini gösterdi.

fu, sıcaklık artışına neden olan iklim değişiminin tropik bölgeleri tehdit ettiğine dair ilk araştırmayı yaptıklarını ancak ileride yaşanabilecek değişimi anlamak için daha çok araştırma yapılması gerektiğini belirtti.

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;