Donald Trump

Trump hızlı başladı

ABD Başkanı Trump görevinin ilk resmi gününde ülkesini Trans-Pasifik anlaşmasından çeken kararnameyi imzaladı. Beyaz Saray resmi internet sitesinden de İspanyolca kaldırıldı. Trump, federal çalışan alımını da durdurdu.

[Fotoğraf: Reuters]

abd başkanı donald trump, görevinin ilk resmi gününde ülkesini trans-pasifik anlaşmasından çeken karara imza attı.  anlaşma obama döneminde 12 ülke tarafından imzalanmıştı. trump bu hamleden sonra "amerikan çalışanları için çok iyi iş yaptık" dedi. trump federal çalışan alımını da durdurdu.

trump "obamacare" olarak bilinen sağlık sigorta reform paketini, kuzey amerika ülkelerinin imzaladığı serbest gümrük birliği anlaşması nafta'yı da iptal edeceğini, göçmenlik yasasını yeniden ele alacağını söyledi.

önceki başkan obama, trans pasifik işbirliği anlaşması'nı "dünya ekonomisinin kurallarının sadece çin gibi ülkeler tarafından yazılmasına izin veremeyiz. biz de bu kuralları yazanlardan olmalıyız" diyerek savunmuştu. 

trump ğise seçim kampanyasında bu anlaşmanın amerika’nın ekonomisine zarar verdiğini iddia etmişti. anlaşmanın ilerde dünya ekonomisinin yüzde 40'ını kapsaması planlanıyordu. 

trump beyaz saray sitesinden ispanyolca'yı kaldırdı

abd başkanı donald trump'un bir diğer icraat olarak olarak beyaz saray'ın resmi internet sayfasından ispanyolca'nın kaldırılmasına ispanya'da hükümet, muhalefet ve akademik çevre tepki gösterdi. dışişleri bakanı alfonso dastis, barcelona'da düzenlediği basın toplantısında, konuyla ilgili yöneltilen soru üzerine, "beyaz saray'ın internet sayfasının yönetimi abd'nin iç konusu ama üzüntü duyduk." dedi. abd'de ispanyolca konuşan 52 milyon kişinin yaşadığını hatırlatan dastis, "ispanyolca'nın kaldırılması bize iyi bir fikir gibi gelmiyor. abd'da yaşayan ispanyolca dili kullanan vatandaşlarla diyalog yollları ne kadar çok açık olursa o kadar iyidir." görüşünü savundu.

ülkede 35 milyon kişi, yani nüfusun yüzde 12'si ispanyolca konuşuyor. 

adalet bakanı rafael catala da salamanca kentinde gazetecilere yaptığı açıklamada, beyaz saray'ın resmi internet sitesinden ispanyolca'yı çıkartmasına bir anlam veremediğini söyledi. catala, ispanyolca'nın 700 milyon kişiyle dünyada en çok konuşulan ikinci dil olduğunu ve abd'de de çok yaygın kullanıldığını ifade etti.

bu arada ana muhalefetteki sosyalist işçi partisi (psoe) de beyaz saray'ın resmi internet sitesinden ispanyolca'nın kaldırmasıyla ilgili hükümet yetkililerinin cevaplaması için meclise soru önergesi sunacağını duyurdu. psoe içindeki liderlik yarışında en güçlü aday olarak öne çıkan endülüs özerk yönetimi başkanı susana diaz da "tolerans gösterilemeyecek bir saldırı" olarak nitelediği beyaz saray'ın kararının, abd'deki "hispanik toplumunun ortadan kaldırılması anlamına geldiğini" savundu. 

öte yandan ispanya'nın resmi dil kurumu olan kraliyet akademisi'nin direktörü dario villanueva da "bu konu sadece ispanyol hükümetini değil, ispanyolca konuşan 22 ülkeyi daha ilgilendiriyor. ispanyolca mevcudiyetinin her geçen gün daha da arttığı, latin amerika kökenli nüfusun çoğaldığı abd gerçeğine karşı atılmış geri bir adımdan söz ediyoruz. maalesef trump ile ilgili yapılan negatif öngörüler gerçek oluyor." yorumunda bulundu.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;