Suriye'de iç savaş

Trump: Suriye'de güvenli bölgeler kuracağım

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de 'güvenli bölgeler kuracağını' açıkladı. Trump'ın bu konuda hazırladığı karar metninin taslağı medyaya sızdı. Taslakta, Suriye'ye komşu ülkelerde de güvenli bölgeler kurulabileceği belirtiliyor.

abc televizyonuna verdiği röportajda trump, "suriye'de halk için mutlaka güvenli bölgeler kuracağım" ifadelerini kullandı. 

konuşmasında suriyeli mülteciler konusunda avrupa'nın büyük bir hata yaptığını söyleyen trump, milyonlarca mültecinin almanya ve diğer ülkelere gitmelerine izin verilmesinin yanlış olduğunu iddia etti. 

trump'ın suriye'de güvenli bölgeler kurulması konusundaki karar taslağının ayrıntıları, abd başkanının bu açıklamalarından birkaç saat önce medyaya sızmıştı.

"yabancıların terörist saldırılarından ülkeyi korumak" başlıklı taslağın altıncı maddesinde "suriye halkının korunması için güvenli bölgeler oluşturulması" öneriliyor.

komşu ülkelerde de kurulabilir

taslak metinde abd savunma bakanlığı ve dışişleri bakanlığının, suriye'de ve komşu ülkelerde güvenli bölgeler oluşturulması için 3 ay içinde bir plan hazırlaması öngörülüyor. taslakta güvenli bölge kurulması istenen komşu ülkelerin isimleri ise zikredilmiyor.

metinde, güvenli bölgelerin kim tarafından, nerelerde kurulacağı ve bu bölgeleri hangi güçlerin koruyacağı hakkında da bir bilgi bulunmuyor.

türkiye, uluslararası topluma suriye’de evinden kaçmak zorunda kalanların sığınabileceği bir güvenli bölge oluşturma çağrısı yapmış ancak bu çağrısı yanıt bulmamıştı.

donald trump, seçim zaferini kutlamak için yaptığı teşekkür konuşmasında, daha önce birkaç kez daha tekrarladığı gibi, "suriye'de yaşananlar çok üzücü. orada güvenli bölgeler oluşturacağız" demişti.

amaç mülteci göçünü durdurmak

taslağın amacının mültecilerin batıya göçünün engellenmesi olduğu görülüyor. taslak kararname suriye'den ikinci talimata kadar mülteci kabulünü bloke ediyor. 

taslakta, bir önceki abd başkanı barack obama döneminde 110 bin olan yıllık mülteci kabul üst sınırının 50 bine indirildiği görülüyor.

kaynak: reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;