ABD

'Trump'ın seviyesi 9 yaş'

Müslümanlara yönelik açıklamaları tepki çeken ABD'nin Cumhuriyetçi başkan adayı Donald Trump'ın konuşmalarının 9-10 yaşlarındakilerin anlayabileceği seviyede olduğu tespit edildi. Bazı uzmanlara göre Trump bunu kasten yapıyor.

Konular: ABD, Bilim-Teknoloji
Donald Trump anketlerde Cumhuriyetçi adaylar arasında birinci sırada. [Fotoğraf: Reuters]

afp'nin haberine göre müslümanlara yönelik açıklamalarıyla tepki çeken abd’li başkan aday adayı donald trump’ın münazaralarda konuşmalarını 9-10 yaşlarındaki çocukların anlayabileceği düzeyde tuttuğu belirlendi.

flesch-kincaid yöntemi olarak bilinen ve metinlerin okunabilirlik seviyesini ölçen teste göre, “iyi, kötü, harika, aptal, doğru, yanlış” gibi sıfatlarla kısa cümleler kuran cumhuriyetçi aday konuşmalarında mümkün olan en basit ve yuvarlak ifadeleri kullanıyor.

Sofia'nın Trump korkusu

15 aralık’ta las vegas’ta başkanlık yarışı adayları arasındaki tartışma programında yapılan konuşmalar arasında trump’ın bir buçuk dakikada kullandığı kelimelerin sadece yüzde 7’si üç heceliydi.

‘esed kötü adam’

trump konuşmasını, “eğer ben başkan seçilirsem, tekrar kazanacağız. çok kazanacağız. harika, harika bir ülkemiz olacak. eskisinden de harika olacak" diyerek bitirdi. dış politikadaki fikri sorulduğunda da benzer kısa yanıtlar veren trump, beşar esed’i “kötü adam, çok kötü adam” diye tanımladı.

‘basit ve tekrarlı’

amerikan siyasi retoriği üzerine yazdığı kitabıyla tanınan berry koleji’nden siyaset bilimi profesörü peter lawler, “donald trump en basit siyasi içgüdülerimize hitap ederek dinleyicilerine güven vermeye çalışıyor. basit sözcükleri tekrarlıyor” dedi.

lawler, “diğer adaylar münazaralar öncesi çok çalışıyor. yanıtları senaryo repliği gibi ezberliyorlar. trump aklına ilk geleni söylüyor. fakat bence bunu kasten yapıyor, ne yaptığını çok iyi biliyor” diyor.

‘işid’i internetten bulalım’

lawler’a göre seçmen trump’ın bazı konularda bilgisiz olmasını önemsemiyor. örneğin trump münazarada işid’e dair fikri sorulduğunda şöyle yanıt verdi:

“aslında internete sızıp işid’in tam olarak nerede olduğunu bulup hakkındaki her şeyi öğrenebilmemiz lâzım. bunu da iyi insanlarımızı kullanarak yapabiliriz.”

'Müslümanlar ABD'ye alınmasın'

‘halk basiti dürüst sanıyor’

harvard üniversitesi iletişim profesörü matthew baum, “nüfusun büyük çoğunluğu basit konuşmayı dürüstlükle özdeşleştiriyor. ayrıntılı ve özenli konuşmaların aldatıcı olduğunu düşünüyorlar” diyor. 69 yaşındaki emlâk zengini, rakiplerinden ve mevcut hükümetten bahsederken de sıkça ‘aptal’ diyor:

“gerçekten aptal insanlar tarafından yönetiliyoruz. eskiden beceriksiz diyordum. ama biliyorsunuz aptal artık bir sonraki aşaması.”

diğer adaylarla karşılaştırma

trump’ın rakiplerinden senatör rand paul’un konuşması 11 yaş seviyesinde ölçüldü. senatör ted cruz’un ve ben carson’ın seçtiği kelimeler ile kurduğu cümleler ise 15 yaş ve üstüne hitap ediyor.

ayrıca trump’ın rakiplerinin üç heceli veya daha karmaşık kelime kullanma oranı ortalama yüzde 14, yani trump’ın iki katıydı. cruz karmaşık kelimeleri yüzde 24, eski florida valisi jeb bush ise yüzde 15 oranında kullandı.

Trump engelli muhabirle alay etti

çocukları korkutuyor

donald trump müslümanlara yönelik açıklamalarıyla da büyük tepki çekmiş, engelli bir gazetecinin de fiziksel görünümünü taklit ederek dalga geçmişti.

abd’de yaşayan 8 yaşındaki müslüman kız çocuğu sofia, televizyonda trump’ın konuşmasından korkup kaçmak için eşyalarını toplamaya başlamasıyla sosyal medyada trump’ın yarattığı korkuya dikkat çekmişti.

anketlerde önde

trump kimi zaman hakaret içeren açıklamalarına rağmen anketlerde desteğini her geçen gün artırıyor. cnn ve araştırma şirketi orc international’ın 17-21 aralık tarihli anketine göre trump cumhuriyetçilerin yüzde 39 tarafından destekleniyor. en yakın takipçisi senator ted cruz ise trump’ın yarısı kadar, yüzde 18 destek almış görünüyor.

flesch-kincaid yöntemi

flesch-kincaid yöntemi, metinlerdeki sözcüklerin karmaşıklığı ve cümlelerin uzunluğunu baz olarak ortalama bir okurun yaşına göre uygunluk tespiti yapıyor. bu yönteme göre time dergisi 65 puan ile 13 yaş üstüne, moby dick romanı 58 puan ile 15 yaş üstüne hitap ediyor.

metod ayrıca abd'de öğretmen ve ebevenylerin çocuklara yaşlarına uygun kitap alabilmelerinde de ölçüt olarak kullanılıyor.

kaynak: afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;