Suriye'de iç savaş

Trump'tan "Suriye'ye askeri müdahale" açıklaması

CNN'in haberine göre ABD Başkanı Trump kongre üyelerine, "İdlib sonrası askeri müdahaleyi gözden geçiriyoruz" açıklaması yaptı. Gazetecilere konuşan Trump, "Suriye'de yaşananlar insanlık için yüz karası. O (Esed) orada ve işlerini yürütüyor, dolayısıyla bir şeyler yapılmalı" dedi.

[Fotoğraf: Getty Images]

cnn televizyonu abd başkanı donald trump'ın kongre üyelerine, "idlib sonrası askeri müdahaleyi gözden geçiriyoruz" açıklaması yaptığını, konuyu savunma bakanı james mattis'le istişare ettiğini duyurdu. reuters'in abd'li bir yetkiliye dayanarak verdiği haberine göre de pentagon ile abd başkanı trump, suriye'ye gerçekleştirilmesi düşünülen askeri müdahaleyle ilgili detaylı bir görüşme yaptı. buna göre suriye'ye yapılacak askeri müdahale seçeneğinde, esed'in savaş uçaklarını düşürme ve bazı askeri tesisleri vurma gibi hamleler var.

üst düzey bir pentagon yetkilisi de, "beyaz saray gerekli adımlar için bize danıştı. başkan'a (trump) gerekli tüm seçenekleri hazırlıyoruz" dedi.

beyaz saray'dan yapılan açıklamada ise, trump'ın suriye kararını eyleme geçmeden açıklamayacağı vurgulandı. beyaz saray, trump'ın, suriye'de güvenli bölge oluşturulması konusunu da çok sayıda liderle görüştüğünü ifade etti.

trump: suriye'de yaşananlar insanlık için yüz karası

donald trump, washington'dan florida'ya giderken uçakta gazetecilere suriye ile ilgili değerlendirmeler yaptı. esed rejimini sert sözlerle eleştiren trump, "suriye'de yaşananlar insanlık için yüz karası. o (esed) orada ve işlerini yürütüyor, dolayısıyla bir şeyler yapılmalı" diye konuştu.

trump, "bence esed'in yaptıkları korkunç. suriye'de olanlar en korkunç suçlardan biri. bunların olmaması gerekiyor. bunların olmasına izin verilmemeli" dedi.

"sahadaki komutanlar kuvvet koruma tedbirlerini gözden geçiriyor"

abd öncülüğündeki işid karşıtı koalisyonun sözcüsü albay joseph scrocca ise bağdat’tan telefonla bağlandığı pentagon’da suriye ve irak’taki operasyonlarla ilgili değerlendirme yaptı.

bir gazetecinin, başta abd başkanı trump olmak üzere washington’dan idlib'de kimyasal silahla sivillerin hedef alınmasına karşı adım atma sinyali verildiğini belirterek, abd’nin askeri bir adım atması durumunda suriye’deki askerleri korumak için tedbirler alınıp alınmadığını sorması üzerine, scrocca şöyle konuştu:

"kuvvet koruma bizim için her zaman irak ve suriye’deki kuvvetlerimiz için en önemli önceliktir. size şunu söyleyebilirim; bu bizim en önemli kaygılarımızdan biri. sahadaki komutanlar, kuvvet koruma tedbirlerini gözden geçiriyorlar ve hem abd hem de koalisyon kuvvetleri gerektiğinde kendilerini korumaya hazırdır."

albay scrocca, abd’nin yeni savunma silahlarını tedbir amaçlı suriye’ye konuşlandırıp konuşlandırmayacağı yönündeki soruya karşılık ise cevap vermek istemediğini söyledi. scrocca, "tabii ki mevcut durumda kuvvet koruma tedbirlerimizi gözden geçirmek için bir sebebimiz var" dedi. 

trump, "kırmızı çizginin ötesinde benim için çok çizgileri geçti" demişti

abd başkanı donald trump, suriye'nin idlib kentinde önceki gün düzenlenen ve 100'e yakın kişinin hayatına mâl olan kimyasal saldırıyı kınamış, "suriye'deki kimyasal saldırıya karşı harekete geçme sorumluluğum var. yapılanlar benim için kabul edilemez" demişti. trump, "suriye ve esed'e karşı tavrım çok değişti. bu olay kırmızı çizginin ötesinde benim için çok çizgileri geçti" ifadelerini kullanmıştı. trump'ın yardımcısı mike pence de tüm seçeneklerin masada olduğunu söylemişti.

dışişleri bakanı mevlüt çavuşoğlu da, trump'ın "kırmızı çizgi aşıldı" açıklamasının önemli olduğunu vurgulamıştı.

kaynak: cnn, reuters, aa

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;