Yunanistan Ekonomik Krizi

Tsipras: Bütün Avrupa'ya onur mesajı verdik

Yunanistan ve AB arasındaki görüşmeler anlaşmayla sonuçlandı. Yunanistan yeni kurtarma paketi karşılığında yeni ekonomik kısıtlamalar ve reformlar uygulayacak. Yunanistan Başbakanı Tsipras anlaşmayı "onur mesajı" diye tanımladı.

Tsipras ve Juncker 24 Haziran'da Brüksel'de görüşmüştü. [Fotoğraf: Reuters / Arşiv]

yunanistan’ın borçlarını ödeyememesi ve yaklaşık 50 milyar euroluk yeni bir kurtarma paketi talep etmesinin ardından yunanistan, ab ve imf yetkilileri arasında yapılan iki günde toplam 25 saat süren görüşmeler anlaşma ile sonuçlandı. buna göre yunanistan’da kurulacak 50 milyar euroluk bir fon borçların ödenmesi ve yatırım için kullanılacak. yunanistan’dan bu fonu özelleştirmeler ve vergi gelirleri ile doldurması isteniyor. bunun karşılığında 82 ilâ 86 milyar euroluk kredi ve hibe verilecek. bu miktarın 53,5 milyar dolarlık kredi kısmı üç sene içinde parça parça yunanistan'a verilecek. 35 milyar dolarlık hibe kısmı ise kalkınma için kullanılacak. bu kredi ve hibe ile ilgili detaylar pazartesi günü yapılacak bir başka toplantıda ele alınacak. 

anlaşma sonrası yunanistan başbakanı aleksis tsipras açıklamada bulundu. tsipras " büyük mücadele verdik ve önümüzde zorlu kararlar var. mali tıkanma ve mali sistemde çöküşü engelledik. borcu yeniden yapılandırmayı başardık. büyümeye dönebilmek için bir savaş vereceğiz. bütün avrupa'ya onur mesajı verdik" açıklamasında bulundu.

merkel: önemli olan güven

almanya başbakanı angela merkel, önemli olanın taraflar arasında güvenin sağlanması olduğunu söyledi. merkel yunanistan'ın 15 temmuz’a kadar önemli adımlar atmasını beklediklerini de ekledi. bu adımlar emeklilik sisteminin değiştirilmesi ve mevcut mali politikada yapılması istenen değişiklikler.

fransa cumhurbaşkanı françois hollande, euro bölgesi zirvesinde yunanistan ile anlaşmaya varıldığını, yeni paket kapsamında bu ülkeye ilk ödemenin 20 temmuz'da yapılacağını açıkladı. zirvenin ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan hollande, "bu anlaşma yunanistan'ın euro bölgesi'nde kalmasını sağlayacak" dedi.

avrupa konseyi başkanı donald tusk, euro bölgesi liderlerinin yunanistan’a yeni bir kurtarma paketi verilmesi konusunda oybirliği ile anlaşmaya vardığını açıkladı. bu açıklamanın ardından yunanistan’ın euro bölgesi'nden çıkıp çıkmayacağına dair tartışmalar da sona erdi.

avrupa birliği’nin talep ettiği ağır şartları referanduma götüren ve halktan bu şartların kabul edilmemesi yönünde onay alan syriza hükümeti, daha makul reformlar ve kısıtlamalar elde etti. istenen kurtarma paketinin sunulması için yunanistan parlamentosunun bu hafta yapacağı oturumlarda reformları onaylaması gerekiyor.

buna göre özelleştirmeler ve varlıkların işletilmesiyle elde edilecek gelirle oluşturulacak bir fon kurulacak. bu fon borçların ödenmesi ve bankalara varlık sağlanması için kullanılacak.

anlaşmanın açıklanmasının ardından avrupa borsaları hızlı bir şekilde yükselişe geçti.

euro bölgesi maliye bakanlarının cumartesi günü brüksel’de yunanistan'la ilgili sekiz saati aşan toplantısından bir sonuç çıkmamış, taraflar pazar günü yeniden bir araya gelmişti.

imf yunanistan'ı yakından denetlemeye devam edecek

yunanistan'da kemer sıkma önlemleri ağırlaşarak devam edecek. kdv artırımı dahil vergi düzenlemeleri, çalışma piyasası reformu ve emeklilik reformu gerçekleştirilecek. yunanistan otomatik bütçe kesintilerini öngören mali kurala geçecek ve istatistik kurumunun bağımsızlığını güçlendirecek.

imf yunanistan'ı yakından denetlemeye devam edecek. imf'yle anlaşma vadesi dolduğunda yenilenecek. aksi halde atina'nın ab destekli mali programı askıya alınacak.

imf'yle birlikte diğer troyka kurumları ab komisyonu ve avrupa merkez bankası heyetleri atina'ya dönecek ve yunan kurumlarını yerinde denetleyecek. yunanistan troyka'nın olurunu almadan mali konularda tek başına hareket edemeyecek.

özelleştirmeler troyka kurumlarının denetiminde yapılacak

kamunun en değerli aktiflerinin transfer edilmesiyle atina'da 50 milyar euroluk bir özelleştirme fonu oluşturulacak. özelleştirmeler troyka kurumlarının denetiminde yapılacak. elde edilecek gelirin yarısı bankalara sermaye takviyesinde, bir çeyreği borç geri ödemesinde ve kalan çeyreği yatırımlarda kullanılacak.

yunanistan'da kamu çalışanları azaltılacak, bankacılık sektörü yeniden yapılandırılacak, elektrik iletim hatları operatörleri özelleştirilecek, eczaneler, süt üreticileri ve fırınlar başta olmak üzere birçok sektörle ilgili yeni düzenlemeler yapılacak.

yunanistan borçlarını kısmen bile sildiremeyecek

yunanistan tüm bu şartları karşılaması halinde bile borçlarını kısmen bile sildiremeyecek. atina euro bölgesi'nin diğer üyelerinden aldığı ikili kredileri kırpamayacak. belirli şartların karşılanması halinde borç vadelerinin uzatılması ve faiz oranlarında indirim söz konusu olabilecek.

yunanistan imza attığı tüm bu taahhütlere rağmen 82-86 milyar euroluk üçüncü kurtarma paketinin başlatılmasını güvence altına alamadı. yunan parlamentosunun bu hafta taahhüt edilen reformları yasalaştırması ve atina'nın troyka'nın muhtemel yeni taleplerini karşılaması halinde yeni kurtarma paketi uygulamaya girebilecek.

yunanistan’ın yeni reform paketi

yunanistan’ın 323 milyar euro'yu bulan borçlarının 1,6 milyar euroluk taksidini ödeyememesinin ardından ab ve imf’nin ülkeye kredi vermek için ağır şartlar öne sürmüştü. 5 temmuz’da yapılan referandumda halkın çoğunluğu bu istekleri reddetmişti.

son beş yılda toplam 240 milyar euroluk iki kurtarma paketine rağmen ekonomisini düzlüğe çıkaramayan yunanistan, üç yıllık üçüncü bir kurtarma paketi için kreditörlerden 53,5 milyar euro talep ediyordu. 

yunan hükümeti euro grubu'na yeni bir ekonomik reform programı hazırlamış ve bu program yunan parlamentosunda onaylanmıştı. bu program, başbakan alexis tsipras, başbakan yardımcısı yannis dragasakis, maliye bakanı efklidis tsakalotos ve ekonomi bakanı yorgos stathakis'in olduğu toplantıda son şekli verilerek euro grubu'na sunulmuştu.

kaynak: al jazeera, reuters, aa, afp

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;