Türkiye-Yunanistan ilişkileri

Tsipras'a eurodan çıkma yetkisi yok

Yunanistan parlamentosu Başbakan Aleksis Tsipras'a kreditörlerle pazarlıkta tam yetki verdi. Ancak 12 milyar euroluk tasarruf önlemlerini içeren reform paketini AB'ye sunan Tsipras'a olası bir anlaşmazlıkta Euro Bölgesi'nden çıkma yetkisi verilmedi.

yunanistan başbakanı aleksis tsipras, milletvekilleriyle yaptığı konuşmada "çok kritik kararlar almak üzereyiz" derken, "euro bölgesi'nin bize çektiği ültimatom niteliğindeki anlaşmadan daha iyisini ülkeye getirmekle yetkilendirildik. ancak bu yetki yunanistan'ın euro bölgesi'nden çıkarma kararını kapsamıyor" diye konuştu.

yunan hükümeti, avro bölgesi'ne sunduğu son reform önerileri paketinde, ülkenin uzun vadeli borcunun yeniden şekillendirilmesini ve 2018 yılına kadarki borçlarının ödenebilmesi için 53,5 milyar avro talep etti.

hükümetin yeni reform paketi ise 12 milyar euroluk tasarruf tedbirlerini içeriyor. bu teklifte pazar günü yapılan referandumda yunanların reddettiği teklife göre, 4 milyar euro daha fazla bir teklif sunulmuş oluyor.

almanya'dan 'olumsuz' bakış

euro bölgesi'nin başkanı hollandalı jeroen dijsselbloem, euro bölgesi maliye bakanlarının acil kurtarma paketi için yunanistan'ın teklifini yarın değerlendireceklerini ve 'kritik bir karar' alacaklarını söyledi. 

jeroen dijsselbloem atina'nın sunduğu yeni reform paketini ise 'detaylı bir metin' olarak nitelendirdi.

'borç ödeme planı gevşek'

ancak yunanistan'ın en büyük alacaklısı almanya'dan tsipras'ın yeni tasarruf paketine şimdilik olumlu sinyal çıkmadı. hüküemt sözcüsü, atina'nın teklif ettiği yeni borç yapılandırma planı için 'birazcık gevşek' yorumunu yaptı.  'almanya başbakanı angela merkel'in lideri olduğu hıristiyan demokrat parti grup başkanvekili michael fuchs, atina'nın reform yapacağına inanmakta 'güçlük çektikleri'ni söyledi. 

fuchs bbc'ye yaptığı açıklamda "dürüst olmak gerekirse çok dikkatli olmak zorundayız. pazar günüyle bugün arasında ne fark var? pazar günü yunan halkı tasarruflara karşı oy kullandı" dedi. 

atina'nın borçlarını ödeme konusunun 'sürdürülebilir' olması gerektiğini belirten fuchs, "eğer bu işlemezse bir anlamı yok" diye konuştu. 

kaynak: reuters

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;