Eğitim

TÜİK: 2,66 milyon okuma yazma bilmiyor

TÜİK'e göre, Türkiye’de 6 yaş ve üzeri okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 3,87. "En okur yazar il" sıralamasında ise birinci Antalya oldu.

Konular: Türkiye, Eğitim
TÜİK'e göre, "en okur yazar il" Antalya. [Fotoğraf: AA]

türkiye istatistik kurumu (tüik) 2014 yılı eğitim istatistiklerini açıkladı. tüik izmir bölge müdürlüğü'nden alınan bilgilere göre, 6 yaş ve üzeri okur yazar nüfus oranı türkiye geneli yüzde 96,13’e ulaşırken, bu oran izmir’de yüzde 98,15 olarak belirlendi. 6 yaş ve üzerindeki nüfusta yüzde 1,48 okuma yazma bilmeyen oranıyla antalya "en okur yazar il" oldu. yüzde 1,85 oranıyla izmir ikinci, yüzde 1,86’yla tekirdağ üçüncü olurken, yüzde 1,92 oranla çanakkale 4'üncü sırada yer aldı.

yüzde 10 civarındaki okuma yazma bilmeyen oranıyla siirt, mardin ve şanlıurfa listenin son üç sırasında yer aldı.

6 yaş ve üzerinde okuma yazma bilmeyen erkek oranı yüzde 1,32, kadın oranı yüzde 6,44. izmir’de bu nüfus içinde okuma yazma bilmeyen erkek oranı yüzde 1’in altında kalırken (yüzde 0,71), kadınlarda oran yüzde 2,99 olarak belirlendi.

en çok yüksek eğitimli ankara'da

türkiye’de 15 yaş ve üzeri nüfusta ilkokul mezunu oranı yüzde 25,81, ilköğretim mezunu oranı yüzde 18,45, ortaokul veya dengi yüzde 8,64, lise veya dengi okul mezunu oranı yüzde 21,92, yüksekokul veya fakülte mezunu oranı yüzde 12,95, yüksek lisans mezunu oranı 1,01, doktora mezunu oranı ise yüzde 0,28’de kaldı. ankara, yüzde 20’lik oran ile yüksekokul ve fakülte mezunu en fazla olan il olurken, başkentin ardından eskişehir, izmir, istanbul ve tunceli geldi. son 5’te ise mardin, van, muş, ağrı ve şanlıurfa var.

en okur yazar ilçe çeşme

izmir'de 6 yaş ve üzeri nüfusta okuma yazma bilmeyenlerin oranı yüzde 1,85 olurken, ilçeler sıralamasında yüzde 0,68 okuma yazma bilmeyen oranıyla çeşme "en okur yazar ilçe" oldu. çeşme’yi karşıyaka, güzelbahçe, urla ve karaburun izledi. yüzde 3,87 olan türkiye ortalamasının üzerine yüzde 4,05 ile çıkan kiraz, izmir’in "en okumaz yazmaz ilçesi" oldu. kiraz’ın önünde sırasıyla bayındır, selçuk, torbalı ve kınık yer aldı.

en eğitimli nüfus karşıyaka'da

tüik izmir bölge müdürlüğü'nden alınan verilere göre izmir’de en eğitimli nüfus karşıyaka’da yaşıyor. karşıyaka’da yüksekokul veya fakülte mezunu oranı yüzde 30. karşıyaka’nın ardından narlıdere, güzelbahçe, balçova ve gaziemir gelirken, 30'uncu sıradaki kiraz’da yüksek okul veya fakülte mezunu oranı yüzde 4,13 oldu. kiraz’ın üstünde ise kınık, beydağ, bayındır ve kemalpaşa yer aldı.

kaynak: cihan

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;