Tunus

Tunus Nahda Hareketi 33 yaşında

Nahda Hareketi kuruluşunun 33’üncü yıl dönümünü kutluyor. Yıllarca yasaklandıktan, üyeleri hapishanelerde tutulduktan sonra şimdi Nahda, Tunus'un en önemli siyasi aktörlerinden.

nahda hareketi, kuruluşunun 33’üncü yıl dönümü nedeniyle başkent tunus'ta, hareketin kurucusu raşid gannuşi’nin katılacağı bir miting düzenledi. 

yasaklardan siyasi aktörlüğe

"islami hareket" olarak da bilinen grup, 1972 yılında raşid gannuşi ve abdülfettah muru tarafından gizlice  kuruldu. 1981'de "islami eğilim hareketi" adıyla alenen varlığını ilan etti. ekonomik kaynakların daha adil dağıtımı, çok partili demokrasinin kurulması ve günlük yaşama dindarlığın daha fazla girmesini savunan hareket; bu amaçlara ulaşmak için de şiddet içermeyen yollar aranmasını önermişti. yasal olarak tanınmak için, 1989 yılında bugün kullandığı ‘nahda’ adını aldı. zeynel abidin'in 22 yıllık otoriter iktidarı boyunca  hareket, yasadışı olarak kalmaya devam etti. 

partinin 1989 yılında yapılan seçimlere katılımı da yasaklanmış, fakat bağımsız adayları seçimde oyların yüzde 13’ünü almaya başarmıştı. iki yıl sonra tunus devlet başkanı bin ali, nahda'nın 25 bin destekçisini hapse attırarak nahda'ya açık bir savaş ilanında bulundu. 1980'lerin sonları iel 1990'ların başı boyunca hareket yoğun baskılara maruz kaldı. 2011'de arap baharı ayaklanmaları ile mevcut rejim dverildikten sonra nahda hareketi ancak yasal statü kazanabildi. 

2011 seçimleri

nahda, tunus kurucu meclisi (parlamento) seçimleri sonucunda 217 sandalyeli mecliste 89 milletvekili alarak birinci parti oldu ve iki ayrı partiyle koalisyon kurarak troyka hükümetini kurdu.

tunus, 2013 yılında önce muhalif demokrat yurtseverler partisi genel sekreteri şükrü belid, ardından da 25 temmuz’da bir başka muhalif siyasetçi muhammed ibrahimi’ye düzenlenen suikastlarla siyasi krizin eşiğine geldi. muhalefet ile iktidardaki nahda hareketi arasında yaşanan anlaşmalarla geçici olarak sorun aşıldı.

bu tarihten sonra hükümetten çekilen nahda hareketi, mehdi cuma başkanlığında kurulan dörtlü teknokrat hükümetinin bir parçası olarak devam ediyor.

nahda’nın lideri gannuşi, hükümetten çekilmelerine rağmen kendilerine güvendiklerini ve 2015’te yapılacak seçimde eskisinden daha güçlü bir şekilde döneceklerini açıklamıştı.

raşid gannuşi kim?

tunus’ta 1941 yılnda doğan siyasetçi, islam düşünürü.  1972 yılında gizlice partisini kurdu. daha sonra 1981’de parti resmen varlığını ilan etti. 1989 yılında nahda ismiyle mücadeleye devam eden partiye baskı uygulandı. gannuşi birçok kez tutuklanıp yargılandı.

1981yılında 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

1987'de yargılandığı yeni bir davada müebbet hapse mahkum edildi. dönemin başkanı habib burgiba, gannuşi'nin cezasının idama çevrilmesini istedi. fakat aynı yıl gerçekleştirilen darbe ile başa gelen bin ali, gannuşi'ye af çıkarark 1988 yılında serbest bıraktı.  

ancak siyasi baskılar devam etti. gannuşi 1989 yılında gördüğü baskıdan dolayı ülkeyi terk etti ve o tarihten sonra londra’da siyasi mülteci statüsünde 21 yıl kaldı.

nahda lideri, ancak 2011 yılında bin ali rejiminin devrilmesinden sonra tunus'a döndü.  

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;