Afrika

Tunus'ta devrimin üçüncü yılı

Zeynel Abidin Bin Ali rejimini yıkan devrimin yıl dönümü isyanın başlangıç noktası olan Sidi Buzid kentinde kutlanıyor.

Konular: Tunus Devrimi
tunus'ta zeynel abidin bin ali rejiminin yıkılmasıyla sonuçlanan 14 ocak 2011 devriminin üçüncü yıl dönümü.
 
bundan tam üç yıl önce, 17 aralık günü, tunus’un sidi buzid kasabasında, muhammed buaziz adında bir üniversiteli, kent meydanında kendini ateşe vererek can vermişti.
 
buaziz hayatını kazanmak için seyyar satıcılık yapıyordu. belediye zabıtası ona mani olmaya kalkışınca, tepkisini kendini yakarak gösterdi.
 
bu, münferit bir olay olarak kapanmadı. bu kez 26 yıllık otokratik bin ali rejimi, halkın çeşitli kesimlerinin hedefi oldu.
 
ayaklanma ülke çapında yayıldı ve sonunda rejim yıkıldı.
 
bazı sivil toplum kuruluşları ve partiler devrimin yıl dönümüne denk gelen salı günü kutlama yapmak için başvuruda bulundu.
 
içişleri bakanlığı bir bildiri yayınlayarak bu etkinliklerin güvenliğini sağlamak için gerekli önlemlerin alınacağını açıladı.
 
sidi buzid kentinde güvenlik güçleri çok sıkı önlemler alarak olası şiddet olaylarının önüne geçmeye çalışıyor.
 
tunus içişleri bakanlığı yasal olmayan hiç bir gruba gösteri izni verilmeyeceğini açıkladı.
 
bu açıklama selefi ‘ensaru şeria’ örgütünün salı günü başbakanlık binası yakınlarında gösteri çağrısı yapmasının ardından geldi.

TUNUS DEVRİMİ'NİN ÜÇÜNCÜ YILDÖNÜMÜNDE ÖNE ÇIKAN GÖRÜŞ MAKALELERİ

özgürlük - munsif marzuki, ekim 2013

tunus: sekülarizmden sonra gelen demokrasi - elizabeth shakman hurd, nisan 2012

doğru yönetim, olgun toplum - munsif marzuki, şubat 2012

tunus'tan wall street’e - mark levine, aralık 2011

reform düşüncesi nereye gidiyor? - raşid gannuşi, kasım 2011

tunus halkının siyasete dönüşü - ibrahim el beyumi ganim, kasım 2011

 
tunus hükümeti 27 ağustos'ta bu grubu yasak örgütler listesine almıştı.
 
yasemin devrimi
 
tunus'ta halkın pahalılık isyanı ocak 2011’de 23 yıllık lideri devirdi. cumhurbaşkanı zeynel abidin bin ali tunus'u terketti, suudi arabistan'a sığındı. bazı akrabaları ise tutuklandı.
 
gelişmeler, sokaktaki tunuslular tarafından ‘yasemin devrimi’ olarak adlandırıldı. tunus’taki bu devrimin kıvılcımları, kısa zamanda diğer arap ülkelerine sıçradı.
 
benzer ayaklanmalar mısır’da, libya’da suriye’de, yemen’de, bahreyn’de cereyan etti. ‘arap baharı’ adı verilen halk hareketi, bütün arap coğrafyasına yayıldı.
 
kaynak: al jazeera ve ajanslar

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;