Tunus

Tunus'ta görevlendirme tartışması

Tunus’ta 23 Kasım’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi adayların propaganda dönemi resmen başladı. Genel seçimlerin ardından hükümetin kurulması için görevlendirmeyi kimin yapacağı tartışılıyor.

Konular: Tunus, Ortadoğu
Bin Ali dönemi Dışişleri Bakanı Kemal Morjan da Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday. [Fotoğraf: Reuters]

tunus’ta değişik gruplar arasındaki diyalog çalışmalarına aracılık eden tunus genel çalışma birliği genel sekreteri huseyin abbasi, hükümeti görevlendirme yetkisinin seçilecek cumhurbaşkanında olması konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.

abbasi, diyaloğa katılan grupların, yeni hükümet kurulana kadar hali hazırdaki hükümetin göreve devam etmesi konusunda anlaştıklarını da belirtti.

anayasa uzmanları bu konuda ikiye bölünmüş durumda. bir grup hükümeti kurma görevlendirmesini mevcut cumhurbaşkanı munsif marzuki’nin yapması gerektiğini söylerken, diğer grup ise bu yetkinin yeni seçilecek cumhurbaşkanında olduğunu savunuyor.

cumhurbaşkanlığı seçiminde 27 adayın yarışması bekleniyor. genel seçimlerde birinci sırada yer alan nida tunus partisi’nin genel başkanı baci kaid sibsi ve şimdiki cumhurbaşkanı munsif marzuki en önemli adaylar olarak öne çıkıyor.

ilk tur 23 kasım'da

seçimlerin ilk turu 23 kasım’da yapılacak. ilk turda hiçbir adayın yüzde 50’nin üzerinde oy alamaması durumunda 30 kasım'da 2. tura gidilecek.

tunus’ta zeynel abidin bin ali rejiminin yıkılmasının ardından cumhurbaşkanı ilk defa doğrudan halkın oyuyla seçilecek. şimdiki cumhurbaşkanı marzuki, kurucu meclis tarafından seçilmişti.

değişik siyasi partiler seçimde ortak aday üzerinde uzlaşmak için görüşmeler yapıyor. 

raşid gannuşi liderliğindeki nahda hareketi de hangi adaya destek vereceğini belirlemek amacıyla kendi içinde istişarelere devam ediyor.

tunus’un islami siyaset akımının öncüsü nahda partisi, 23 kasım’da düzenlenecek cumhurbaşkanlığı seçimine aday göstermeyeceğini açıklamıştı.

nahda partisi sözcüsü ziyad azari, başkanlık seçiminde nahda’nın kendi adayı olmayacağını, partinin bir çatı adayı üzerinden gideceğini duyurdu.

tunus’ta 26 ekim’de yapılan genel seçimlerde seküler nida tunus 85 sandalye ile en büyük parti oldu. seçimin favorisi olarak görülen nahda hareketi ise 69 sandalye ile ikinci sırada yer almıştı.

diyalog grubu çalışmalarını sonlandırıyor

tunus’ta tehlikeli boyutlara ulaşan siyasi krizin aşılmasında kilit bir rol oynayan diyalog çalışmalarına katılan taraflar 10 kasım’da bir araya gelerek çalışmalarına son verecek.

tunus’ta siyasi cinayetlerin ardından yaşanan krizi önlemek için değişik siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları genel çalışma birliği genel sekreteri huseyin abbasi başkanlığında biraraya gelerek diyalog çalışmalarını başlatmıştı. 

kaynak: al jazeera

Yorumlar

Bu sitede yer alan içerikler sadece genel bilgilendirme amacı ile sunulmuştur. Yorumlarınızı kendi özgür iradeniz ile yayınlanmakta olup; bununla ilgili her türlü dolaylı ve doğrudan sorumluluğu tek başınıza üstlenmektesiniz. Böylelikle, Topluluk Kuralları ve Kullanım Koşulları'na uygun olarak, yorumlarınızı kullanmak, yeniden kullanmak, silmek veya yayınlamak üzere tarafımıza geri alınamaz, herhangi bir kısıtlamaya tabi olmayan (format, platform, süre sınırlaması da dahil, ancak bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) ve dünya genelinde geçerli olan ücretsiz bir lisans hakkı vermektesiniz.
;